<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az állami Széchenyi Alapok kezelésében álló Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap 3 milliárd, míg a néhai Demján Sándorral évtizedeken át együtt dolgozó Nyúl Sándor 1,29 milliárd forint új tőkét fektet a Gránit Bankba. 

Összesen 4,29 milliárd forint új tőkét fektet a Gránit Bankba a Széchenyi Alapok kezelésében álló Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap és egy magánbefektető - olvasható abban a közleményben, amelyet a bank juttatott el szerkesztőségünknek. Azt követően, hogy a Pénzügyminisztérium szervezésében egy online sajtótájékoztatót tartottak, Varga Mihály miniszter részvételével, amely eseményre lapunk nem kapott meghívót.

Varga Mihály és a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója, Hegedűs Éva. Fotó: Gránit Bank
Varga Mihály és a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója, Hegedűs Éva. Fotó: Gránit Bank

A közlemény szerint tőkebefektetés a leggyorsabban növekvő hazai bankba történik, amelynek mérlegfőösszege 2020. október végén megközelítette az 500 milliárd forintot. A befektetéssel az új tulajdonosok kisebbségi tulajdonrészt szereznek a Gránit Bankban. A tőkeemelésről szóló megállapodást a felek aláírták és a bank közgyűlése jóváhagyta azt.

A közleményben nem nevesített magánbefektető Nyúl Sándor, aki jelenleg is a bank felügyelőbizottságának az elnöke, s hosszú évtizedeken volt annak a Demján Sándornak a kollégája, aki a Gránit Bankban birtokolt részesedését 2015 végén adta el Hegedüs Évának, a Gránit Bank mostani elnök-vezérigazgatójának. Demján 2018-ban bekövetkezett haláláig a hitelintézet tiszteletbeli és örökös elnöke maradt.

Ez már a második alkalom, hogy az állam tőkét juttat a Gránit Banknak. 2015. december 30-án 3,1 milliárd forinttal nőtt a Gránit Bank tőkéje, az e célból újonnan kibocsátott törzsrészvényeket a Pannónia Nyugdíjpénztár és a Magyar Állam közösen jegyezte le. Két évvel később, 2017 végén a magyar állam eladta a tulajdonában lévő 36,5 százalékos részvénycsomagot, amelyet a Hegedüs Éva tulajdonában lévő E.P.M Kft. vásárolt meg, ezzel a bank 61,2 százalékos főrészvényese lett.

A sajtóközlemény emlékeztet arra, hogy a Gránit Bank Magyarország első digitális hitelintézete, amely dinamikusan fejlődött az elmúlt tíz évben: mérlegfőösszege közel 70 szeresére növekedett és idén október végén megközelítette az 500 milliárd forintot. Közel 70 ezer ügyfélszámlát kezel és várhatóan 2020-ban a hetedik nyereséges üzleti évét zárja, miután az idei év első kilenc hónapjában közel 1,4 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el.

Sajáttőke-arányos nyeresége 10 százalék fölötti (adózás előtti eredménnyel számolva), ami a közlemény szerint nemzetközi viszonylatban kimagaslónak számít egy fiatal, még az építkezés fázisában lévő bank esetében. A kedvező eredmény fő okai a költséghatékony működési modell, a fokozatosan felépített kiváló minőségű hitelportfólió, az innovatív elektronikus banki megoldások és az elkötelezett tulajdonosi és menedzsment kör. A Gránit Bank nem teljesítő hitelállománya 0,04 százalék a bankrendszer 5,3 százalékos átlagával szemben, míg a hitel-betét aránya 55-65 százalékos, ugyanez a bankrendszer vonatkozásában mintegy 80 százalék.

A bank tulajdonosai a megtermelt eredményt folyamatosan visszaforgatják a növekedés maximalizálása érdekében, amelynek összege az ez évi tervezett eredményt is figyelembe véve meghaladja a 4,6 milliárd forintot. A Gránit  szavatoló tőkéje a mostani tőkeemelést is figyelembe véve 21,5 milliárd forint.

Az új részvények kibocsátásával nagyobb üzleti aktivitás, az innovatív növekedés további gyorsítása valósítható meg, ide értve a nemzetközi terjeszkedés támogatását és a bank részvényeinek a Budapesti Értéktőzsdére való bevezetését.