Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Méghozzá a 3,1 százalékos pakett felett diszponáló Pantherinae Pénzügyi Zrt.-nek, amelynek 2018 karácsonyán lett a tulajdonosa a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, Vida József befolyása alatt álló, nemrég a TV2-csoportot megvásárolt Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.

A Pantherinae Pénzügyi Zrt.-t 2017 februárjában alapította 5 millió forintos alaptőkével Sarlós András, aki 2004 májusától a Porsche Bank Hungaria Zrt. alkalmazottja, ügyvezető igazgatója volt, jelenleg a külső igazgatósági tagja – derül ki az Opten céginformációs adatbázisból. A fő tevékenységeként a vagyonkezelést megjelölő társaság első, tört üzleti évét mindössze 2,8 millió forintos veszteséggel zárta, aminek következtében a saját tőkéje az 5 millió forintos jegyzett tőkéje alá esett, annak csak a 43,96 százalékát tette ki.

Több mint 80 milliós lyukat kell betömniTöbb mint 80 milliós lyukat kell betömni

Márpedig a Polgári törvénykönyv (Ptk.) négy esetet jelöl meg, amelynek bekövetkezése esetén egy társaság köteles intézkedni. Ebből kettő a Pantherinae esetében fennállt: egyrészt a saját tőkéje veszteség következtében az alaptőke kétharmadára csökkent, másrészt a saját tőkéje az alaptőke törvényben meghatározott minimális összege (5 millió) alá csökkent. A cégiratokban azonban nincs nyoma annak, hogy megtörtént volna, amit a Ptk. kötelezően előír. Nevezetesen, hogy „a részvényesek kötelesek a közgyűlésen vagy közgyűlés tartása nélkül olyan határozatot hozni, amely alkalmas az előbb megjelölt okok megszüntetésére; vagy dönteniük kell a társaság átalakulásáról, egyesüléséről vagy szétválásáról; ezek hiányában a társaság megszüntetéséről. A közgyűlés ezzel kapcsolatos határozatait három hónapon belül végre kell hajtani. Ha a közgyűlés befejezését követő három hónapon belül az összehívására okot adó…körülmény változatlanul fennáll, az alaptőkét le kell szállítani.”

Az alaptőke tehát változatlan maradt, a Pantherinae pedig még az előző évinél is jóval nagyobb, közel 83,7 millió forintos veszteséggel zárta a 2018-as évét, ami a maradék pozitív saját tőkéjét is felemésztette, az közel -81,5 millió lett. Igaz, a 2018-as év végén már nem Sarlós volt a tulajdonos, miután a céget értékesítette az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-nek. Amely cég szintén 2017 februárjában alakult, az üzletszerűen működő bizalmi vagyonkezelőktől a Ptk. által minimálisan előírt 70 millió forintos jegyzett tőkével. Három alapítója: Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, Gál Miklós, a 3A Takarék Takarékszövetkezet elnöke és a tavaly szeptembertől már csak Gál kisebbségi tulajdonában lévő Arthur Bergmann Jogi, Adó- és Pénzügyi Tanácsadó Kft.

Az Abraham Goldmann neve június végén robbant be a köztudatba, akkor jelentette be, hogy megszerzi a TV2-csoportot, miután a tranzakciót a G7 már május elején kilátásba helyezte.

Így már az új tulajdonos kötelezettsége volt, hogy rendezze a Pantherinae tőkehelyzetét. Ezt legkésőbb 2019. augusztus 31-éig kell megtennie, ha ezt elmulasztja, akkor legkésőbb 2019. október 31-éig határoznia kell az átalakulásáról, vagy a megszűnéséről, esetleg arról, hogy egy másik társasággal, vagy társaságokkal egyesül. A Ptk. értelmében ugyanis ha egy társaság saját tőkéje egymást követő két üzleti évben  nem éri el az adott társasági formára kötelezően előírt jegyzett tőkét (részvénytársaság esetében az 5 millió forintot), s a tagok a második év beszámolójának elfogadásától számított három hónapon belül – ez a Pantherinae esetében 2019. május 31-étől ketyeg – a szükséges saját tőke biztosításáról nem gondoskodnak, e határidő lejártát követő hatvan napon belül a gazdasági társaság köteles elhatározni átalakulását. Átalakulás helyett a gazdasági társaság a jogutód nélküli megszűnést vagy az egyesülést is választhatja.

„Az ön által nyilvánosan elérhető adatbázisokból szerzett adatok a társaság 2018. december 31. napi mérlegadatait tükrözik, amelyek nem azonosak a társaság jelenleg hatályos pénzügyi adataival, mindemellett e tekintetben további felvilágosítást nem áll módomban adni, mivel a kérdései a Pantherinae Pénzügyi Zrt. belső üzleti működésére vonatkoznak, ami a társaság üzleti titkát képezi.” – válaszolta az Mfor.hu érdeklődésére Fári Ádám, a Pantherinae ügyvezetője.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a tőkerendezés már folyamatban van. Ám a szerdán délelőttig hatályos, a cégbíróságon fellelhető cégiratokban semmilyen nyom nincs arról, hogy a Pantherinae kezdeményezte volna a saját tőkéje helyzetének a rendezését, erre irányuló döntéssel kapcsolatos cégbejegyzési kérelem nem volt beterjesztve.

A tőkerendezéshez az Abraham Goldmann forrásai elegendőnek tűnnek, saját tőkéje ugyanis a 2018-as 364 millió forintos adózott nyereségének köszönhetően meghaladja az 550 milliót. Igaz, a TV2-csoport megvétele tízmilliárdokba kerülhet, a pontos összeg üzleti titok. Mindenesetre annak idején a Forbes úgy kalkulált, hogy a volt két tulajdonos, Yvonne Dederick és Simon Zsolt körülbelül 19,6 milliárdért adta el a TV2-őt Andy Vajna kormánybiztos cégének, az MBC-nek (Magyar Broadcasting Co.). 

A cégadatokból arra lehet következtetni, hogy a Pantherinae kifejezetten MKB-részvények megvásárlására jött létre, egyéb befektetésre utaló jelet ugyanis nem találni az éves beszámolóiban. Így kézenfekvőnek tűnhet, ha a Pantherinae a 2017-ben – tehát amikor még Sarlós volt a tulajdonos – megszerzett MKB-pakettje értékesítéséből pótolná a tőkéjét. Az MKB 100 milliárd forintos jegyzett tőkéjének 3,1 százalékát kitevő, 3,1 millió darab bankrészvényért összesen 1 milliárd 413 millió 600 ezer forintot fizetett. Ez részvényenként 456 forintra jön ki, miközben ezt több mint négyszeresen meghaladó kibocsátási áron vezették be az MKB-részvényeket a Budapesti Értéktőzsdére. S még magasabban, 2366 forinton várakozik vételi ajánlat arra, hogy a bank tulajdonosai közül valaki piacra dobjon a papírjaiból. Még ha az ajánlati könyvben az elmúlt napokban rendre felbukkanó 20 ezer darab körüli igény 49,4 millió forintos összértéke nem is lenne elegendő a Pantherinae-nak a tőkepótláshoz.

Ráadásul a cégnek még vissza kell fizetnie azokat a hiteleket, amelyeket az MKB-részvények vételére fordított. 2017-ben több mint 1,4 milliárd forint bankhitelt vett fel, amit 2018 szeptemberében egy másik, 1,5 milliárdot meghaladó bankhitelből rendezett. Ez utóbbi kölcsön tőkéjét 2020. július 15-én kell törlesztenie – 2018-as kiegészítő melléklete tanúsága szerint a Takarékbanknak.

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.