<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

A Mészáros Csoporthoz tartozó termelővállalatok kiszámítható és stabil energiaellátásának érdekében sikeresen zárult az energiakereskedelemmel és innovatív beruházásokkal foglalkozó Central Energy Trade Kft. akvizíciója, a társaságnak kizárólag a cégcsoportos ügyfelek kiszolgálása lesz a feladata - közöte a Mészáros Csoport szerdán az MTI-vel.

Az orosz-ukrán háború következtében kialakult energiaválság miatt drasztikusan emelkedtek a villamosenergia- és földgázárak. Az ehhez kapcsolódó finanszírozási nehézségek miatt csökken a piacon aktív energiakereskedők száma és egyre nagyobbak az energiához jutás költségei, amely a vállalatcsoportba tartozó cégek biztonságos, eredményes működését is veszélyeztetheti már. Ezért a felelős vállalatirányítás jegyében a cégcsoport az energiatakarékossági intézkedések bevezetése mellett döntött az energiakereskedelemmel foglalkozó Central Energy Trade (CET) Kft. többségi tulajdonrészének megvásárlásáról.

A CET Kft. rendelkezik érvényes villamosenergia- és gáz kereskedelemre vonatkozó engedéllyel, így biztosabbá válik a cégcsoporthoz tartozó vállalatok energiaellátása. A csoport termelő vállalatainak éves energiaigénye megközelíti a 1,5 millió megawattórát (MWh). A CET Kft. rövid távon a társaságcsoport saját vállalatainak villamosenergia ellátásában kíván jelentős szerepet vállalni, majd ennek sikere függvényében tervezi a továbblépést a földgázkereskedelem irányába.

Jó lehetőséget rejt a tranzakció. Fotó: Depositphotos
Jó lehetőséget rejt a tranzakció. Fotó: Depositphotos

A CET Kft. akvizíciójával tovább bővül és erősödik a vállalatcsoport energetikai portfóliója, amelynek alappillérei a gáz- és áramelosztó társaságok (OPUS TIGÁZ Zrt., OPUS TITÁSZ Zrt.) valamint az energiafüggetlenség irányába ható napelemparkok (Bükkábrányi Energiapark, Halmajugrai Energiapark) is.

A Mészáros Csoport a magyar gazdaság egyik legtőkeerősebb és legnagyobb szereplőjeként a nemzetgazdaság számos stratégiai ágazatában jelen van, az energiaszektor mellett az élelemiszeriparban és a mezőgazdaságban, valamint a bankszektorban és a turisztikában. A csoporthoz jelenleg több mint 300 cég tartozik, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak az ország gazdasági teljesítményének növeléséhez. A befektetések során döntő szempont a többségi tulajdon, így az irányítási jog megszerzése is, hosszú távon stabil működést biztosítva ezzel a cégek számára. Mindemellett a cégcsoport olyan egyedülálló szinergiákat kínál, amelynek révén tovább növelhető a tagvállalatok eredményessége, hatékonysága - olvasható a cégcsoport közleményében. (MTI)