<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Minden jel arra utal, hogy végleg kikerül a gyorsasági motorpálya projektje Kósa Lajos közeléből.

A magyarországi autó-motorsportért egészen mostanáig két külön cég is felelt, igaz, míg az egyik átfogóan a területért, addig a másik kifejezetten egy projekt magvalósulása érdekében jött létre. Most ez utóbbi a tulajdonosok döntése értelmében beolvad a másikba az év végén. 

Végleg eltűnik ugyanis a Hajdúnánásra tervezett MotoGP-versenypálya projektjéért felelős cég, a debreceni székhelyű és Kósa Lajos közelében lévő Kelet-magyarországi Versenypálya Kft. az idei év végén - derül ki a cégközlönyben megjelent hirdetményből. 

A dokumentum szerint a cég beolvad a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.-be. A tulajdonosok november 3-án hozták meg ezt a döntést, mely 2021. december 30-án lesz végleges, vagyis ekkor állnak be az egyesüléshez fűződő joghatások.  

SuperBike versenyek is lehetnek majd Hajdúnánáson (Fotó: MTI)
SuperBike versenyek is lehetnek majd Hajdúnánáson (Fotó: MTI)

A lépés lényegében várható is volt, hiszen az elmúlt hónapokban már megnyírbálta a kormány a cég hatáskörét, amellett személyi változásokat is eszközölt. Kezdjük az előbbivel!

Idén augusztusban történt, hogy Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől elvették a projektet, annak felelőse helyette Mager Andera, a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter lett. Emellett a megvalósítás feladatát is elvették a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft.-től, az új megbízott a BMSK Zrt., mint Beruházási Ügynökség. 

Pár hónappal később Kósa Lajos bizalmi emberét is menesztették a cég éléről. 2021. november 1-jétől - vagyis két nappal azelőtt, hogy a beolvadásról szóló döntés megszületett - Pacza József helyét Fodor Levente vette át a cég ügyvezetői székében. Pacza József köztudottan Kósa Lajos bizalmi embere volt a hvg360 cikke szerint. Pacza József még Kósa Lajos debreceni polgármestersége idején dolgozott vezető pozícióban a város beruházási részlegein, azóta pedig magánvállalkozásaival nyer el műszaki ellenőri feladatakra irányuló közbeszerzéseket. Ilyen a Nemzeti Korcsolyázó Központ projektje, amit a Kósa elnökletével működő korcsolyaszövetség írt ki.

Fodor Levente szintén a debreceni önkormányzat tagja, 2014 novemberétől a közgyűlés Fidesz-frakciójának frakcióvezető-helyettese. 

A Kelet-magyarországi Versenypálya Kft.-ben azonban az ügyvezető leváltása ellenére is maradt olyan személy, akit Kósa-közeliként, ismerősként azonosítanak. A cég felügyelőbizottságának tagja még ugyanis Bács Zoltán, a Putyint díszpolgárrá emelő Debreceni Egyetem kancellárja, a DVSC Futballszervező Zrt. felügyelőbizottságának elnöke.  

A HUMDA-hoz kerülnek a milliárdok

A hajdúnánási versenypálya alsó hangon 65 milliárd forintba fog kerülni és az eredeti tervek szerint 2023-ban már versenyeknek adna otthont a létesítmény. Az idei költségvetésben a kormány már 20 milliárd forintos támogatást bele is épített, az összeget viszont nem tartogatta sokáig a kormány saját magánál. Ahogy azt korábban megírtuk, a plusz félmilliárd forinttal (tőkeemelés) együtt az összeget tavaly év végén már a Kelet-magyarországi Versenypálya Kft. rendelkezésére bocsátották. 

Ez meg is látszik a cég mérlegében. A cégközlönyben megjelent hirdetmény szerint az augusztus végi állapot alapján 

  • 20,5 milliárd forint volt a tőketartalék soron a mérleg forrás oldalán, 
  • a jegyzett tőke 503 milliót tesz ki,
  • a mérleg eszköz oldalán pedig a pénzeszközök soron 21,6 milliárd forint szerepel. 

Ez a beolvadással mind a HUMDA mérlegét fogja gyarapítani. 

A MotoGP-vel kapcsolatos ügyek és feladatok egyébként szépen haladnak, nettó 9 millió euróért, vagyis átszámítva több mint 4 milliárd forintért sikerült megszerezni a versenysorozat licenszét. Azt pedig már lapunk írta meg, hogy a pálya tervezése 4,7 milliárd forintba fog kerülni a közbeszerzés eredménye szerint. A vonatkozó dokumentumok szerint a Bord Építész Stúdió nyerte el a tervezés jogát.