9p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A kormány döntése alapján amint megvan a 3,5 millió oltott Magyarországon, másnap nyithatják újra teraszaikat és fogadhatnak vendégeket a vendéglátóhelyek – vendéglátóhelyeket kérdeztünk arról, hogy hogyan készülnek a várva-várt újranyitásra. Van, aki bizakodva zökkenőmentesen, van, aki áremeléssel. Hogy lesz-e csapolt sör, az viszont a szerencse kérdése.

A cikk eredetileg laptársunk, a Privátbankár oldalán jelent meg. 

Orbán Viktor miniszterelnök egy hete jelentette be: ha eléri a 3,5 millió főt a beoltottak száma, akkor ismételten kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, így visszahozva a járvány előtti élet egy fontos darabját.

Az első időszakban eufórikus hangulat lesz – ezt már Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke mondta arról, hogy mit hozhat a teraszok megnyitása laptársunk, a Piac & Profit megkeresésére. A szakember arra számít, hogy az újranyitáshoz szükséges technikai előkészületek, mint például az alapanyagok ellenőrzése, a raktárak feltöltése, a termékek szelektálása és a személyzeti állomány feltöltése legalább 1-2 hetet vehetnek igénybe, így úgy véli, hogy a 3,5 milliós szint elérése után ha nem is teljes kapacitással, személyzettel és választékkal, de egészen biztosan sok vendéglátóhely ki fog nyitni. 

Az ipartestület véleménye után kíváncsiak voltunk, hogy zajlik a gyakorlatban a nyitás, fel lehet-e készülni erre ilyen rövid idő alatt?

Hogy készülnek a nyitásra a vendéglátóhelyek?

Nappali Kávéház: szinte zökkenőmentes felkészülés, de a sör még nagy kérdés

A VI. kerületi Nappali Kávéház tulajdonosa a bejelentés után rögtön elkezdte a felkészülést a nyitásra, és elég is lesz számára a rendelkezésre álló idő. Ez nagyban köszönhető annak is, hogy a zárás időtartama alatt egyetlen alkalmazottjától sem vált meg - mesélte lapunknak.

"Csak a takarítást, illetve a készletek feltöltését kellett megoldanunk. Utóbbi azonban kérdéses még a söröket illetően" - részletezte Székely Márton, tulajdonos. 

Mint mondta, a sörgyárak csak 50 százalékos kapacitással indultak újra a közelgő nyitás hírére, mivel nem lehet tudni, hány hely nyit ki, és mekkora igény lesz majd a sörökre. Így megkeresésünkkor még a tulajdonos sem volt biztos abban, végül mekkora szállítmány érkezik hozzájuk a nyitásra. 

A sör mennyisége ugyan még kérdéses, de az elmúlt fél évnyi zárva tartás miatt a kávéház árpolitikáján nem terveztek változtatni. Más tényezők miatt azonban mégis úgy döntöttek, hogy hozzá kell nyúlni az árakhoz. 

"Mivel az elmúlt időszakban az euró volt, hogy 370 forintot is ért, muszáj ehhez igazodnunk. Hogy konkrét példát is említsek, van tétel, amiből egy üveget még 19 500 forintért vettem meg, most pedig már 24 ezer forintot kell adni érte. De említhetném a Brexit-hatást is. Nagyon sokféle whiskey-vel dolgozunk, a Brexit után pedig sokáig bizonytalanság övezte a vámfizetési kötelezettséget. Így sok cég nem szállított, kivárt, az így kialakult hiány pedig a beszerzési árakban is megmutatkozik". 

Bár a VI. kerület ingyenesen átadott parkolóhelyekkel kívánja segíteni a vendéglátóhelyek újranyitását, a Nappali Kávéház az utca szűkössége miatt nem tud élni ezzel a lehetőséggel. 

"Nem kaptunk engedélyt a kerülettől, így csak a meglevő ülőhelyekkel tudunk kinyitni. Ha egyáltalán meg tudunk nyitni" - tette hozzá Székely Márton. 

