Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

A legtöbb pénzt a MOL fizeti be jövőre a költségvetésbe.

A magyar állam több cégben is rendelkezik tulajdonrésszel, ezek közül a legnagyobbak osztalékot is fizetnek az éves teljesítményük alapján. A 2019-es költségvetési javaslat alapján 35,3 milliárd forint bevétel folyhat be a büdzsébe.

A MOL-tól várják a legtöbb pénztA MOL-tól várják a legtöbb pénzt

A legnagyobb befizető a MOL lehet, a cégtől 13,3 milliárd forintra számít jövőre az állam. Ez részvényenként 75 forintos osztalékot jelent, vagyis - szemben a 2017-es évvel, amikor 127,5 forint jutott egy részvényre - a kormány ezúttal nem számít arra, hogy a vállalat rendkívüli osztalékfizetéssel toldja meg a kifizetést. A jelek szerint tehát az állami résztulajdonos azzal számol, hogy idén - vagyis a jövő évi osztalékfizetést megalapozó évben - kevésbé lesz eredményes az olajtársaság. Ezt a bizonytalan piaci környezettel magyarázzák, de azt is megjegyzik, hogy az osztalékfizetésre nincs ráhatása az államot képviselő MNV Zrt.-nek, a szavazati jog ugyanis 10 százalékban korlátozott a MOL-nál.

Az idei büdzsében egyébként a Szerencsejáték Zrt.-től várta a legtöbb pénzt az állam, akkor 13 milliárd befizetését tervezték be a büdzsébe. Forintra pontosan ennyit várnak jövőre is a cégtől, de ez ezúttal csak a "második helyre" elég.

A korábbi években megszokottnál kevesebb osztalékot fizethet az MVM Zrt. A most betervezett 5 milliárd forint 2,5 milliárddal alacsonyabb annál, amit az elmúlt két évben vártak az energetikai vállalattól (a tényleges bevételről még nincs adat a 2016 utáni időszakból) . Különösebb magyarázatot nem fűz ehhez a törvényjavaslat, nem kizárt, hogy a társaság fejlesztési terveihez van szükség a pénzre.

Épp ellentétes a helyzet a Richter esetében, a gyógyszergyártó az előző évek 1,7 milliárdos (eredeti cikkünkben nem jeleztük, de tervezett) osztalékfizetése után jövőre 3,152 milliárdot fizethet a büdzsébe. Ez annak fényében érdekes, hogy az osztalékfizetés megalapozó idei teljesítményét, piaci forgalmát alapvetően befolyásolja az egyik nőgyógyászati készítménye kapcsán lefolyt uniós hatósági ellenőrzés.

Tervezett osztalékfizetés 2019-ben (milliárd forintban):

 • MOL Nyrt.: 13,3
 • Szerencsejáték Zrt.: 13
 • MVM Zrt.: 5
 • Richter Nyrt.: 3,152
 • Tiszavíz Kft.: 0,7
 • Egyéb osztalékbevételek: 0,1
 • Összesen (kerekítéssel): 35,3

És ennyi pénzt fizettek be a cégek az utolsó lezárt évben, 2016-ban, amiről elfogadott zárszámadása van az országnak:

 • Szerencsejáték Zrt.: 13
 • MOL nyrt.: 12,5
 • MVM Zrt.: 7
 • Richter Nyrt.: 3,4 (eredetileg 1,3 milliárdot terveztek)
 • Tiszavíz Kft.: 0,7
 • Egyéb osztalékbevétel: 0,1
 • Összesen (kerekítéssel): 36,8

Fontos felhívni a figyelmet, hogy abban az évben a költségvetésben 31,1 milliárd forint befizetését tervezték be, vagyis az osztalékágon a várt feletti bevétel folyt be.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.