2018. március 19. 13:17
mfor.hu

Az EU-s csalásellenes hivatal az emlékezetes mobilos aláírás ügyében talált valami gyanúsat.

Rogán Antal és társainak találmánya, a MobilSign mobilos aláírás ügyében is valami gyanúsat talált az Európai Unió csalás elleni hivatala, így a szervezet itt is nyomozásba kezdett, írja a 444 és a 24.hu.

Az OLAF, ami az EU-támogatások törvényes felhasználását ellenőrzi, egy nagyobb botránycsomag vizsgálatának részeként jutott el Rogánék találmányához. Ez a 2015-ben indult vizsgálat azt tárta fel, hogy 30 különálló, de ugyanabból az EU-alapból támogatott magyar kutatás-fejlesztési pályázat esetében merült fel csalás gyanúja, összesen 9 milliárd 770 millió forint értékben. A 444 információi szerint az ügyekben a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának Központi Nyomozó Főosztálya nyomoz “különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás” gyanújával.

Rogán Antal (fotó: MTI) Rogán Antal (fotó: MTI)


A Rogánt és társait érintő ügy a csomagban a "PROFITRADE 90 Számítástechnikai Kft. MobileSign - Hiteles aláírás mobil készülék segítségével 2013.12.30. 256.800.000,-Ft" elnevezésű pályázati projekt.

Rogán Antal még fideszes frakcióvezetőként, Csik Balázs és Lengyel Csaba társaságában feltalált és szabadalmaztatott egy mobil fizetéshez használható elektronikus aláírási eljárást, ez volt a MobilSign. A MobilSignt többek között a Magyar Telekom kezdte használni. A MobilSign hasznosítási jogait Rogán, Csík és Lengyel 2016-ban eladták annak a MobilSign Kft. nevű cégnek, amit Csík és Lengyel alapítottak, és ami negyedévvel azelőtt még az ő tulajdonukban állt, ám utána eladták Pozsgai Petrának. Pozsgai azonban korábban hat évig volt Csík Balázs üzlettársa egy Profitrade 90 nevű cégben - ez volt az a cég, mely eladta a találmányt a Magyar Telekomnak, és ők állhattak a fejlesztés hátterében is, mert ők nyerték meg anno a csaknem 257 millió forintnyi EU-s pénzt a találmányra az Új Széchenyi Terv keretében. A Profitrade-nek ma is Csík a tulajdonosa.

A nyomozás a 444 tudomása szerint nem "Rogán Antal ügyében" vagy "Rogán cége ellen" folyik, de egy olyan cég pályázatának az ügyében, amit Rogán feltalálótársa alapított és birtokol ma is, és ami negyedmilliárd forintnyi EU-támogatást vett fel a Rogán-Csík-Lengyel-féle találmány kifejlesztésére, majd ami értékesítette is a találmányt. Azt a találmányt, aminek fejében ugyanennek az üzleti körnek egy másik cége tízmilliókat fizetett ki Rogán Antalnak.

Az OLAF a 444 szerint a Profitrade 90 egy másik pályázatának az ügyében is talált valamit, ez pedig a szintén pontosan 256 millió 800 forintot fialó, egy "okos bevásárló lista" kifejlesztésére megnyert pályázat.