3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Növekvő árbevétel és csökkenő profit jellemezte a Magyar Posta Zrt. elmúlt évét. Hivatalokat zártak be, amelyek egy részét azóta újranyitották, Balczó Barnabás kinevezésével pedig új korszak kezdődött a társaság életében.

A termékek és szolgáltatások összes értékesítésének nettó árbevétele 230,26 milliárd forint volt tavaly a Magyar Posta Zrt.-nél az egy évvel korábbi 220,41 milliárd után – derült ki az állami tulajdonban lévő vállalat éves beszámolójából. A bő 230 milliárd forintos forgalomból mintegy 210 milliárdot magyaráznak a belföldi eladások, a fennmaradó 20 milliárdot pedig az export adta. A levéltermékek 102,32 milliárd forintot hoztak (szemben a 2021-es 98,29 milliárddal), a pénzforgalmi szolgáltatások 54,63 milliárdot (míg egy évvel korábban 51,93-at), a logisztikai termékek pedig 31,18 milliárd forintot – írja az Index.

Az árbevétel növekedését nem követte az adózott eredményé, ami 13,97 milliárd forintról 6,62 milliárdra esett. Az eladósodottsági mutató 2,44 százalékpontos emelkedését a saját tőke változása mellett a kötelezettségállomány 11,96 százalékos növekedése okozta.

A társaság múlt évi mérlegében a várható kötelezettségek fedezetére összesen 26,11 milliárd forint céltartalékot mutat ki a 2021-es 35,32 milliárd után. Ezen belül a stratégiai célokkal összhangban elindított programokhoz kapcsolódóan 15,19 milliárd forint céltartalék szerepel a könyvekben. A tárgyévben a vállalat azon szerződéseivel kapcsolatban, amelyeknél jelentős jövőbeni veszteség prognosztizálható, viszont a szerződésekből való egyoldalú kilépés nem lehetséges, vagy a kilépés jóval nagyobb terhet jelentene, mint annak fenntartása, céltartalékot oldottak, 5,13 milliárd forint értékben.

A bevételek nőttek, de az eladósodottság is. Fotó: MTI
A bevételek nőttek, de az eladósodottság is. Fotó: MTI

A hosszú lejáratú kötelezettségek mérlegsorának múlt év végi értéke 1,07 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 2,7 milliárd után.

Az átlagos állományi létszám az egy évvel korábbi 26 365 főről 24 964-re csökkent tavaly, ezzel együtt a bérköltség 101,53 milliárd forintról 110,52 milliárdra hízott. Tavaly ősszel jelentették be, hogy ideiglenesen szüneteltetik 210 településen 364 postahivatal működését az energiafelhasználás csökkentése érdekében, az irányítási és a szolgáltatási területeken történő átalakítások eredményeként pedig 300 munkavállalót érintő csoportos leépítési szándékot jelentett be. Később azonban 32 település 45 postahivatala újranyitott.

A társaságot 2018. augusztus 15-e óta irányító Schamschula Györgyöt szeptember 19-én hívta vissza pozíciójából a tulajdonosi jogokat gyakorló Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, helyére egy átmeneti időszakot követően a 2016 óta a posta felügyelőbizottságának elnöke, Balczó Barnabás lépett.

A vállalat új postapartneri program támogatásáról együttműködési megállapodást kötött a Magyar Posta Zrt. és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ). Az akkori tájékoztatás szerint a program meghirdetése óta eltelt két hónapban 113 településen elindult a szerződéskötés, további 741 településsel pedig már egyeztetnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!