3p

A trendek, illetve az anyagok fejlődésével a munkaruhában rejlő lehetőségek is sokat változtak. Manapság már régen nem egyenlő a kopott, formátlan nadrág, cipő és dzseki viselésével, hanem mind színben, mind fazonban, mind pedig a munkavégzés típusára vonatkozóan igazán széles választék. 

De mielőtt elmerülnénk a rengeteg márka, speciális funkció vagy kényelmi szempontok között, fontos feltérképezni, hogy a kérdéses munkához milyen típusú munkaruha van előírva. A jogszabályok külön kitérhetnek például a vízállósági besorolásra, a kémiai vegyszerektől való védelemre vagy a szélsőséges környezeti tényezőkkel szembeni ellenállóságra.

Aztán jöhet a megfelelő típus kiválasztása!

A megfelelő munkaruha típusát leginkább a munkakörülmények határozzák meg. A mozgékonyságot, ügyességet igénylő munkáknál sokkal célszerűbb a vékonyabb anyagból készült, rugalmas ruházatot viselni, míg a nehéz fizikai munkavégzés esetén az erősebb, strapabíróbb anyagból gyártott, vastag ruházat viselése az ideális.

Ami a munkakabátot illeti, leginkább azt kell eldöntenünk, hogy egy gumírozott vagy egy normál derekú változatot szeretnénk-e. Bár az előbbi gyakran felhúzódhat, és ezáltal kényelmetlenné válhat a viselője számára, de megvan az az előnye, hogy jobban tart. 

A munkavédelmi cipő kapcsán pedig a legfontosabb, hogy tökéletesen illeszkedjen a lábhoz, megfelelően alátámassza a talpat, illetve támogassa a mozgást és a testtartást. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne kellene megfelelnie a biztonsági előírásoknak és a munkakörnyezetnek.

Milyen anyagból készüljön a munkaruha?

Hogy milyen anyagból készül a munkaruha, nagyban meghatározza a tartósságát és a használatát. A leggyakrabban a gyártók 100%-os pamutot használnak, mivel erős, légáteresztő és remekül elnyeli az izzadságot.

De emellett természetesen találni már olyan speciális munkaruhákat is, amelyek több szövet kombinációjából készülnek. Ilyen lehet például a pamut, a poliészter és az elasztikus szálak keveréke, amelyből a poliészter nagyobb szilárdságot, méretstabilitást és szennyeződésállóságot biztosít, míg az elasztikus szálak a rugalmasságot növelik.

Végül beszéljünk arról, hogyan tudjuk kiválasztani a megfelelő méretet

A megfelelő méret megtalálása kritikus fontossággal bír a munkaruházat esetében, ami nem a legegyszerűbb feladat, mivel az egyes márkák termékei eltérő méretűek lehetnek. 

Ezért is fontos, hogy a vásárlás előtt alaposan mérjük meg magunkat, és ezeket az értékeket alapul véve válasszuk ki a gyártó mérettáblázatából a megfelelő nagyságot! 

De azért azt ne feledjük figyelembe venni, hogy nagy mozgásszabadságot igénylő környezetben dolgozunk-e, vagy sem? Ha a válasz igen, akkor érdemes egy nagyobb méretet választani.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!