TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A legtöbb pénzt a MOL fizeti be jövőre a költségvetésbe.

A magyar állam több cégben is rendelkezik tulajdonrésszel, ezek közül a legnagyobbak osztalékot is fizetnek az éves teljesítményük alapján. A 2019-es költségvetési javaslat alapján 35,3 milliárd forint bevétel folyhat be a büdzsébe.

A MOL-tól várják a legtöbb pénzt A MOL-tól várják a legtöbb pénzt

A legnagyobb befizető a MOL lehet, a cégtől 13,3 milliárd forintra számít jövőre az állam. Ez részvényenként 75 forintos osztalékot jelent, vagyis - szemben a 2017-es évvel, amikor 127,5 forint jutott egy részvényre - a kormány ezúttal nem számít arra, hogy a vállalat rendkívüli osztalékfizetéssel toldja meg a kifizetést. A jelek szerint tehát az állami résztulajdonos azzal számol, hogy idén - vagyis a jövő évi osztalékfizetést megalapozó évben - kevésbé lesz eredményes az olajtársaság. Ezt a bizonytalan piaci környezettel magyarázzák, de azt is megjegyzik, hogy az osztalékfizetésre nincs ráhatása az államot képviselő MNV Zrt.-nek, a szavazati jog ugyanis 10 százalékban korlátozott a MOL-nál.

Az idei büdzsében egyébként a Szerencsejáték Zrt.-től várta a legtöbb pénzt az állam, akkor 13 milliárd befizetését tervezték be a büdzsébe. Forintra pontosan ennyit várnak jövőre is a cégtől, de ez ezúttal csak a "második helyre" elég.

A korábbi években megszokottnál kevesebb osztalékot fizethet az MVM Zrt. A most betervezett 5 milliárd forint 2,5 milliárddal alacsonyabb annál, amit az elmúlt két évben vártak az energetikai vállalattól (a tényleges bevételről még nincs adat a 2016 utáni időszakból) . Különösebb magyarázatot nem fűz ehhez a törvényjavaslat, nem kizárt, hogy a társaság fejlesztési terveihez van szükség a pénzre.

Épp ellentétes a helyzet a Richter esetében, a gyógyszergyártó az előző évek 1,7 milliárdos (eredeti cikkünkben nem jeleztük, de tervezett) osztalékfizetése után jövőre 3,152 milliárdot fizethet a büdzsébe. Ez annak fényében érdekes, hogy az osztalékfizetés megalapozó idei teljesítményét, piaci forgalmát alapvetően befolyásolja az egyik nőgyógyászati készítménye kapcsán lefolyt uniós hatósági ellenőrzés.

Tervezett osztalékfizetés 2019-ben (milliárd forintban):

 • MOL Nyrt.: 13,3
 • Szerencsejáték Zrt.: 13
 • MVM Zrt.: 5
 • Richter Nyrt.: 3,152
 • Tiszavíz Kft.: 0,7
 • Egyéb osztalékbevételek: 0,1
 • Összesen (kerekítéssel): 35,3

És ennyi pénzt fizettek be a cégek az utolsó lezárt évben, 2016-ban, amiről elfogadott zárszámadása van az országnak:

 • Szerencsejáték Zrt.: 13
 • MOL nyrt.: 12,5
 • MVM Zrt.: 7
 • Richter Nyrt.: 3,4 (eredetileg 1,3 milliárdot terveztek)
 • Tiszavíz Kft.: 0,7
 • Egyéb osztalékbevétel: 0,1
 • Összesen (kerekítéssel): 36,8

Fontos felhívni a figyelmet, hogy abban az évben a költségvetésben 31,1 milliárd forint befizetését tervezték be, vagyis az osztalékágon a várt feletti bevétel folyt be.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.