Juhász-ügy: mégsem vagyunk banánköztársaság?


A múlt héten a közösségi médiában az egyik legfontosabb politikai téma Juhász Péter ügye volt. Az eset kapcsán sokan emlegettek "banánköztársaságot", pedig a nagyhatalmú emberek máshol sem szeretik, ha kínos vagy annak tűnő információk jelennek meg róluk.

Aki a közösségi médiában kicsit is fogékony a politikai témákra, az a múlt héten szinte biztosan találkozott Juhász Péter esetével. Az Együtt politikusa Orbán Viktor vagyonosodását firtatta, mire válaszul, a kormányzat által kontrollált média igyekezett karaktergyilkosságot elkövetni. A médiaetikai szempontból felettébb kínosan intézett támadás számos kérdést felvet, így többek között azt, hogy tőlünk nyugatabbra mennyire általános, ha egy kínos ügyben a politikailag és/vagy anyagilag potens emberek „elmennek a falig”.

Ennek apropóján érdekes párhuzamot jelenthet az a Business Insideren publikált anyag, mely szerint a múlt héten a Bloomberg, The Independent, Business Insider és további számos híroldal volt kénytelen anyagokat törölni az oldaláról, amely egy tehetős család számára voltak sérelmesek. Az egyik érintett, a Business Insider a hétfőn publikált cikkében kiemeli, hogy egy londoni bíró ítélete kötelezte a híroldalakat erre a lépésre, amely miatt azt sem tehetik közzé, hogy melyik család "tyúkszemére lépett rá" a média.

Így néz ki a felcsúti stadion

Azt ugyanakkor megemlíti a cikk, hogy ellenőrzött módon dolgoztak fel egy nyilvánosság előtt zajló történést, amelynek minden szavát felvették. Az oldal szerzője azt is leszögezi továbbá, hogy a gazdag családnak kínos ügy az adófizetők rovására zajlott. A beszámoló szerint a bírósági keresetben a panaszosok nem is firtatták azt, hogy a médiában megjelent anyagok ne lennének valósak. Ugyanakkor úgy érveltek, hogy a publikált cikkek megsértik a magánszférájukat és olyan személyes adatokat is tartalmaztak, melyek közléséhez az engedélyük kellett volna. (A magyar jog szerint egyébként akár egy fotó is ilyen lehet - szerk.)

Noha a tárgyalás elején még a bíró engedélyezte a hallgatóság részvételét, néhány nappal később zárt tárgyalást rendelt el. A Business Insider szerzője szerint orwellinek titulált ügy végén született az az ítélet, mely szerint el kellett az említett oldalakról távolítani a cikkeket. A per során a személyes adatokhoz fűződő jogokat ugyanis a bíró fontosabbnak vélte a sajtó számára biztosítottaknál, miközben a cikk szerzője azt sugallta, hogy ebben minden bizonnyal szerepet játszott a felperes társadalmi és anyagi helyzete is, ahogy az sem volt mellékes, hogy a piacon lévő legjobb jogászokat bízta meg az üggyel.

Ez most a milliárdosok új játékszere

Az angol bírósági per tanulságaként a szerző megjegyzi, félő, hogy kialakul egy olyan erős anyagi pozícióban lévő réteg, amely jogi úton ki tudja vonni magát a média ellenőrző szerepe alól. Mindezek alapján legfeljebb véleményszabadságról lehet beszélni, de szólásszabadságról aligha.

A fenti ügy fényében az aktuális hazai eset talán nem is tűnik olyan kirívónak. Igaz, szemben a londoni üggyel, ahol az érintettek csak jogászokat vettek igénybe az ügyük eltussolásához, itthon ennél súlyosabb a helyzet. Noha a TV2 egy magánvállalkozás, így akár azt is mondhatnánk, hogy a tulajdonosok, illetve a csatorna vezetőinek joga eldönteni, hogy a hírműsorok miről szólnak. Ám annak fényében, hogy a tévét állami hitelből vette meg egy kvázi kormányzati szereplő érdekeltségébe tartozó vállalkozás, ráadásul az utóbbi időben feltűnően sok állami hirdetést rendeltek a csatornán, ez az ügy, ha jogi kérdéseket nem is, etikait mindenképpen felvethet.

mfor.hu
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Csak a szokásos: nagyot ugrott a kormányzat adósságaCsak a szokásos: nagyot ugrott a kormányzat adóssága

Ahogy az a korábbi években is megszokott volt, úgy idén is megugrott januárban a központi kormányzat bruttó, nem konszolidált adóssága.

.
hirdetés
elrejt
 
.