2018. október 5. 11:42
mfor.hu

Így sem ingyenes az utazás, de sem a papír, sem az elektronikus jegy vételezésével nem kell bajlódni. Egy app automatikusan levonja az út elérhető legalacsonyabb árát a bankszámlánkról.

Nem a bliccelés felett hunynak szemet, hanem valóban legálisan jegymentessé tette a vonatozást a svájci állami vasút, ez azonban nem jelenti azt, hogy ingyenessé is vált volna a szolgáltatás. Az SBB újítása a jegyvételezési procedúrát iktatja ki a vonatozásból: nem kell sorban állni a pályaudvaron, nem kell számítógépen vagy okostelefonon e-jegyet foglalni, és a jegyautomatákat sem kell igénybe venni - az utazás anyagi oldalával egy alkalmazás törődik, automatikusan.

Intercity a Gotthárd-vasútvonalon. (Forrás: Wikipédia) Intercity a Gotthárd-vasútvonalon. (Forrás: Wikipédia)

A vasutascég saját SBB Preview App-jának egy új menüpontja, az EasyRide nyújtja az új megoldást. Az utasoknak a vonatra szálláskor be kell csekkolniuk az EasyRide-dal a szerelvény indulása előtt, majd leszállás után kicsekkolni, az utazás árát pedig az app automatikusan kiszámolja, mégpedig úgy, hogy felkutatja az elérhető legolcsóbb viteldíjat. Ezt az összeget aztán - szintén automatikusan - levonja a felhasználó bankszámlájáról. Az alkalmazás ráadásul riaszt, ha megérkezéskor elfelejtenénk kicsekkolni.

Az SBB app EasyRide funkcióját október elején élesítette a vasúttársaság, azóta mintegy 250 ezren használják. A funkciót később kiterjesztik, Zürichben például a városi közlekedésben is tesztelik.

(The Local)