3p

Mészáros Lőrinc közvetlen tulajdonába került több volt Simicska-cég is. Most ezek egy részét átrendezi, beolvasztja, ezzel pedig lényegében megszünteti őket önálló egységként.

Nagyjából egy évvel ezelőtt jelentette be Simicska Lajos, a Fidesz volt pénztárnoka, hogy egyetlen érdekeltségét, a Hárskúti Mezőgazdasági Zrt.-t leszámítva minden cégét átadja üzlettársának, Nyerges Zsoltnak. Már ekkor többen azt gyanították - tesszük hozzá, helyesen -, hogy az érdekeltségek végül Mészáros Lőrincnél fognak kikötni. Az egykori Simicska-birodalom szétosztása véglegesen idén május elején ért véget, ekkor számolhattunk be ugyanis arról, hogy a mezőgazdasággal foglalkozó Mezort Zrt. mellett a reklámmal és közterületi plakátozással foglalkozó társaságokat is a saját nevére vette a felcsúti milliárdos. A folyamat eredményeként hirtelen 23 társaság került a neve alá.

Bár némi racionalizálást már a folyamatban a köztes tulajdonos szerepét betöltő ügyvéd, Vörös József is végrehajtott, amikor elindította a végelszámolást két kisebb cég esetében, Mészáros Lőrinc is folytatja ezt a tevékenységet. Június első napján kezdődött el az MTG Metro Gratis Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. végelszámolása. A napilapkiadással foglalkozó cég tavaly 12 millió forintos veszteséggel zárta az évet, árbevétele nem volt már, így ésszerűtlennek is tűnik a további fenntartása.

Mészáros azonban nemcsak végelszámolással szüntet meg egykori Simicska-cégeket, de adott esetben össze is vonja azokat: most a birodalom egyik zászlóshajóját olvasztja be az egyik saját cégébe. A Cégközlönyben megjelent közzététel szerint a Mezort Zrt. és a Talentis Agro Zrt. egyesítéséről határoztak olyan módon, hogy előbbi beolvad az utóbbi cégbe. Ezzel pedig a Mezort önálló entitásként megszűnik létezni.

A Zrt.-nek az Opten adatai szerint két közvetlen leánycége van, az Óvár-Agro és a Mezort-Agro Kft.-k, előbbi pedig még tulajdonosa a Gépkör Kft.-nek, valamint a Lajta-Hanság Zrt.-nek. Utóbbi társaság egyedüli tulaja az enyingi Dél-Balatoni Agro Kft.-nek, valamint résztulajdonosa az MTT Tej Kft.-nek.

Az egyesülés után egy 4,2 milliárd forintos eszközállománnyal rendelkező társaság jön létre, melyből 3,9 milliárd forint befektetett pénzügyi eszközként szerepel a könyvekben. 227 millió forintos pénzeszköz (bankszámla és készpénz) áll rendelkezésre a mindennapos költségek fedezésére, ugyanakkor 3,5 milliárd forintnyi tartozást kell majd valamikor kiegyenlítenie a jogutód társaságnak; ehhez a Mezort mindössze 87 millióval járult hozzá.

A Mezort mellett két másik kisebb céget is beolvasztanak egy harmadikba. A Simicskához egykor közel álló Vida Ildikó által vezetett Pro-Aurum Vagyonkezelő Zrt. - mely szintén közvetlenül Mészáros Lőrinc tulajdonába került - magába olvasztja a BREDA-2000 Vagyonkezelő és Befektető Zrt.-t, valamint a RÁC-ING Ingatlanhasznosító-Beruházó Kft.

Az egyesülés végére az átvető társaság 1,6 milliárdos mérlegfőösszeggel fog rendelkezni, 1,1 milliárdos befektetett pénzügyi eszközzel, valamint 1,3 milliárdos kötelezettség-állománnyal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!