2018. július 3. 12:14

A legtöbb pénzt a MOL fizeti be jövőre a költségvetésbe.

A magyar állam több cégben is rendelkezik tulajdonrésszel, ezek közül a legnagyobbak osztalékot is fizetnek az éves teljesítményük alapján. A 2019-es költségvetési javaslat alapján 35,3 milliárd forint bevétel folyhat be a büdzsébe.

A MOL-tól várják a legtöbb pénzt A MOL-tól várják a legtöbb pénzt

A legnagyobb befizető a MOL lehet, a cégtől 13,3 milliárd forintra számít jövőre az állam. Ez részvényenként 75 forintos osztalékot jelent, vagyis - szemben a 2017-es évvel, amikor 127,5 forint jutott egy részvényre - a kormány ezúttal nem számít arra, hogy a vállalat rendkívüli osztalékfizetéssel toldja meg a kifizetést. A jelek szerint tehát az állami résztulajdonos azzal számol, hogy idén - vagyis a jövő évi osztalékfizetést megalapozó évben - kevésbé lesz eredményes az olajtársaság. Ezt a bizonytalan piaci környezettel magyarázzák, de azt is megjegyzik, hogy az osztalékfizetésre nincs ráhatása az államot képviselő MNV Zrt.-nek, a szavazati jog ugyanis 10 százalékban korlátozott a MOL-nál.

Az idei büdzsében egyébként a Szerencsejáték Zrt.-től várta a legtöbb pénzt az állam, akkor 13 milliárd befizetését tervezték be a büdzsébe. Forintra pontosan ennyit várnak jövőre is a cégtől, de ez ezúttal csak a "második helyre" elég.

A korábbi években megszokottnál kevesebb osztalékot fizethet az MVM Zrt. A most betervezett 5 milliárd forint 2,5 milliárddal alacsonyabb annál, amit az elmúlt két évben vártak az energetikai vállalattól (a tényleges bevételről még nincs adat a 2016 utáni időszakból) . Különösebb magyarázatot nem fűz ehhez a törvényjavaslat, nem kizárt, hogy a társaság fejlesztési terveihez van szükség a pénzre.

Épp ellentétes a helyzet a Richter esetében, a gyógyszergyártó az előző évek 1,7 milliárdos (eredeti cikkünkben nem jeleztük, de tervezett) osztalékfizetése után jövőre 3,152 milliárdot fizethet a büdzsébe. Ez annak fényében érdekes, hogy az osztalékfizetés megalapozó idei teljesítményét, piaci forgalmát alapvetően befolyásolja az egyik nőgyógyászati készítménye kapcsán lefolyt uniós hatósági ellenőrzés.

Tervezett osztalékfizetés 2019-ben (milliárd forintban):

 • MOL Nyrt.: 13,3
 • Szerencsejáték Zrt.: 13
 • MVM Zrt.: 5
 • Richter Nyrt.: 3,152
 • Tiszavíz Kft.: 0,7
 • Egyéb osztalékbevételek: 0,1
 • Összesen (kerekítéssel): 35,3

És ennyi pénzt fizettek be a cégek az utolsó lezárt évben, 2016-ban, amiről elfogadott zárszámadása van az országnak:

 • Szerencsejáték Zrt.: 13
 • MOL nyrt.: 12,5
 • MVM Zrt.: 7
 • Richter Nyrt.: 3,4 (eredetileg 1,3 milliárdot terveztek)
 • Tiszavíz Kft.: 0,7
 • Egyéb osztalékbevétel: 0,1
 • Összesen (kerekítéssel): 36,8

Fontos felhívni a figyelmet, hogy abban az évben a költségvetésben 31,1 milliárd forint befizetését tervezték be, vagyis az osztalékágon a várt feletti bevétel folyt be.


Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.