2018. február 20. 11:28
mfor.hu

A világ egyik leghíresebb gitárgyártó vállalata, a Gibson a legfrissebb hírek szerint a csőd szélén táncol.

Nagyon komoly bajok vannak a Gibsonnál a CNBC beszámolója szerint. Az ikonikus márka, amelynek Les Paul és SG eszközeit olyan zenészek játszották, mint Slash, Bob Marley és Carlos Santana, több mint 100 évvel ezelőtt alakult Michiganben.

A helyzet súlyát jelzi, hogy a Gibson pénzügyi igazgatója, Bill Lawrence alig hat hónap munkaviszony után felállt és elhagyta a céget. Egyes értesülések szerint a háttérben az áll, hogy nem látni, hogyan tudja a lejáró hiteleit fedezni a vállalat. A vállalat több hitelt vett fel, a legnagyobb összegű 375 millió dollár, amely hat hónap múlva jár le. Emellett további 145 millió dollár banki kölcsön is terheli a Gibsont, amelyeket ha július közepéig kellene refinanszírozni. A vállalat tavalyi éves árbevétele 1 milliárd dollár volt, így magasnak tekinthető a hitelállomány aránya.


Slash is Gibsont használ Slash is Gibsont használA sajtóértesülések szerint Henry Juszkiewicz vezérigazgató előtt három lehetséges út van, amiből az egyik, hogy csődvédelmet kér a vállalat. A mostani viszonylag kedvező piaci körülmények között megpróbálhatnak tőkét emelni, és annak felhasználásával rendezni a pénzügyi problémákat. A harmadik lehetőségre van a legkisebb esély, a jelenlegi tőkehelyzetben ugyanis nagyon nehéz lesz a teljes hitelállományt meghosszabbítani.

A napokban a Gibson nyilatkozatot adott ki arról, hogy a folyamatos racionalizációt követő stratégiának köszönhetően minden idők legerősebb eredményégt várja a cégvezetés. A meglehetősen optimista közlemény szerint látnak arra lehetőséget, hogy hét éven belül teljes egészében visszafizessék a társaság adósságát.