2019. február 5. 14:18
MTI

Az Alphabet bevétele éves összevetésben 22 százalékkal ugrott meg a tavalyi utolsó negyedévben.

A vártnál nagyobb bevételből nagyobb nyereséget termelt az Alphabet amerikai technológiai cég, a Google anyavállalata a tavalyi utolsó negyedévben, de kiadásainak, köztük a kutatás-fejlesztési költségeknek a vártnál erősebb emelkedése elbizonytalanította a befektetőket, így csökkenésre váltott az árfolyama.

A New York-i tőzsdén a hétfői zárás után közzétett gyorsjelentés tanúsága szerint az Alphabet bevétele a december 31-én végződött negyedévben éves összevetésben 22 százalékkal, 39,27 milliárd dollárra emelkedett, meghaladva a 38,93 milliárd dolláros elemzői várakozást. A Google hirdetési bevétele, amely a teljes bevétel oroszlánrészét adja, 19,8 százalékkal 32,63 milliárd dollárra nőtt.

Az Alphabet tőkeberuházásai 64 százalékkal, 7,08 milliárd dollárra nőttek. Az üzemi nyereség 7 százalékkal, 8,2 milliárd dollárra emelkedett, de az üzemeltetési haszonkulcs 24 százalékról 21 százalékra csökkent. A nettó nyereség 8,95 milliárd dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 3 milliárd dolláros veszteséggel, amely azonban az adótörvények változása miatt egyszeri tételekből fakadt. Az egy részvényre jutó nyereség hígított értéke 12,77 dollárt tett ki a negyedik negyedévben. Elemzők 7,69 milliárd dolláros profit mellett részvényenként 10,87 dollár nyereséget vártak. 

A tényleges adókulcs a 2017. utolsó negyedévi 138 százalékról 11 százalékra mérséklődött. Az alkalmazottak száma az egy évvel korábbi 80 110-ről 98 771-re nőtt tavaly december végére. Az Alphabet egész évi bevétele 136,8 milliárd dollár volt, ami 23,4 százalékos növekedés 2017-hez képest. A nyereség 142,7 százalékkal, 30,7 milliárd dollárra emelkedett.

Bár az Alphabet negyedik negyedéves eredményei jobbak voltak a Wall Street várakozásainál, a befektetőket aggasztja a költségek növekedése. Miközben a Google teljesítménye továbbra is lenyűgöző mértékben nő, kérdéses, hogy az új üzletágakba pumpált tőke hoz-e akkora hasznot, mint a hagyományos tevékenység.

A vállalat sok pénzt költött például önvezető járművek fejlesztésére vagy éppen a felhőszolgáltatásokra, utóbbira azért, hogy fel tudja venni a versenyt a rivális Amazonnal és Microsofttal. Jelentősen emelte alkalmazottainak létszámát, növelte reklámkiadásait, miközben új irodaházakat vásárolt a Szílicium-völgyben és New Yorkban.

Többet bírságot fizettek, mint adót

Hogy valami nincs rendben a tech-óriás adózása körül, azt az is mutatja, hogy tavaly a cég által befizetett adók mértékét meghaladta a rájuk kivetett bírságok összege. 2018-ban az adózás előtti nyereség 12 százalékát, azaz 4,2 milliár dollár adót fizetett be az Alphabet, ám ezt majdnem egymillárd dollárral meghaladta a cég által befizetendő bírságok összege, amely 5,1 dollárra rúgott.

A bírságoknak pedig nincs végük, mert a francia adatvédelmi hatóság is 50 millió dorra büntette a mamutcéget.

Az Alphabet 1,99 százalékos pluszban, 1132,80 dolláron zárt hétfőn a New York-i tőzsdén, az egy évvel korábbihoz képest 1,88 százalékkal magasabb szinten. A gyorsjelentés közzététele után az elektronikus kereskedésben 3 százalék körüli mínuszra váltott az árfolyam.

A nagy tőkeértékű technológiai vállalatok nevük kezdőbetűje alapján FAANG-csoportként emlegetett ötöséből az Alphabet utolsóként tette közzé gyorsjelentését. Az Apple és a Facebook a vártnál jobb negyedéves eredményekről számolt be a múlt héten, a Netflix és az Amazon viszont csalódást okozott a piacoknak.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.