7p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

A december 3-ára összetrombitált rendkívüli közgyűlésen menesztenék a győri járműipari céget másfél évtizede irányító, ősrábás vezérigazgatót, a helyére a Takarékbank felügyelőbizottságának elnöke kerülne. Mellette az igazgatóságba bekerülne a Fidesz-közeli Nézőpont Intézet vezetőjének testvére, aki által irányított cég Mészáros Lőrinc érdekeltségével nyert közösen egy közbeszerzési tenderen.

Tucathírnek tűnő közlemény jelent meg múlt csütörtök este a Budapesti Értéktőzsde honlapján, miszerint az egyik börzei társaság rendkívüli közgyűlésen személycseréket hajtana végre a vezető testületeiben. Kicsit alaposabban utánanézve a részleteknek azonban arra lehet következtetni, hogy korántsem szokványos bejelentéssel lehet dolgunk.

A szóban forgó vállalat a Rába Járműipari Holding Nyrt., amelynek közel 75 százalékos tulajdonosa a Magyar Állami Vagyonkezelő Zrt. (MNV), s amely október 27-én kezdeményezte rendkívüli közgyűlés összehívását, december 3-ára. Azzal a céllal, hogy azon hívják vissza a vezető testületek – igazgatóság (it), felügyelőbizottság (fb), auditbizottság – elnökét és tagjait, s a helyükre újakat válasszanak. Ebből már tudható volt, hogy útilaput kötnének a Rába elnök-vezérigazgatói tisztét 2005 óta betöltő Pintér István talpára.

Pintér ősrábás, sőt ősgyőri. A győri Széchenyi István Főiskolán 1980-ban megszerzett közlekedésmérnök diplomával a tarsolyában helyezkedett el a Rábánál, s a vállalati szamárlétrán fokozatosan feljebb lépdelve lett 2005-ben a Rába Járműipari Holding Nyrt. első embere.

A személycseréket az MNV nem indokolta, erre a törvény, mint részvényesi javaslattevőt, nem is kötelezi. Így a sorok között olvasva lehetett következtetni az okra, nevezetesen, hogy a Rába-csoport az idei harmadik negyedévet 267 millió forint adózás utáni veszteséggel zárta. Annak ellenére, hogy ez jóval alacsonyabb a második negyedév egymilliárd forintot meghaladó negatív eredménynél – ami a koronavírus-járvány első hulláma miatti, az egész hazai gazdaságot sújtó leállások következménye, nemcsak a Rábánál – és elmarad a 2019. július-szeptember közötti időszakáénak 429 milliós mínuszától. Ám 2020 első kilenc hónap vesztesége közel 2,2 milliárd forint lett, szemben az előző év azonos időszakában elért 425 millió forint nyereséggel, az előbbi már valóban vaskos tétel. 

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.