<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
mfor.hu

Úgy tűnik, mégsem marad kormányzati válasz nélkül az elmúlt napokban felerősödő elégedetlenség a vendéglátósok részéről. A kormányközeli napilap ugyanis úgy értesült: utófinanszírozás helyett előre megkapják az állami bértámogatást.

A kormány változtat a vendéglátóiparban és a turizmusban érdekelt vállalkozók megsegítése érdekében – tudta meg a Magyar Nemzet. Az intézkedés lényege, hogy az utólagos finanszírozás helyett az igénylők előre megkapják majd az állami bértámogatást. A lap azt írja:

a kormány egy összegben kifizeti február végéig a bértámogatást.

A lépés a vendéglátóhelyeken kívül a szállodák és a fitnesztermek üzemeltetőit is érinti - írja a lap.

Az állami segítséget a jövőben nem az igényléssel érintett hónapot követően teljesítik, hanem már az aktuális hónap elején megérkezik a cégekhez a munkavállalók bértámogatása. Az elszámolási rendszer pedig úgy változik, hogy a bérek kifizetését, illetve a dolgozó megtartását az érintett hónapot követően ellenőrzik.

A vendéglátóhelyek, szálláshelyek nyitvatartásáért tartott demonstráció résztvevői a budapesti Hősök terén 2021. február 1-jén. MTI/Balogh ZoltánA vendéglátóhelyek, szálláshelyek nyitvatartásáért tartott demonstráció résztvevői a budapesti Hősök terén 2021. február 1-jén. MTI/Balogh Zoltán

A Magyar Nemzet emlékeztet: az érintettek leginkább azt kifogásolták, hogy még januárban sem érkezett meg a novemberi bérek mellé járó állami támogatás - erről korábban az Mfor.hu is közölt összeállítást 

"Kvázi tönkrementem"

December 4-én nyújtottuk be a bértámogatás iránti kérelmet, de a mai napig semmit nem kaptunk, pedig már január 20-át írunk - nyilatkozta lapunknak egy VI. kerületi bár tulajdonosa. Korábbi összeállításunk a témában >>

Az elégedetlenség egyelőre csak viszonylag kevés résztvevővel megrendezett tüntetéseket hozott az elmúlt napokban, de láthatóan elindult egyfajta szervezkedés az érintett szereplők között, miután a járványhelyzet miatti korlátozásokat március 1-jéig meghosszabbították, sőt: a miniszterelnök szavai alapján ennél is későbbre saccolható a szigorítások fokozatos enyhítésének megkezdése.

Nyitás néhány hét múlva?

Ehhez kapcsolódó érdekes kitétel a kormányzati körökből jól tájékozódó lapp cikkében a vendéglátóhelyek újranyitásának időpontjára tett halvány utalás: "a korábbi foglalkoztatottak 30-40 százalékos arányú tavalyi elvándorlása után az újabb pénzügyi kihívások a néhány hét múlva várható ágazati újraindulást is hátráltathatták volna" - írja a lap.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.