TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. május 12. 07:55
mfor.hu

Jeff Bezos bemutatta az űrjárművet, mellyel 2024-ig visszatérhetnénk a Holdra. A Blue Moon-ra keresztelt eszköz azonban nem egyszerűen csak egy újabb holdraszállást tenne lehetővé: a milliárdos tervei szerint a segítségével űrben lebegő, gyűrűszerű kolóniákat hozhatnánk létre, melyek megoldást nyújtanának a Föld túlnépesedésére.

Egy teljesen új űrjárművet és egy igazán nagyszabású látomást is bemutatott csütörtökön az Amazon első embere, Jeff Bezos. A Washingtoni Kongresszusi Központban a NASA szakemberei és üzletemberek számára tartott prezentációján Bezos űrvállalata, a Blue Origin fejlesztéséről lebbentette fel a fátylat.

A Blue Moon-ra keresztelt űrhajó - melynek a makettje előtt zajlott a prezentáció - olyan rugalmas leszállóegység, amely kis, közepes és nagy rakományokat is szállíthat, képes arra, hogy nagyon pontosan és simán landoljon és felszálljon a Hold felszínén. Ez a technikai háttér lehetővé teszi az ember fenntartható jelenlétét a Holdon, mondta Bezos.

Jeff Bezos bemutatja a Blue Moon makettjét. (Fotó: Reuters) Jeff Bezos bemutatja a Blue Moon makettjét. (Fotó: Reuters)

A Blue Moon-t egy teljesen új, BE-7-nek nevezett hajtómű repíti majd. A rakéta tolóereje eléri a 10 ezer fontot, azaz a 4535 kilogrammot, tesztelése nyáron kezdődik. A tervek szerint a Blue Moon űreszköz négy önvezető holdjárót visz majd magával, és műholdakat lő Hold körüli pályára. 33 ezer fontot (15 tonnát) nyom majd üzemanyaggal teljesen feltöltött állapotban. Majdani expedícióján a Hold déli sarkán kell landolnia, ahol a kráterekben jelentős jégtartalék található. Bezos elmondása szerint azért ez lesz a leszállás célpontja, mert a holdjeget majd felolvasztják, kinyerik belőle a hidrogént, mellyel újra lehet tankolni az űreszközt, és a Holdról lehet majd további űrexpedíciókra indulni, megspórolva a Földről történő üzemanyag-transzportot. Bezos arra is rámutatott, hogy a Hold már csak azért is megfelelő kiinduló állomás az űripar elindítására, mivel az égitest forrásainak kitermelése számításaik szerint 24-szer kevesebb energiát igényel, mint a Földön, a kisebb gravitáció miatt.

Bezos bejelentése a NASA holdraszállási terveinek felújítását követte: az amerikai űrhivatal korábban azt közölte, hogy 2024-ig ismét űrhajósokat küld a Holdra. Mike Pence alelnök pedig arra tett javaslatot, hogy ha a NASA nem tudná teljesíteni a kitűzött célt, gondolkodjanak kereskedelmi alternatívákban. Bezos hangsúlyozta, hogy tetszik neki Pence elképzelése a holdraszállással kapcsolatban, és emlékeztetett rá, hogy mivel vállalata már három éve dolgozik a terven, képes lesz 2024-ig meg is valósítani.

"Vissza kell térnünk a Holdra, és ezúttal ott is maradni. Készek vagyunk támogatni a NASA-t, hogy a Blue Moonnal 2024-ig eljusson a Holdra"

- erősítette meg a magán űrvállalat a Twitteren is.

A Holdra való visszatérés azonban csak az első lépcsőfoka Bezos nagyszabású projektjének, mely végső célja az lenne, hogy az égitestről indulva űrkolóniákat hozzunk létre, megoldást mutatva a Föld túlnépesedésére.

Míg Elon Musk és az ő saját űrcége, a SpaceX a Marsra telepítene minket, Bezos víziója azonban nem egy új bolygó belakását célozza, hanem az úgynevezett O'Neil-henger megvalósítását tűzte ki célul, melyeket nagyjából úgy kell elképzelni, mint a Föld körül, az űrben lebegő hatalmas gyűrűket, melyek folyamatos forgással csiholnak magukban gravitációt, és a belsejükben emberek élhetnének. Néhány évvel ezelőtt a Csillagok között című mozifilm ábrázolt ilyen űrkolóniákat, de korábban egy változata a Babylon 5 című sorozatban is szerepelt, és megjelentek a 2001 Űrodisszeiában is.

A bezosi űrkolóniák rögtön három verzióban érkeznének: lennének olyan hengerek, melyen csak ipari termelés folyna, olyanok, melyeken egyéb munkák, és olyanok is, melyeket kimondottan pihenésre terveztek. Utóbbi variánsokat Bezos úgy festette le, hogy olyanok lennének, mint Maui a legszebb napokon. Bezos a Földet kizárólag a könnyűiparnak hagyná meg, illetve továbbra is élhetnénk itt, hiszen az űrkolóniák megoldanák a túlnépesedés problémáját.

A Blue Origint Bezos 2000-ben alapította - két évvel korábban, mint Musk a SpaceX-et - és két éve jelentette be, hogy minden évben elad 1 milliárd dollárnyi amazonos részvényt, hogy a befolyó összegből az űrcéget támogassa. A vállalat mára már megépítette New Shepard nevű újrahasznosítható rakétáját, mellyel űrturistákat lőne fel - a tervek szerint az első utat még az év vége előtt megejtik. Emellett olyan űrjárművön is dolgoznak, amellyel rutinszerűen lehet embereket és rakományt is szállítani Föld-körüli pályára és vissza. A New Glenn elnevezésű nehézűrhajót 2021-ben akarják elindítani.

(Financial Times, BBC, MTI)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.