<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A Magyarország leggazdagabb üzletembere által felerészben tulajdonolt Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. jelenleg tíztagú elismert vállalatcsoportja egy újabb társasággal gyarapodik.

A HUNService Tanácsadó Kft. legfõbb szerve akképp határozott, hogy a társaság csatlakozni kíván a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. által uralt elismert vállalatcsoporthoz - derül ki a legfrissebb cégközlönyből.

Formaságnak tűnik a csatlakozási kérelem jóváhagyása. Fotó: depositphotosFormaságnak tűnik a csatlakozási kérelem jóváhagyása. Fotó: depositphotos

Mint arról lapunk - ugyancsak elsőként - beszámolt, a Hungarikum kilenc másik biztosításközvetítővel 2021. május 11-én elismert vállalatcsoport létrehozatala céljából egy uralmi szerződést kötött, azzal, hogy az elismert vállalatcsoport a cégjegyzékbe történő bejegyzést követően határozatlan időtartamra jön létre.

Ez meg is történt, s most a HUNService jelezte a csatlakozási szándékát. A cég tulajdonosi hátterét nézve nem lehetnek kétségeink arról, hogy kérésük meghallgatásra talál. E társaságot ugyanis nem más alapította egy személyben, mint maga a Hungarikum, idén május 27-én, 5 millió forintos törzstőkével. Igaz, még HUNBond Biztosításközvetítő Kft. néven, csak szeptember 1-jén keresztelték át HUNService Kft.-re.

Ugyanaznap vezetőt is cserélt a cég. A Hungarikumot alapító, s Mészáros 2018 márciusi beszállása óta 50 százalékos tulajdonos Keszthelyi Erik helyét Kaszanyi Ferenc Zsolt vette át. Az ő személye eddig ismeretlen volt a nyilvánosság előtt, az Opten cégadatbázisban egyetlen másik társaságnál sem bukkan fel a szigetcsépi lakhellyel rendelkező szakember neve.

Az elismert vállalatcsoport nem új jogalany, a csoport tagjai továbbra is mind önállóak. A befolyásszerző cég – ebben az esetben a Hungarikum –  ugyanakkor mentesült a Ptk. minősített befolyásszerzésre irányadó szabályok betartása alól, miközben a megfogalmazott uralmi szerződésben rögzített szabályok mentén alakíthatja kapcsolatát az uralt, ellenőrzött cégekkel.

Az elismert vállalatcsoport létrehozása elősegítheti a piacképesebb, versenyképesebb működést is. Az ilyen jellegű összefonódásnál könnyebb összehangolni a stratégiai irányítást, gyorsabb a döntéshozatal és olcsóbb a működés. A közös célok elérése érdekében az ellenőrzött társaságok önállósága korlátozott. Már csak azáltal is, hogy – mint azt az uralmi szerződésben megfogalmazták – a pénzügyekért a Hungarikum felel egyedül, ő határozza meg az ellenőrzött tagok számviteli rendszerét, számviteli politikáját, az éves és egyéb beszámolók formáját, adattartalmát, s dönt a tagok beszerzéseiről, vagyongazdálkodásáról, azok beruházásáról és fejlesztéseiről. Az ellenőrzött társaságok a munkavállalóikat ugyan maguk választhatják ki, de csak a Hungarikum jóváhagyásával. Az uralkodó tag ügyvezetése jogosult arra is, hogy az ellenőrzött társaság vezető tisztségviselőjét utasítással lássa el, vagy adott esetben bizonyos hatásköröket visszavonjon. A Hungarikum Alkusz cégcsoport tagjai egységes informatikai rendszert működtetnek, jogi tevékenységeiket, a marketing- és a PR-aktivitásukat összehangolják.

A Hungarikum menedzsmentje nem köteles mindenekfelett az ellenőrzött társaság érdekeit érvényre juttatni, hanem az egész vállalatcsoport üzleti érdekeit kell elsődlegesen szem előtt tartani. 

Azt, hogy csupán formaság a HUNService Kft. csatlakozása a Hungarikum által uralt elismert vállalatcsoporthoz, jelzi a már csoporttag HUNInsurtech Kft. szeptember 1-jétől hatályos "Csoportszintű adatkezelési tájékoztató álláspályázók részére" című, az interneten fellelhető dokumentum is. Abban ugyanis a Hungarikum Alkusz Cégcsoportot alkotó társaságok között a HUNService neve is szerepel.

Érdekes ugyanakkor, hogy a Hungarikum Alkusz Cégcsoport és a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. által uralt elismert vállalatcsoport között nincs teljes átfedés. Míg a cégcsoportot a Hungarikummal együtt kilencen alkotják, addig az elismert vállalatcsoportot tízen - legalábbis eddig, hiszen a HUNService kooptálása után tizenegyen fogják.

Négy cég nem volt tagja szeptember 1-jén a Hungarikum Alkusz Cégcsoportnak, de az elismert vállalatcsoportnak igen. Ezek:

  • HUNInsolex Biztosítási Vezérügynök Kft.
  • HUNInsurtech Kft.
  • HUNBenefits Digitális Tárca Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.
  • HUNAgrár Biztosítási Alkusz Kft.

Miközben két olyan társaság is van, amelyek viszont a cégcsoportba tartoztak, az elismert vállalatcsoportba viszont nem. Ezek:

  • Keszthelyi Vagyonkezelő Kft.
  • HUNMédia Biztosítási Kiadványok Kft.

Egy biztos, a Keszthelyi Vagyonkezelő Kft. már nem is lesz tagja a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. által uralt elismert vállalatcsoportnak, minekutána 2021. szeptember 30-ával beolvadt a Keszthelyi Erik által tulajdonolt másik cégbe, a Keszthelyi Holding Zrt.-be, s a vagyonkezelőt a cégbíróság már törölte is a cégjegyzékből.

 

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.