Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

Miközben a Népszavához a Magyar Nemzet megszűnésével sokan pártolhattak át, így a lap lett a második negyedév nyertese, Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó kiadványok megállthatatlan lejtmenetben vannak.

Az idei második negyedév sem telt el eseménytelenül a nyomtatott lappiacon, az április 8-i választás után ugyanis Simicska Lajos bejelentette, hogy a Lánchíd Rádió mellett a Magyar Nemzetet is megszünteti. A napilap utolsó példánya április 11-én jelent meg. A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség legfrissebb adatai szerint a drasztikus döntés ismét kedvezhetett a Népszavának, hiszen 3 hónap alatt 7,4 százalékkal tudta növelni az eladott példányszámot, ami így 19,9 ezerről 21 ezer fölé emelkedett. Az egy évvel ezelőtti teljesítményhez képest kereken 10 százalékos a növekedés mértéke. És mindezt egy évek óta zuhanásban lévő piacon sikerült összehozni, ami csak megalapozza a korábbi Nemzet-olvasók Népszavához történő átpártolását.

Az általunk figyelt heti- és napilapok a második negyedévben egy-két stagnálással felérő növekedéstől eltekintve további veszteségeket voltak kénytelenek elkönyvelni.

Nem ment túl jól Simicska másik lapjának, a Heti Válasznak sem, sőt, valamivel még rosszabb negyedévet is zárt, mint a legutóbbiak az ismét nagyobb fokozatra kapcsoló csökkenés miatt. A 9789 darabos átlagos értékesítés ugyanis 5,6 százalékkal marad el az első negyedévi és 10,5-tel az egy évvel ezelőtti teljesítménytől. A HVG negyedéves bázison minimálisan, 0,3 százalékkal tudta növelni az eladásait, 30 297 példányra, 2017 második negyedévéhez képest azonban 2,4 százalékos a mínusz. A 168 óra a legnagyobb éves elmaradást regisztrálja, az idei második negyedéves értékesítése ugyanis 13,8 százalékkal alacsonyabb az egy évvel ezelőttinél. A 10 105 darabos átlagos eladás 2,5 százalékkal az első negyedévinél is kevesebb.

Orbán Viktor dedikáltan kedvenc lapja a Nemzeti Sport értékesítése negyedéves bázison stagnált, hiszen mindössze 0,1 százalékos csökkenés eredménye a 31 925 darabos értékesítés, éves viszonylatban azonban továbbra is jelentős, 9,9 százalékos az elmarás.

Nem muzsikáltak jól a színes napilapok sem, hiszen a Blikk és a Bors is 3-4 százalékkal kevesebb lapot adott el a második negyedévben, mint az elsőben, az előző év azonos időszakához képest pedig 8-10 százalékos az elmaradás.

Ezúttal még a pletykalapok sem igazán érdekelték az olvasókat. A Hot! magazin 3 hónap alatt 9,6, előző évhez képest 7,7 százalékkal kevesebbet adott el a lapból, 48 2323-t átlagosan, a Best magazin (69 859 darab) 4-5 százalék körüli csökkenést volt kénytelen elkönyvelni, a Story előző negyedévhez képest ugyan elért egy szerény 0,4 százalékos növekedést, és 157 247 példányt adtak el átlagosan a lapból, éves bázison továbbra is 1,7 százalékos az elmaradás az értékesítésben.

Mészáros lapjai lejtmenetben

A szokásos lapok mellett ezúttal megvizsgáltuk, milyen számokkal "büszkélkedhetnek" a Mészáros Lőrinchez köthető vidéki lapok. Az biztos, hogy örömre nem lehet okuk. Míg ugyanis a szokásos lapok közül a 168 óra 13,8 százalékos éves zuhanása a legnagyobb mértékű veszteség, Mészáros lapjainak értékesítési számai zömében ennél is jelentősebb zuhanást mutatnak a második negyedévben.

A legkisebb veszteséggel a Békés Megyei Hírlap úszta meg, az eladott 11 745 darabos példány 10,46 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőttinél. 13 százaléknál kisebb zuhanás mutatkozott még a Petőfi Népénél, a Somogyi Hírlapnál, a Tolnai Népújságnál és a Vas Népénél.

Ellenben a vásárlói közel ötödét veszítette el a Dunaújvárosi Hírlap, a 3713 darabos értékesítés 17,96 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőttinél. A Napló 18,21 százalékkal zuhant egy év alatt, így idén a második negyedévben már "csak" 23 678 példányt értékesítettek a lapból átlagosan. Az pedig már-már komikus, hogy a legnagyobb csökkenést pont Mészáros lakóhelyének lapja, a Fejér Megyei Hírlap regisztrálta: az eladott 22 406 példány 18,26 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőttinél.

A vidéki lapok zöme 2016 harmadik negyedévében került Mészáros érdekeltségi körébe, azóta pedig drasztikus zuhanások mutatkoznak a MATESZ adatai alapján. A 13 vizsgált lap összértékesítése kereken 20 százalékkal esett vissza, míg 2016 harmadik negyedévében összesen valamivel több mint 249 ezer példányt adtak el átlagosan a 13 lapból, ez mára közel 200 ezerre zuhant vissza. A legnagyobb visszaesést a Napló (24,5 százalék), a Dunaújvárosi Hírlap (23,5 százalék) és a Fejér Megyei Hírlap (22,3 százalék) szenvedte el.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.