TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Mark Zuckerberg egy itthon is igazán ismerős módszerrel igyekezett megóvni cége hírnevét a New York Times értesülései szerint.

A Facebook nemrég úgy igyekezett megóvni a hírnevét, hogy felbérelt egy pr-céget, amely összeesküvés-elméleteket kezdett el terjeszteni a cég kritikusairól, és Soros-ügynöknek állította be őket, írja a New York Times.

A lap értesülései szerint a közösségimédia-óriás akkor fordult a Magyarországon már unásig ismert lejárató eszközhöz, amikor megsokszorozódtak a szájtot ért kritikák a 2016-os amerikai elnökválasztás orosz befolyásolásában betöltött szerepe miatt. A Facebook ekkor fordult a washingtoni központú, republikánus kötődésű Definers Public Affairs nevű tanácsadócéghez, mely a politikai ellenfelek hátterének felkutatására specializálódott.

Mark Zuckerberg az amerikai szenátus igazságügyi és kereskedelmi bizottsága előtti meghallgatásán, 2018. áprilisában. (fotó: Getty) Mark Zuckerberg az amerikai szenátus igazságügyi és kereskedelmi bizottsága előtti meghallgatásán, 2018. áprilisában. (fotó: Getty)

A DPA egyik módszere az volt, hogy tucatjával jelentetett meg lejárató cikkeket más techóriásokról, köztük a Google-lel és az Apple-lel, annak érdekében, hogy eltereljék a figyelmet a Facebook a választási kampány orosz befolyásolása miatti felelősségéről. A pr ügynökség az NTKNetwork.com nevű oldalon publikálta a szövegeket - ez a weblap híroldalnak tűnik, de valójában a DPA működteti. Innen aztán ezeket az álhírket számos konzervatív lap átvette, köztük az alt-right legnagyobb portáljával, a Breitbarttal.

A másik taktikájuk az volt, hogy Soros Györggyel hozták összefüggésbe a Facebookot kritizáló csoportokat, például a Freedom from Facebook-ot és a Color of Change-et. A DPA elkezdett keringetni egy dokumentumot, mely Sorost összekötötte egy "széleskörű Facebook-ellenes mozgalommal", és arra ösztökélte az újságírókat, hogy vizsgálják meg a magyar-amerikai milliárdos Facebook-kritikus csoportokhoz fűződő pénzügyi kapcsolatait.

Soros, mint ismert, eközben komoly összegekkel támogatta a demokrata pártot, melyhez egyébként a Facebook is erősen húz. A milliárdos már régóta célpontja a szélsőjobbos, antiszemita támadásoknak, de az utóbbi években ez az összeesküvéselmélet-gyártás átszivárgott a politikai fősodorba is, és a republikánusok is folyamatosan ilyen eszközökkel támadták. A Soros-ellenes kampány emlékezetes módon az amerikai félidős választások közeledtével erősödött fel az USA-ban, amikor a milliárdost azzal vádolták meg, hogy pénzeli a mexikói határ felé közeledő migránskaravánt (ezt persze a hazai kormánymédia is lelkesen átvette). A kampány hatására egy fanatikus, szélsőjobbos gyűlölője csőbombát helyezett el Soros, valamint több demokrata képviselő házánál is.

Az újságírók befolyásolásáról Joe Gabriel Simonson, a Daily Caller nevű amerikai jobboldali lap riportere számolt be. Simonson szerdán arról twittelt, hogy körülbelül fél évvel ezelőtt egy pr szakember folyamatosan arra kapacitálta, hogy fűzze bele Sorost és a "Soros-tervet" egy készülő, Facebookról szóló cikkébe. Simonson azt írja, nagyon furcsa volt ez az egész, és nem is vitte el ebbe az irányba a szövegét.

Rashad Robinson, a Soros-ügynökséggel megvádolt Color of Change csoport vezetője a Guardiannak nyilatkozva azt mondta, nagyon aggasztja ez a narratíva, mert "igazán veszélyes, antiszemita módon azt sugallja, hogy a zsidók irányítják a világot." Robinson szerint emellett ez nagyon mélyen fekete-ellenes is, mert azt is sugallja, hogy a csoport ideológiáit és stratégiáját nem ők maguk, hanem egy bábmester találta ki. "Hogy a Facebook felbérelt egy jobboldali céget, hogy ezt terjesszék, az nagyon riasztó" - mondta Robinson.

A Color of Change vezetője leszögezte, csoportja egy non-profit szervezet, mely kap pénzt Sorostól - de számos más szponzortól is. Hogy a történet még csavarosabb legyen, egyik támogatója a Facebook-társalapító Dustin Moskovitz Open Philanthropy Project nevű alapítványa. Robinson azt is elmondta a Guardiannek, hogy az elmúlt egy évben számtalan alkalommal érdeklődtek arról az újságírók, hogy támogatja-e Soros a csoportját. "Azt senki sem kérdezi meg a hívás végén, hogy a Ford Foundation támogat-e?" - fűzte hozzá.

Soros nemrég maga is nyíltan kritizálta techóriásokat. Januárban, a davosi világgazdasági fórumon arról beszélt, hogy a Facebook és a Google fenyegetést jelent a társadalomra.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.