3p

A héten fontos adatokat közöl a KSH.

A jövő héten jelennek meg az adatok az államháztartás központi alrendszerének április végi helyzetéről, valamint egyebek mellett a kiskereskedelem márciusi és a fogyasztói árak áprilisi alakulásáról. Talán a legfontosabb adatra, a pénzromlás ütemére péntekig kell várni, akkor kiderül, hogy éves alapon tovább csökken-e az infláció tempója, mint ahogy Orbán Viktor és kormánya várja, vagy már most megáll a mérséklődés és megkeződik az enyhe emelkedés, ahogy sok független közgazdász állította az elmúlt hetekben.

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Februárhoz viszonyítva átlagosan 0,8 százalékkal emelkedtek az árak, a telefon- és internetszolgáltatás 10,8 százalékkal drágult
Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Februárhoz viszonyítva átlagosan 0,8 százalékkal emelkedtek az árak, a telefon- és internetszolgáltatás 10,8 százalékkal drágult
Fotó: Depositphotos

A külkereskedelmi termékforgalom márciusi első becslését hétfőn teszik közzé. Februárban 1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, januárhoz képest az export kiigazított volumene 6, az importé 0,6 százalékkal nőtt.

Kedden közlik a kiskereskedelem márciusi adatait. Februárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,6, naptárhatástól megtisztítva 1,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,9 százalékkal bővült, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,1 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Január-februárban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 0,8 százalékkal nagyobb volt éves összevetésben.

Szerdán ismerteti a hivatal a ipari termelés márciusi adatait első becslése alapján. Februárban az ipari termelés volumene 1,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,4 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipari alágak többségében nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben az élelmiszer-, ital- és dohánytermék gyártásában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2024. januárinál 3,5 százalékkal nagyobb volt.

Csütörtökön jelenik meg a Pénzügyminisztérium gyorstájékoztatója az államháztartás központi alrendszerének 2024. április végi helyzetéről. A részletes adatok szerint március végéig az államháztartás központi alrendszere 2321,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2338,3 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 78,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 61,7 milliárd forintos hiányt mutattak. (MTI)
     
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!