5p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Még tart a belvárosi Dorottya Hotel & Residence-nek otthont adó hatalmas épülettömb felújítása, de Tiborcz István új cége már készül a luxuslakások üzemeltetésére.

A koronavírus-járvány kellős közepén döntött úgy Tiborcz István, a miniszterelnök veje, hogy új vállalkozásba kezd. Az új céget azonban nem új tevékenységre alapította, hanem minden jel szerint az ingatlanpiacon tervez tovább bővülni. Orbán Viktor kormányfő veje régi üzletfelével közösen vágott bele az új részvénytársaság alapításába már az idén.

Tiborcz István új céget alapított - kép: BDPST Zrt.
Tiborcz István új céget alapított - kép: BDPST Zrt.

Azt már régóta lehet tudni, hogy Dorottya Hotel & Residence néven fut Tiborcz István legnagyobb aktuális beruházása a Vörösmarty tér szomszédságában.

Miről van szó?

Az épületegyüttes a felújítást követően felsőkategóriás design hotelként, valamint exkluzív lakásokat kínáló prémium lakóépületként funkcionál majd, illetve éttermeknek és üzlethelyiségeknek is helyet fog adni. A korszerűsítés a neves olasz építésziroda, a Lissoni Architettura tervei alapján, magyar szakértőkkel szoros együttműködésben zajlik. Az épületegyüttesben nyíló ötcsillagos hotelt a Marriott International lánc fogja üzemeltetni az Autograph Collection Hotels márka alatt, amely különleges dizájnnal és karakterrel bíró, egyedülálló, független szállodákat tömörít világszerte

- szól a projekt bemutatása. A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította az építkezést. Tiborczék 2019. április 8-án kapták meg az építési engedélyt ahhoz, hogy a Pesti Vigadóval szomszédos Mahart-házból, valamint a Weber- és Münnich-házból álló tömböt, az úgynevezett Dorottya-házat ötcsillagos luxusszállodává alakítsák át. Úgy, hogy a hajózás egykori központjának helyet adó, műemlékvédelmet élvező Mahart-háznak egy rendeletmódosítás szerint csak a homlokzatát kell megőrizniük. Ezt a fejlesztést például egy 7,2 milliárd forintos bankhitel finanszírozza.

A miniszterelnök vejének új cégét pedig Dorottya Residences Zrt.-nek hívják. A társaságot február 1-én jegyezték be, székhelye a Pasaréti úton van, jegyzett tőkéje 7,2 millió forint, számos Tiborcz-céghez hasonlóan Malik Zoltán a vezérigazgatója, a cég tevékenységi körei pedig a következők:

  • saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése
  • saját tulajdonú ingatlan adásvétele
  • ingatlankezelés
  • üzletvezetés
  • üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás.

A Dorottya Residences többségi tulajdonosa pedig a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. Ebben a társaságban pedig minősített többsége van Tiborcz Istvánnak. Lapunk is megírta, hogy csinos profit jött össze 2019-ben Tiborcz István, a miniszterelnök vejének fő cégénél, a BDPST Zrt.-nél: a 4,8 milliárd forint adózott eredmény után a május 8-i közgyűlésen úgy döntöttek, hogy 2,3 milliárd forint osztalékot fizetnek ki a tulajdonosnak - derült ki a cég beszámolójából.

A BDPST Group belvárosi beruházása keretében egy egyedülállóan komplex fejlesztés révén újul meg a Mahart-, valamint a Futura-házat is átölelő patinás épülettömb, amely hosszú távon fenntartható új funkciót nyer majd. Az épületegyüttes a felújítást követően felsőkategóriás design hotelként, valamint prémium lakóépületként funkcionál majd, illetve éttermeknek és üzlethelyiségeknek is helyet fog adni. A közelmúltban alakult Dorottya Residences Zrt. feladata a felújított ingatlanban létrehozandó lakásokkal kapcsolatos értékesítési és üzemeltetési funkciók ellátása lesz

- válaszolta lapunknak a BDPST Group kommunikációs ügynöksége az ügyfele nevében. 

Ebben van tapasztalata már Tiborcz István cégeinek. Lapunk is megírta, hogy a milliárdos üzletembernek akad még egy, szintén dinamikusan gyarapodó ingatlanos vállalkozása. Ezt a céget így hívják: Bellavista Apartments Kft. Ez magyarul szép kilátást jelent, ami egy ingatlan esetében nem hátrány. Nos, ez a társaság mindössze 2017 decemberében lett bejegyezve, amely egészen 2019 októberig a már említett BDPST Zrt.-én keresztül volt Tiborcz István tulajdona, azóta viszont már e társaságot az IBC-Projekt Kft.-én keresztül birtokolja Orbán Viktor veje.

Szépen bővül a cég, hiszen 2018-ban még csak 264,8 millió forintos forgalmat sikerült produkálnia, ellenben 2019-ben már 1,1 milliárd forintig szaladt el a Bellavista Apartments Kft. bevétel-számlálója. Az Átlátszó 2018-ban írta meg, hogy a cég összesen 1118 négyzetméternyi belvárosi lakást gyűjtött be – 12 darabot a belvárosi Dorottya utca 9. szám alatti társasházban és egyet a Hajós utcában. 

A Dorottya Residences kisebbségi tulajdonosa pedig a Lexan Holding Zrt., amely régi partnere a BDPST-nek. Például a hasonló nevű Dorottya Investment Zrt.-ben is hasonló a felállás: többségi tulajdonos a BDPST, míg kisebbségi a Lexan. Lapunk is írt arról, hogy 2019-ben Tiborczék ebbe a cégbe pakolták a Dorottya-házat luxusszállóvá átalakító érdekeltségeiket. A lényeg, hogy a Lexan székhelye ugyanúgy a Hercegprímás utca 12., mint a Nones Holding Vagyonkezelő Kft-nek, amelynek a cégjegyzék által rögzítetten is Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatója a tulajdonosa.

A Lexan tavaly szeptemberi közgyűlésén pedig Bolevácz Éva mint a közös tulajdonban lévő részvények tulajdonosainak közös képviselője vett részt. A Lexan számos más ingatlan-ügyletben érdekelt, például a holding a tulajdonosa a Lexan Aliga Kft.-nek, amely pedig a Club Aliga területét is birtokló PRO-MOT Hungária Kft.-ben is rendelkezik részesedéssel. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!