2018. február 28. 10:28
MTI

Az Erste-csoport tavalyi profitja 4 százalékkal rekordszintre, 1,31 milliárd euróra emelkedett, részben a kelet-európai kamatok emelkedésére, valamint a jutalékok és a hitelkihelyezés tartós növekedésére.

A Reuters által megkérdezett szakértők némileg kisebb, 1,29 milliárd euró profitra számítottak. A tavalyi eredmény alapján az Erste menedzsmentje azt javasolta, hogy az osztalékot 20 százalékkal, 1,20 euróra emeljék. A hitelállomány bővülése ellenére a nettó kamatbevétel 0,5 százalékkal, 4353,2 millió euróra esett, főként az államkötvényeken keletkezett alacsonyabb kamatbevételek és az alacsonyabb unwinding (értékvesztett hiteleken képződött kamateredmény) miatt - áll az MTI-nek elküldött Erste-közleményben. A nettó díj- és jutalékbevétel 3,8 százalékkal, 1851,6 millió euróra nőtt.

Az értékpapír kereskedésből, a vagyonkezelési és a kereskedési tevékenységből származó bevétel jelentős mértékben emelkedett, ugyanakkor a hitelezési tevékenységből származó bevétel mérséklődött. A kereskedési tevékenység nettó eredménye 21,5 százalékos visszaeséssel 222,8 millió euró lett. A működési bevétel 0,3 százalékkal csökkent, 6669 millió euró lett. Az Erste működési eredménye 5,7 százalékkal, 2510,8 millió euróra mérséklődött, a költség/bevétel arány 60,2 százalékról 62,4 százalékra emelkedett.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Az Erste magyarországi leánybankjának 23,4 százalékkal, 164,9 millió euróra emelkedett a nettó bevétele, a működési költségek 12,9 százalékkal, 220,8 millió euróra nőttek, a nettó kamatbevétel 14,4 százalékkal, 198,4 millió euróra bővült.

Az Erste-csoport, amely Ausztria mellett hat közép- és kelet-európai országban van jelen, 10 százalékot meghaladó ROTE (tényleges saját tőkére vetített megtérülési ráta) elérését tűzte ki célul az idei évre a tavalyi 11,5 százalék után.


A bank az alappiacain - Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában, Szerbiában és Ausztriában - 3-5 százalékos gazdasági bővülést vár. Az Erste azzal számol, hogy a többi gazdasági paraméter is hasonlóan erős marad az év folyamán. Az egyes országok munkanélküliségi rátája történelmi mélységekben maradhat, Csehország és Magyarország mutatói már így is az Európai Unió legalacsonyabb munkanélküliségi rátái közé tartoznak. A bank előrejelzése szerint az infláció növekedésnek indul, de még így is visszafogott marad, a stabil versenyképességi pozíciók nyomán ismét többlet jelentkezik a folyó fizetési mérlegekben. A költségvetési egyenleg és az államadósság szintje szintén stabil marad. A gazdasági növekedést továbbra is a belföldi kereslet hajtja valamennyi országban, míg az export hozzájárulása a gazdaság bővüléséhez az Erste várakozásai szerint semleges lesz.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.