4p

Az ország legnagyobb taglétszámú golfközpontja tavaly cserélt gazdát, a Csányi-családtól Orbán Viktor szűk környezetébe került az alcsútdobozi létesítmény. A pályákat bérbeadó cég számain ennek nyoma még nem látszik meg.

A Pannonia Golf és Country Club tavaly óta már nemcsak földrajzilag van a miniszterelnök közelében, hanem a tulajdonosokat tekintve sem lehetne közelebb. A pályák Orbánék hatvanpusztai majorjának szomszédságában helyezkednek el, a létesítményért pedig egyik részről Mészáros Lőrinc, másik részről pedig a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző felelős.

2019 tavaszán derült ki, hogy a golfközpontot üzemeltető Máriavölgy Zrt.-t a Csányi-család eladta a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt.-nek. Néhány hónappal később pedig az is kiderült, hogy a golfpályákat birtokló cég is - Mészáros Lőrinc megjelenésével egyidejűleg - új tulajdonoshoz került.

Lapunk elsőként írta meg, hogy a pályákat a Máriavölgy Zrt.-nek bérbeadó PSU Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft. a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző közvetlen tulajdonába került, amit csak hónapokkal később jegyzett be a cégbíróság. A helyzet tehát úgy néz ki, hogy Mészáros Lőrinc a jó barátja, a miniszterelnök édesapjának fizeti a bérleti díjat a golfpályákért.

Mint azt már akkori cikkünkben is felvetettük, az új tulajdonosok ismeretében érdekes lesz, hogy a rendre veszteséget termelő PSU Kft. gazdálkodásában lesz-e változás. A választ a cég 2019-es, eredeti határidőre leadott éves beszámolója adja meg, amit röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy Orbán Viktor édesapját nem zavarja annyira a cég vesztesége, hogy emiatt megemelje a terület bérleti díját. De nézzük a részleteket!

A PSU Kft. 2019-ben gyakorlatilag fillérre pontosan ugyanannyi bevételt könyvelhetett el, mint egy évvel korábban, 12,243 millió forintot. Az egyezőség nem véletlen, a cégnek a terület bérleti díját leszámítva semmilyen más bevétele nincs egyéb tevékenység hiányában. Ez egyben azt is jelenti, hogy Mészáros Lőrinc változatlan áron, havi 1 020 250 forintért bérelheti a golfklub területét a miniszterelnök édesapjától, akinek a jelek szerint nem áll szándékában ezen az üzleten nyerészkedni, nem döntött a bérleti díj emeléséről.

Mivel a cégnek nincs más tevékenysége, így költségek sem igazán merülnek fel a számvitel szabályaiból eredendőket leszámítva. Volt egy minimális, 942 ezres anyagjellegű ráfordítás, alkalmazott hiányában személyi jellegűek sem keletkeztek. Az alcsútdobozi terület értékcsökkenési leírása azonban jelentős, 11,9 millió forintos tételt jelentett, aminek eredménye az lett, hogy 941 ezer forintos veszteséget mutatott ki a Kft. tavaly. Szinte pontosan ugyanannyit, mint még Csányiék idején, 2018-ban. Akkor 919 ezer forint volt a mínusz.

Igaz, hogy a cég évek óta veszteségesen működik, ám ennek ellenére stabil lábakon áll, köszönhetően a 490 millió forintos saját tőkének, melyből 400 millió a jegyzett tőke. Tartozása is csupán 214 ezer forint, ellenben az előző évi 9,1 millió után már 102 millió forint pihen összesen a cég bankszámláján. Arra azonban, hogy mivel magyarázható ez a tetemes megugrás, a kiegészítő melléklet nem ad választ. A mérlegből viszont annyi levezethető, hogy ennek nagyrészt áruszállítás és szolgáltatásból fennálló követelést sikerült behajtania a miniszterelnök édesapjának. A követelések értéke ugyanis az előző évi 87,6 millióról 12,2 millióra csökkent tavaly.

Orbán Viktor édesapjának megjelenése még egy újdonságot hozott a cég gazdálkodásába. Úgy döntött ugyanis, hogy leapasztja a cég eredménytartalékát és a rendelkezésre álló 91,2 millió forintból 90 millió forint osztalékot fizet ki magának a cégből. Igaz, ez aprópénz a milliárdokhoz képest, amihez osztalékként a bányáiból jut.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!