4p

A héten meredeken csökkent az üzemanyagok ára, de a nemzetközi piacon fordulat látszik - derül ki a friss Mfor Üzemanyagár-figyelőből.

Látványosan csökkent a héten az üzemanyagok ára, mind a gázolaj, mind a benzin ellenértéke a 600 forintos lélektani szinthez közelített. Ez elsősorban a nemzetközi folyamatok eredménye, a piacon korábban az olaj több hónapos mélypontra került, ezzel párhuzamosan a feldolgozott termékek ára pedig még nagyobb csökkenést mutatott a tőzsdéken. Így az Orbán-kormány nyomására megkezdett árcsökkenés a piaci folyamatoknak hála, folytatódni tudott.

Kitekintve az Európai Unióba, az látható, hogy Magyarországon az átlagosnál nagyobb mértékben csökkentek az árak. Míg egy héttel korábban tíz olyan ország volt, ahol olcsóbb volt a benzin mint, nálunk, addig ezen a héten már csak nyolc.

A fentieknek köszönhetően a hazai árak megérkeztek a régióban is a középmezőnybe. Érdekesség, hogy sorozatunk közel egy éve alatt soha nem álltunk ilyen jól sem az EU-ban, sem a régióban.

A gázolaj esetén a magyarországi árak az uniós országokéival jobban együtt mozogtak, így a helyezésünk nem változott.

Mindez azt jelentette, hogy a régió más országaihoz képest nem láthattunk a szomszédos országoknál nagyobb mértékű árcsökkentést.

Az üzemanyag-kereskedőket képviselő Magyar Ásványolaj Szövetség heti kimutatása szerint (amely a lapunk által is használt uniós Weekly Oil Bulletin adataira támaszkodik), a magyarországi adó nélküli áraknál benzin esetén csak Szlovéniában és Horvátországban található alacsonyabb ár, míg a gázolajnál csupán Szlovéniában. A szervezet és a kormány vitájában a kereskedők számos alkalommal hangsúlyozták, hogy nem az általuk alkalmazott árrés, hanem a hazai adóterhelés miatt haladják meg a kiskereskedelmi árak a régiós átlagot.

Megállhat az árcsökkenés

A pénteki bejelentés szerint a jövő hét elején még csökkenni fognak a hazai árak, ám könnyen lehet, hogy ennél lejjebb egy ideig nem fognak menni. A hazai kiskereskedelmi árakra ható tényezők közül a forint napok óta igen stabil a dollárral szemben, ám érdemben nem tudott a 360-as szint alá menni. Így ez a tényező tovább nem fogja csökkenteni az árakat, igaz, emelést sem okoz.


Most érdemes tele tankolni a kocsikat?
Most érdemes tele tankolni a kocsikat?
Fotó: Depositphotos

Az olaj ugyanakkor kis mértékben, nagyjából egy százalékkal, de drágult a héten. A folyamatok hátterében a Kínából érkező adatok állnak. A világ legnagyobb olajimportőrének számító ország a vártnál erősebb importszámokat közölt. A szakértők ezt úgy kommentálták, hogy az erős belső kereslet jelei felerősítették azt a reményt, mely szerint az olajkereslet élénkülni kezd az ázsiai óriáscégnél. Emellett az Egyesült Államok nyersolajkészletei a várakozásoknál sokkal nagyobb mértékben csökkentek a múlt héten. Az előrejelzések szerint az USA-ban a finomítási és üzemanyag-keresletet várhatóan növelni fogják a nyári utazások.

Megnyugvást hozhatott volna és egyben alacsonyabb árakat, ha létrejön az izraeli-Hamász tűzszünet, ez azonban jelenleg valószínűtlennek tűnik. Sőt a feszültség inkább növekedett, miután a zsidó állam folytatta támadását a dél-gázai Rafah városa ellen, ez ugyanis a palesztinok szerint egyértelműen aláásta a tűzszüneti tárgyalásokat.

Az olaj változását egyébként a feldolgozott termékek tőzsdei jegyzése is követte, így a gázolaj ára is emelkedett a héten. Ugyanakkor sem a Brent, sem a gázolaj esetében nem olyan mértékű a változás, amely akár egy nap alatt ne tűnhetne el.

A fentiek miatt a hét elejére bejelentett árcsökkentést nem fogja újabb követni a jövő héten, sőt az sem lenne meglepő, ha 3-5 forinttal magasabb árak jönnének a hét második felében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!