TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Méghozzá a 3,1 százalékos pakett felett diszponáló Pantherinae Pénzügyi Zrt.-nek, amelynek 2018 karácsonyán lett a tulajdonosa a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, Vida József befolyása alatt álló, nemrég a TV2-csoportot megvásárolt Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.

A Pantherinae Pénzügyi Zrt.-t 2017 februárjában alapította 5 millió forintos alaptőkével Sarlós András, aki 2004 májusától a Porsche Bank Hungaria Zrt. alkalmazottja, ügyvezető igazgatója volt, jelenleg a külső igazgatósági tagja – derül ki az Opten céginformációs adatbázisból. A fő tevékenységeként a vagyonkezelést megjelölő társaság első, tört üzleti évét mindössze 2,8 millió forintos veszteséggel zárta, aminek következtében a saját tőkéje az 5 millió forintos jegyzett tőkéje alá esett, annak csak a 43,96 százalékát tette ki.

Több mint 80 milliós lyukat kell betömni Több mint 80 milliós lyukat kell betömni

Márpedig a Polgári törvénykönyv (Ptk.) négy esetet jelöl meg, amelynek bekövetkezése esetén egy társaság köteles intézkedni. Ebből kettő a Pantherinae esetében fennállt: egyrészt a saját tőkéje veszteség következtében az alaptőke kétharmadára csökkent, másrészt a saját tőkéje az alaptőke törvényben meghatározott minimális összege (5 millió) alá csökkent. A cégiratokban azonban nincs nyoma annak, hogy megtörtént volna, amit a Ptk. kötelezően előír. Nevezetesen, hogy „a részvényesek kötelesek a közgyűlésen vagy közgyűlés tartása nélkül olyan határozatot hozni, amely alkalmas az előbb megjelölt okok megszüntetésére; vagy dönteniük kell a társaság átalakulásáról, egyesüléséről vagy szétválásáról; ezek hiányában a társaság megszüntetéséről. A közgyűlés ezzel kapcsolatos határozatait három hónapon belül végre kell hajtani. Ha a közgyűlés befejezését követő három hónapon belül az összehívására okot adó…körülmény változatlanul fennáll, az alaptőkét le kell szállítani.”

Az alaptőke tehát változatlan maradt, a Pantherinae pedig még az előző évinél is jóval nagyobb, közel 83,7 millió forintos veszteséggel zárta a 2018-as évét, ami a maradék pozitív saját tőkéjét is felemésztette, az közel -81,5 millió lett. Igaz, a 2018-as év végén már nem Sarlós volt a tulajdonos, miután a céget értékesítette az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-nek. Amely cég szintén 2017 februárjában alakult, az üzletszerűen működő bizalmi vagyonkezelőktől a Ptk. által minimálisan előírt 70 millió forintos jegyzett tőkével. Három alapítója: Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, Gál Miklós, a 3A Takarék Takarékszövetkezet elnöke és a tavaly szeptembertől már csak Gál kisebbségi tulajdonában lévő Arthur Bergmann Jogi, Adó- és Pénzügyi Tanácsadó Kft.

Az Abraham Goldmann neve június végén robbant be a köztudatba, akkor jelentette be, hogy megszerzi a TV2-csoportot, miután a tranzakciót a G7 már május elején kilátásba helyezte.

Így már az új tulajdonos kötelezettsége volt, hogy rendezze a Pantherinae tőkehelyzetét. Ezt legkésőbb 2019. augusztus 31-éig kell megtennie, ha ezt elmulasztja, akkor legkésőbb 2019. október 31-éig határoznia kell az átalakulásáról, vagy a megszűnéséről, esetleg arról, hogy egy másik társasággal, vagy társaságokkal egyesül. A Ptk. értelmében ugyanis ha egy társaság saját tőkéje egymást követő két üzleti évben  nem éri el az adott társasági formára kötelezően előírt jegyzett tőkét (részvénytársaság esetében az 5 millió forintot), s a tagok a második év beszámolójának elfogadásától számított három hónapon belül – ez a Pantherinae esetében 2019. május 31-étől ketyeg – a szükséges saját tőke biztosításáról nem gondoskodnak, e határidő lejártát követő hatvan napon belül a gazdasági társaság köteles elhatározni átalakulását. Átalakulás helyett a gazdasági társaság a jogutód nélküli megszűnést vagy az egyesülést is választhatja.

„Az ön által nyilvánosan elérhető adatbázisokból szerzett adatok a társaság 2018. december 31. napi mérlegadatait tükrözik, amelyek nem azonosak a társaság jelenleg hatályos pénzügyi adataival, mindemellett e tekintetben további felvilágosítást nem áll módomban adni, mivel a kérdései a Pantherinae Pénzügyi Zrt. belső üzleti működésére vonatkoznak, ami a társaság üzleti titkát képezi.” – válaszolta az Mfor.hu érdeklődésére Fári Ádám, a Pantherinae ügyvezetője.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a tőkerendezés már folyamatban van. Ám a szerdán délelőttig hatályos, a cégbíróságon fellelhető cégiratokban semmilyen nyom nincs arról, hogy a Pantherinae kezdeményezte volna a saját tőkéje helyzetének a rendezését, erre irányuló döntéssel kapcsolatos cégbejegyzési kérelem nem volt beterjesztve.

A tőkerendezéshez az Abraham Goldmann forrásai elegendőnek tűnnek, saját tőkéje ugyanis a 2018-as 364 millió forintos adózott nyereségének köszönhetően meghaladja az 550 milliót. Igaz, a TV2-csoport megvétele tízmilliárdokba kerülhet, a pontos összeg üzleti titok. Mindenesetre annak idején a Forbes úgy kalkulált, hogy a volt két tulajdonos, Yvonne Dederick és Simon Zsolt körülbelül 19,6 milliárdért adta el a TV2-őt Andy Vajna kormánybiztos cégének, az MBC-nek (Magyar Broadcasting Co.). 

A cégadatokból arra lehet következtetni, hogy a Pantherinae kifejezetten MKB-részvények megvásárlására jött létre, egyéb befektetésre utaló jelet ugyanis nem találni az éves beszámolóiban. Így kézenfekvőnek tűnhet, ha a Pantherinae a 2017-ben – tehát amikor még Sarlós volt a tulajdonos – megszerzett MKB-pakettje értékesítéséből pótolná a tőkéjét. Az MKB 100 milliárd forintos jegyzett tőkéjének 3,1 százalékát kitevő, 3,1 millió darab bankrészvényért összesen 1 milliárd 413 millió 600 ezer forintot fizetett. Ez részvényenként 456 forintra jön ki, miközben ezt több mint négyszeresen meghaladó kibocsátási áron vezették be az MKB-részvényeket a Budapesti Értéktőzsdére. S még magasabban, 2366 forinton várakozik vételi ajánlat arra, hogy a bank tulajdonosai közül valaki piacra dobjon a papírjaiból. Még ha az ajánlati könyvben az elmúlt napokban rendre felbukkanó 20 ezer darab körüli igény 49,4 millió forintos összértéke nem is lenne elegendő a Pantherinae-nak a tőkepótláshoz.

Ráadásul a cégnek még vissza kell fizetnie azokat a hiteleket, amelyeket az MKB-részvények vételére fordított. 2017-ben több mint 1,4 milliárd forint bankhitelt vett fel, amit 2018 szeptemberében egy másik, 1,5 milliárdot meghaladó bankhitelből rendezett. Ez utóbbi kölcsön tőkéjét 2020. július 15-én kell törlesztenie – 2018-as kiegészítő melléklete tanúsága szerint a Takarékbanknak.

 

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.