Coffee-Inn: már holnap kész a nyitásra

A nehéz hónapok után én már holnap kész vagyok a nyitásra - mondta lapunknak az I. kerületi kis kocsma, a Coffee-Inn tulajdonosa, Tőkés Máté. 

"Ez egy kis vendéglátóhely, egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott dolgozókkal, az üzlethelyiséget pedig magánszemélytől bérlem, így én nem sok, pontosabban semmi támogatást nem kaptam az államtól a zárás idején. Nehéz hónapok vannak mögöttem, de a nyitásra már holnap készen állok" - mesélte bizakodva a tulajdonos. 

Azt ugyanakkor megjegyezte: ez a 3,5 millió oltott, mint a nyitás feltétele, elég nagy bizonytalanságot szül, gyakorlatilag ugrásra kész állapotban van napok óta. "Ki tudja mikor lesz a nyitás napja? - tette fel a költői kérdést. Pénteken, szombaton vagy már holnap? Ilyen bizonytalanságban nehéz bármilyen más munkát és feladatot szervezni".

Mivel azonban alkalmazottaira most is számíthat - olyannyira, hogy a beosztást is már napokkal ezelőtt összeállították -, a nyitás előkészületeit csak a hely kitakarítása, a készletek szelektálása és feltöltése jelentette, amit egyből intézni is kezdett a múlt heti bejelentés után. 

A készletek feltöltése azonban őt is némi aggodalommal töltötte el; hasonlóról számolt be lapunknak, mint a Nappali Kávéház tulajdonosa. 

"A sörgyáraknál és a beszállítóknál a zárás után rengetek készlet tönkre ment, hiszen nem volt kinek eladni azokat. Mostanra pedig nem maradtak tartalékok és kereslet hiányában nem volt gyártás sem. Ugyan félkapacitással újraindultak a sörgyárak, de nem volt garancia arra, hogy a szükséges mennyiséget megkapom a nyitásra. Szerencsére ma mégis megérkezett a rendelés" - részletezte Tőkés Máté. 

A jövőt illetően azonban felemás érzéseiről mesélt nekünk. Részben nagyon várja, hogy újra kinyithasson és a pult mögött álljon, másrészt némi bizonytalanságának is hangot adott. Mint mondta: 

"a vendéglátósok az elmúlt fél évben máshol próbáltak szerencsét, ahol akár a korábbi órabérük közel kétszeresét is megkeresték. Nem hinném, hogy akiknek nem igazi hivatásuk és szerelmük ez a szakma, visszatérnének a nyitás után. Vagy ha mégis, magasabb bérigénnyel, amit kérdés, hogy ki tudnak-e gazdálkodni az üzemeltetők jelen körülmények között. Most én is megtehetném, hogy árat emelek, de nem csak nekem volt nehéz az elmúlt időszak, hanem az idejáró törzsvendégeknek is." 

Kis Tirol Étterem és Fogadó: minimális áremelés a korszerűsítések után

A Kis Tirol Étterem és Fogadó tulajdonosa, Fáncsi Dániel lapunk megkeresésére elmondta, hogy a nyitásra felkészülést már a terasznyitásról szóló bejelentés napján megkezdték.

Ennek keretében ismételten felvették a kapcsolatot azokkal a beszállítókkal, akikkel részben szüneteltették az együttműködést a járvány időszakában (például sör, prémium ital és hús beszállítók) – a készletek feltöltésének költsége meghaladta a 600 ezer forintot, de amennyiben eléri a 3,5 milliót az oltások száma, készen állnak a nyitásra. A vendéglátóhelyen emellett korszerűsítések és felújítások is zajlottak – egyebek mellett új sütőkkel, konyhai eszközökkel, klímarendszerrel, világítással, és megújult étlappal is várják az újranyitást.

Az étteremben minimális, 5 százalékos áremelést eszközöltünk, mivel az alapanyagok drágultak. A drágulás nagyobb mértékű volt, de nem szeretnénk ezt maximálisan a vendégeinkre hárítani – fogalmazott a tulajdonos.

