<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A BKV akarta volna, de jövőre sem lesznek menetrendszerinti hajójáratok Budapesten. A cég tulajdonosa, a Fővárosi Önkormányzat a kormányzati elvonásokat jelölte meg fő okként.

A BKV eredetileg külső szolgáltatóval, de saját hajóival szerette volna újraindítani a menetrendszerint közlekedő budapesti járatait, de erre, akárcsak idén, 2022-ben sem kerül sor. A cég 1,859 milliárd forintot szánt a 36 hónapra szóló szerződésre - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből.

A járvány előtt még új hajók vásárlása is a tervek között szerepelt (forrás: BKK)
A járvány előtt még új hajók vásárlása is a tervek között szerepelt (forrás: BKK)

A fővárosi közlekedési vállalat és a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat indoklása szerint a kormányzati elvonások és a közösségi közlekedésből származó bevételek csökkenése nem teszi lehetővé, hogy beinduljanak a hajók a Rómaifürdő és a Kopaszi-gát között. A szolgáltatás hiányozhat, ugyanis Budapesten javulóban vannak a turisztikai mutatók, az utasok között egyre több a magyar. A járvány előtti években mintegy 300 ezren váltottak jegyet a BKV hajóira. Az öt nagyobb hajó és a két vízibuszból álló flotta átlagéletkora 30 év volt 2017-ben.

Az üzemeltetési szerződésben 60 000 üzemórát akartak megrendelni, amit a győztes pályázónak 36 hónap alatt kellett volna teljesíteni. Napi 10-11 órában kellett volna szállítani az utasokat a megadott összes megálló érintésével. A kikötők üzemeltetése és a vízi járművek esetleges javítása is a feladatkörbe tartozott volna. Ezen kívül készenlétben kellett volna tartani megfelelő tartalékhajót is. A közbeszerzésnél 95 százalékban számított az ár és ötben a tartalékhajó életkora. A megállapodást további 36 hónapra meghosszabíthatták volna. 

Összesen hat cég jelentkezett, de végül nem született szerződés, noha formailag odaítélték. Ezzel kapcsolatban az uniós közbeszerzési portál szerint ezt írták, utalva a Fővárosi Közgyűlés szeptember 29-én meghozott 1447/2021. számú határozatára: 

„Az írásbeli összegezés megküldését követően hozta meg a Fővárosi Önkormányzat a 2022. évi hajózás forrás megvonásáról szóló döntést, mely így az összegezést követően beállott körülménynek tekinthető. Mivel a forráselvonás miatt a BKK nem fog kiadni hajózási menetrendet, azaz megrendelést a BKV részére, így a BKV-nak sem joga, sem kötelezettsége nincs a hajóüzemeltetésre, másrészt az ehhez szükséges forrás sem áll rendelkezésre. A BKV-nak erre nincs ráhatása, mivel a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat biztosítja ennek forrását.”

Idén július közepén a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellgyanúra hivatkozva vizsgálatot indított a BKV hajóüzemeltetési közbeszerzése ügyében. A GVH ráadásul rajtaütéseket is végrehajtott az ajánlattevőknél, ezt maga a hivatal közölte júliusban. Állítólag egy bejelentést kaptak, ennek nyomán indult az eljárás, s mint közleményükben leírták: „bizonyos vállalkozások jogsértő egyeztetéseket folytattak az ajánlati árak, illetve a nyertes meghatározása érdekében.”

A bejelentő a vg.hu szerint a második helyezett, a Rubin Group Kft. lehetett. A tendert a Magyar Kikötő Fejlesztő és Hajózási Üzemeltető Zrt. nyerte. A hivatalnak január közepéig van ideje lezárni a vizsgálatot, de ha indokoltnak látja, két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható. Eredmény tehát lehet vagy lesz, de BKV-hajók nem fognak kifutni a Duna fővárosi szakaszán, az biztos.