TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A magyar Raiffeisen Bank történetének legjobb eredményét érte el 2017-ben, derült ki a pénzintézet pénteki sajtótájékoztatóján.

A bank bevételei 7 százalékkal nőttek, az egy évvel korábbi 78 milliárdról 83,2 milliárdra. Mind a nettó kamateredmény, mind a nettó díjeredmény növekedett. Mindezeknek köszönhetően 28,5 milliárdos profitot ért el a bank, jelentette be Zolnai György vezérigazgató. A céltartalék 2,3 milliárdról 15 milliárdra növekedett. A működési költségek a múlt évben magasabbak lettek, mint egy évvel korábban. A bank az alacsony kamatkörnyezet ellenére is előre tudott lépni, mivel a bevételei jelentősen növekedtek.

A nemteljesítő hitelek aránya 8 százalék alá került, ami a korábbi évekhez képest óriási előrelépés. Öt év alatt hatodára csökkent a nemteljesítő állomány. Forintosítva tavaly 133 milliárdról 77 milliárdra csökkent ez az állomány. A nemteljesítő hiteleknél a bank célja nem az volt, hogy gyorsan leépítsék az állományt, hanem az, hogy minél jobb megtérülést érjenek el. Immár ők is bátrabban kiléptek a piacra, korábban inkább kisebb csomagokat kínáltak csak.

A forrás oldalon szép növekedést ért el a bank, jelentősen nőtt a betétállomány. A vállalati területen tartják a 10 százalékot, míg a lakossági területen 5-7 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a Raiffeisen Bank.

A bank a kezdetektől fogva részt vesz a CSOK folyósításban, ez, illetve az ehhez kapcsolódó hitelállomány tavaly tovább bővült. Hasonlóan pozitív folyamatok zajlottak a személyi hitelek piacán is. A személyi kölcsönök esetében a folyósított volumen megduplázódott, a lakáshitelek esetén is jelentős, 85 százalék feletti a növekedés. 2017-ben sikerült az elsődleges ügyfelek (akik a fizetését is az itteni számlájukra kapják) számát növelni. A privát banking területen továbbra is piacvezetőnek számít a Raiffeisen. A lakossági piacon a biztosítási termékek értékesítésében is látványos előrelépés történt.

Kérdésre válaszolva a bank vezetője elmondta, hogy a korábbi fiókbezárások igazolták az előzetes várakozásokat. Az ügyfelek igénye olyan módon változott, ahogy azt előzetesen feltételezték, és a személyes ügyfél kapcsolatok során egyre kevesebb tranzakciót bonyolítanak le, ehelyett egyre inkább tanácsadó funkciójuk lett. Az ügyfelek többsége a digitális megoldásokat választja. A bank nem tervezi ugyanakkor a hálózat további csökkentését, de sok új fiókot sem fognak nyitni. Inkább a kevésbé forgalmas helyeket cserélik le.

A mikrovállalatoknál az új ügyfelek szerzésében a részesedésük meghaladták a 10 százalékot, miközben az aktív ügyfelek számát is 12 százalékkal növelték. A tavalyi év mellett idén is a hitelkihelyezés áll a bank fókuszában.A vállalati üzletág szerencsés csillagzat alatt működött tavaly, hiszen a gazdasági növekedés mellett a hiteligény is növekedett. A projektfinanszírozásban továbbra is a vezető bankok között van a Raiffeisen, emellett a kereskedelem és az agárárfinanszírozásban is komoly részesedéssel bírnak. Az Eximbankkal közösen jelentős szerepe van a banknak az exportfinanszírozásban. Emellett továbbra is erősek a treasury területen. A BÉT-en a legnagyobbak voltak az FX forgalomban, míg az elsődleges állampapír-forgalmazók között a második legnagyobbak lettek.

Zolnai György elmondta, hogy a digitalizáció területén komoly fejlesztések voltak, és a jövőben is tovább erősítenek. Nagy előny a bank számára, hogy 14 országban van jelen a Raiffeisen, így erre támaszkodva – például a szlovák vagy az orosz tapasztalatokat használva - sokkal hatékonyabbak tudnak lenni. Csoportszinten működnek együtt Fintech cégekkel, a bécsi RBI Elevator Lab program számos pozitív eredményt hozott már.

Ami a gazdasági kilátásokat jellemzi, 2018-ra is nagyon erős növekedést várnak. Az infláció 2,5 százalék körül lehet a bank előrejelzése szerint. Mind a lakossági, mind a vállalati oldalon erős évet várnak. A Raiffeisen szakemberei szerint folytatódik a hitelexpanzió. Ennek ellenére a bank az idén a nyereség csökkenését várja.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.