Győrt, Budapestet és Szolnokot okolhatjuk


A korábbi eminensekből lettek az utolsók 2016-ban a magyar iparban.

A cikk címében szereplő 3 megyén kívül még Hajdú-Bihar ipari kibocsátása volt mínuszos 2016-ban, miközben az ország többi 16 megyéje pozitív számot ért el. Sőt, 12 megye ipari kibocsátásának növekedése 5 százalék fölötti volt tavaly, ennek ellenére országos szinten mindössze 0,9 százalékos gyarapodást tudunk felmutatni.

A jelentősebb dinamika elérését elsősorban a főváros és Győr-Moson-Sopron megye akadályozta meg, hiszen a teljes magyar ipari kibocsátás 30 százalékát adó két ipari központban 6,9, illetve 7,2 százalékos visszaesést mért a KSH. Szintén jelentős, bár csak egy számjegyű zsugorodást láthatunk Szolnok és Hajdú megyében is, melyek közül különösen az első visszaesése "fájdalmasabb", hiszen ott az országos teljesítmény 5 százalékát állítják elő.

Miközben tehát a 3 legnagyobb mértékű visszaesést produkáló megyék nemzetgazdasági szempontból is jelentős ipari központok, addig az élen végzettek többsége mindössze 1 százalékát teszi ki az országos volumennek.

Ha alágak szerint vizsgáljuk meg az ipar 2016-os teljesítményét, akkor azt láthatjuk, hogy elsősorban a gép, gépi berendezés gyártása volt a lúdas a gyenge számokért 11,2 százalékos mínusszal. Igaz ugyan, hogy a bányászat még nagyobb, közel 20 százalékos mélyrepülést mutatott be éves összevetésben, ennek a súlya viszont elenyésző. Mivel a feldolgozóipar közel harmadát adó járműgyártás erejéből is mindössze 0,3 százalékos pluszra futotta, így hiába a 11 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásának szárnyalása, az ország ipara gyakorlatilag stagnálásra "kényszerült" 2016-ban.

Ha a jövőt próbáljuk kiolvasni a KSH adataiból, akkor továbbra sem lehetünk túl optimisták. A kiemelt feldolgozóipari ágazatok összes rendelésállománya ugyanis mindössze 3,2 százalékos növekedést mutat éves összevetésben, ami 37 hónapos, vagyis több, mint 3 éves mélypontot jelent. Márpedig amíg nem indul meg a rendelésállomány növekedése, addig a termelés érdemi felfutására sem lehet számítani. Addig marad a stagnálás közeli állapot a magyar gazdaság "zászlóshajójában".

mfor.hu
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Magára talált a Népszava, mélyrepülésben Orbán kedvenc lapjaMagára talált a Népszava, mélyrepülésben Orbán kedvenc lapja

Érdekes számokat tett közzé a terjesztés-ellenőrző szövetség a negyedik negyedévről.

.
hirdetés
elrejt
 
.