3p

A Mészáros Csoporthoz tartozó termelővállalatok kiszámítható és stabil energiaellátásának érdekében sikeresen zárult az energiakereskedelemmel és innovatív beruházásokkal foglalkozó Central Energy Trade Kft. akvizíciója, a társaságnak kizárólag a cégcsoportos ügyfelek kiszolgálása lesz a feladata - közöte a Mészáros Csoport szerdán az MTI-vel.

Az orosz-ukrán háború következtében kialakult energiaválság miatt drasztikusan emelkedtek a villamosenergia- és földgázárak. Az ehhez kapcsolódó finanszírozási nehézségek miatt csökken a piacon aktív energiakereskedők száma és egyre nagyobbak az energiához jutás költségei, amely a vállalatcsoportba tartozó cégek biztonságos, eredményes működését is veszélyeztetheti már. Ezért a felelős vállalatirányítás jegyében a cégcsoport az energiatakarékossági intézkedések bevezetése mellett döntött az energiakereskedelemmel foglalkozó Central Energy Trade (CET) Kft. többségi tulajdonrészének megvásárlásáról.

A CET Kft. rendelkezik érvényes villamosenergia- és gáz kereskedelemre vonatkozó engedéllyel, így biztosabbá válik a cégcsoporthoz tartozó vállalatok energiaellátása. A csoport termelő vállalatainak éves energiaigénye megközelíti a 1,5 millió megawattórát (MWh). A CET Kft. rövid távon a társaságcsoport saját vállalatainak villamosenergia ellátásában kíván jelentős szerepet vállalni, majd ennek sikere függvényében tervezi a továbblépést a földgázkereskedelem irányába.

Jó lehetőséget rejt a tranzakció. Fotó: Depositphotos
Jó lehetőséget rejt a tranzakció. Fotó: Depositphotos

A CET Kft. akvizíciójával tovább bővül és erősödik a vállalatcsoport energetikai portfóliója, amelynek alappillérei a gáz- és áramelosztó társaságok (OPUS TIGÁZ Zrt., OPUS TITÁSZ Zrt.) valamint az energiafüggetlenség irányába ható napelemparkok (Bükkábrányi Energiapark, Halmajugrai Energiapark) is.

A Mészáros Csoport a magyar gazdaság egyik legtőkeerősebb és legnagyobb szereplőjeként a nemzetgazdaság számos stratégiai ágazatában jelen van, az energiaszektor mellett az élelemiszeriparban és a mezőgazdaságban, valamint a bankszektorban és a turisztikában. A csoporthoz jelenleg több mint 300 cég tartozik, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak az ország gazdasági teljesítményének növeléséhez. A befektetések során döntő szempont a többségi tulajdon, így az irányítási jog megszerzése is, hosszú távon stabil működést biztosítva ezzel a cégek számára. Mindemellett a cégcsoport olyan egyedülálló szinergiákat kínál, amelynek révén tovább növelhető a tagvállalatok eredményessége, hatékonysága - olvasható a cégcsoport közleményében. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!