Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Király Béla Király Béla

A magyar Raiffeisen Bank történetének legjobb eredményét érte el 2017-ben, derült ki a pénzintézet pénteki sajtótájékoztatóján.

A bank bevételei 7 százalékkal nőttek, az egy évvel korábbi 78 milliárdról 83,2 milliárdra. Mind a nettó kamateredmény, mind a nettó díjeredmény növekedett. Mindezeknek köszönhetően 28,5 milliárdos profitot ért el a bank, jelentette be Zolnai György vezérigazgató. A céltartalék 2,3 milliárdról 15 milliárdra növekedett. A működési költségek a múlt évben magasabbak lettek, mint egy évvel korábban. A bank az alacsony kamatkörnyezet ellenére is előre tudott lépni, mivel a bevételei jelentősen növekedtek.

A nemteljesítő hitelek aránya 8 százalék alá került, ami a korábbi évekhez képest óriási előrelépés. Öt év alatt hatodára csökkent a nemteljesítő állomány. Forintosítva tavaly 133 milliárdról 77 milliárdra csökkent ez az állomány. A nemteljesítő hiteleknél a bank célja nem az volt, hogy gyorsan leépítsék az állományt, hanem az, hogy minél jobb megtérülést érjenek el. Immár ők is bátrabban kiléptek a piacra, korábban inkább kisebb csomagokat kínáltak csak.

A forrás oldalon szép növekedést ért el a bank, jelentősen nőtt a betétállomány. A vállalati területen tartják a 10 százalékot, míg a lakossági területen 5-7 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a Raiffeisen Bank.

A bank a kezdetektől fogva részt vesz a CSOK folyósításban, ez, illetve az ehhez kapcsolódó hitelállomány tavaly tovább bővült. Hasonlóan pozitív folyamatok zajlottak a személyi hitelek piacán is. A személyi kölcsönök esetében a folyósított volumen megduplázódott, a lakáshitelek esetén is jelentős, 85 százalék feletti a növekedés. 2017-ben sikerült az elsődleges ügyfelek (akik a fizetését is az itteni számlájukra kapják) számát növelni. A privát banking területen továbbra is piacvezetőnek számít a Raiffeisen. A lakossági piacon a biztosítási termékek értékesítésében is látványos előrelépés történt.

Kérdésre válaszolva a bank vezetője elmondta, hogy a korábbi fiókbezárások igazolták az előzetes várakozásokat. Az ügyfelek igénye olyan módon változott, ahogy azt előzetesen feltételezték, és a személyes ügyfél kapcsolatok során egyre kevesebb tranzakciót bonyolítanak le, ehelyett egyre inkább tanácsadó funkciójuk lett. Az ügyfelek többsége a digitális megoldásokat választja. A bank nem tervezi ugyanakkor a hálózat további csökkentését, de sok új fiókot sem fognak nyitni. Inkább a kevésbé forgalmas helyeket cserélik le.

A mikrovállalatoknál az új ügyfelek szerzésében a részesedésük meghaladták a 10 százalékot, miközben az aktív ügyfelek számát is 12 százalékkal növelték. A tavalyi év mellett idén is a hitelkihelyezés áll a bank fókuszában.A vállalati üzletág szerencsés csillagzat alatt működött tavaly, hiszen a gazdasági növekedés mellett a hiteligény is növekedett. A projektfinanszírozásban továbbra is a vezető bankok között van a Raiffeisen, emellett a kereskedelem és az agárárfinanszírozásban is komoly részesedéssel bírnak. Az Eximbankkal közösen jelentős szerepe van a banknak az exportfinanszírozásban. Emellett továbbra is erősek a treasury területen. A BÉT-en a legnagyobbak voltak az FX forgalomban, míg az elsődleges állampapír-forgalmazók között a második legnagyobbak lettek.

Zolnai György elmondta, hogy a digitalizáció területén komoly fejlesztések voltak, és a jövőben is tovább erősítenek. Nagy előny a bank számára, hogy 14 országban van jelen a Raiffeisen, így erre támaszkodva – például a szlovák vagy az orosz tapasztalatokat használva - sokkal hatékonyabbak tudnak lenni. Csoportszinten működnek együtt Fintech cégekkel, a bécsi RBI Elevator Lab program számos pozitív eredményt hozott már.

Ami a gazdasági kilátásokat jellemzi, 2018-ra is nagyon erős növekedést várnak. Az infláció 2,5 százalék körül lehet a bank előrejelzése szerint. Mind a lakossági, mind a vállalati oldalon erős évet várnak. A Raiffeisen szakemberei szerint folytatódik a hitelexpanzió. Ennek ellenére a bank az idén a nyereség csökkenését várja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.