Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Az állami Széchenyi Alapok kezelésében álló Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap 3 milliárd, míg a néhai Demján Sándorral évtizedeken át együtt dolgozó Nyúl Sándor 1,29 milliárd forint új tőkét fektet a Gránit Bankba. 

Összesen 4,29 milliárd forint új tőkét fektet a Gránit Bankba a Széchenyi Alapok kezelésében álló Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap és egy magánbefektető - olvasható abban a közleményben, amelyet a bank juttatott el szerkesztőségünknek. Azt követően, hogy a Pénzügyminisztérium szervezésében egy online sajtótájékoztatót tartottak, Varga Mihály miniszter részvételével, amely eseményre lapunk nem kapott meghívót.

Varga Mihály és a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója, Hegedűs Éva. Fotó: Gránit Bank
Varga Mihály és a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója, Hegedűs Éva. Fotó: Gránit Bank

A közlemény szerint tőkebefektetés a leggyorsabban növekvő hazai bankba történik, amelynek mérlegfőösszege 2020. október végén megközelítette az 500 milliárd forintot. A befektetéssel az új tulajdonosok kisebbségi tulajdonrészt szereznek a Gránit Bankban. A tőkeemelésről szóló megállapodást a felek aláírták és a bank közgyűlése jóváhagyta azt.

A közleményben nem nevesített magánbefektető Nyúl Sándor, aki jelenleg is a bank felügyelőbizottságának az elnöke, s hosszú évtizedeken volt annak a Demján Sándornak a kollégája, aki a Gránit Bankban birtokolt részesedését 2015 végén adta el Hegedüs Évának, a Gránit Bank mostani elnök-vezérigazgatójának. Demján 2018-ban bekövetkezett haláláig a hitelintézet tiszteletbeli és örökös elnöke maradt.

Ez már a második alkalom, hogy az állam tőkét juttat a Gránit Banknak. 2015. december 30-án 3,1 milliárd forinttal nőtt a Gránit Bank tőkéje, az e célból újonnan kibocsátott törzsrészvényeket a Pannónia Nyugdíjpénztár és a Magyar Állam közösen jegyezte le. Két évvel később, 2017 végén a magyar állam eladta a tulajdonában lévő 36,5 százalékos részvénycsomagot, amelyet a Hegedüs Éva tulajdonában lévő E.P.M Kft. vásárolt meg, ezzel a bank 61,2 százalékos főrészvényese lett.

A sajtóközlemény emlékeztet arra, hogy a Gránit Bank Magyarország első digitális hitelintézete, amely dinamikusan fejlődött az elmúlt tíz évben: mérlegfőösszege közel 70 szeresére növekedett és idén október végén megközelítette az 500 milliárd forintot. Közel 70 ezer ügyfélszámlát kezel és várhatóan 2020-ban a hetedik nyereséges üzleti évét zárja, miután az idei év első kilenc hónapjában közel 1,4 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el.

Sajáttőke-arányos nyeresége 10 százalék fölötti (adózás előtti eredménnyel számolva), ami a közlemény szerint nemzetközi viszonylatban kimagaslónak számít egy fiatal, még az építkezés fázisában lévő bank esetében. A kedvező eredmény fő okai a költséghatékony működési modell, a fokozatosan felépített kiváló minőségű hitelportfólió, az innovatív elektronikus banki megoldások és az elkötelezett tulajdonosi és menedzsment kör. A Gránit Bank nem teljesítő hitelállománya 0,04 százalék a bankrendszer 5,3 százalékos átlagával szemben, míg a hitel-betét aránya 55-65 százalékos, ugyanez a bankrendszer vonatkozásában mintegy 80 százalék.

A bank tulajdonosai a megtermelt eredményt folyamatosan visszaforgatják a növekedés maximalizálása érdekében, amelynek összege az ez évi tervezett eredményt is figyelembe véve meghaladja a 4,6 milliárd forintot. A Gránit  szavatoló tőkéje a mostani tőkeemelést is figyelembe véve 21,5 milliárd forint.

Az új részvények kibocsátásával nagyobb üzleti aktivitás, az innovatív növekedés további gyorsítása valósítható meg, ide értve a nemzetközi terjeszkedés támogatását és a bank részvényeinek a Budapesti Értéktőzsdére való bevezetését. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.