A nyitáshoz óvintézkedéseket is bevezettek. A bejáratok mellé kézfertőtlenítőket helyeztek ki, illetve a teraszokon 1-1 asztal között minimum 2 méter távolság lesz, valamint a főbejáratnál egy kolléga fogja fogadni a vendégeket és kíséri őket a szabad asztalokhoz, így elkerülhető a felesleges sétálgatás a benti vendégtérben.

Az étteremben nem történtek elbocsátások a járvány időszaka alatt, viszont az önszántukból távozó, a vendéglátással felhagyó kollégák helyére vettek fel új embereket, ez Fáncsi Dániel szerint nem volt nehéz, mivel sok az állást kereső vendéglátós jelenleg a piacon. A Kis Tirol korábbi csapata így szinte teljesen megmaradt, az alkalmazottak a járvány időszakában a nettó fizetésük 65 százalékát készhez kapták minden hónapban. A kormányzati bértámogatást is megigényelték decemberben, ez februárban érkezett meg egy összegben, ezt a munkavállalók között osztották szét.

A 2020-as év nagyfokú bevételkieséssel járt, így a tavalyi évet mintegy 75 milliós mínusszal zárta a cég, ám mivel 2012 óta sikerült a profitból tartalékot felépíteni, így az étterem fel volt készülve az esetleges nehézségekre.

A törvényi szabályozás által megengedett elviteles kiszolgálás kiszámíthatatlan volt a tulajdonos szerint, mivel voltak napok, amikor egyáltalán nem érkezett megrendelés, de előfordult az is, hogy alig győzték fogadni a beérkező nagy mennyiségű rendelést. Ez nagyjából elegendő volt arra, hogy a bérköltségeket fedezze, viszont az étterem működtetése ezen felül havi szinte 3,5-4 millió forintba került, ezt a tartalékokból finanszírozták.

Mondjuk azt, hogy túl vagyunk ezen az időszakon és várjuk, hogy újra tudjuk fogadni a vendégeket annak ellenére, hogy a helyzet gyakran kilátástalan volt – tette hozzá Fáncsi Dániel.

SZÉK & Restaurant Bar: remélik, hamarosan beérik kitartásuk gyümölcse

A SZÉK & Restaurant Bar tudatosan készült a nyitás pillanatára – új étlappal és italportfólióval, valamint frissült borkínálattal várják a vendégeket a teraszokon, ahová új bútorokat is beszereztek.

Bár a lezárások ellenére nem álltunk le, készleteinkben bőven volt pótolnivalónk. Nem lehet összehasonlítani a „házhozszállítós” működést azzal, amikor személyesen szervírozzuk ételeinket vendégeinknek – fogalmazott válaszában az étterem.

A terasznyitást óvintézkedésekkel várják: a kiszolgálást maszkban végzik a dolgozók, a vendégek számára biztosított a kézfertőtlenítés lehetősége, és az asztalok közti 1,5 méteres védőtávolságot is tartani fogják, valamint minden asztaltársaság után fertőtleníteni fogják a bútorokat.

A SZÉK csapatának magja a járvány időszakában is kitartott, azonban az étterem néhány új kollégával együtt készül a nyitásra, ők már hetek óta a vendéglátóhelyen dolgoznak.

Az étterem nem tervez áremelést, válaszukban úgy fogalmaztak, hogy hisznek abban, hogy ez nem jelent nagyobb bevételt, sokkal inkább a megszokott színvonalat szeretnék tartani a minőségi székely gourmet ételekkel.

Sok nehéz pillanaton vagyunk túl, de kitartottunk, aminek remélhetőleg hamarosan beérik a gyümölcse, a legfontosabb az, hogy megtartottuk személyzetünk – írta az étterem,

amely a pandémia időszakában belekóstolt például a kiszállítás rejtelmeibe is, de új „fast food” termékeket is fejlesztett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!