4p

A hazai ipar márciusi visszaesését elsősorban a német gazdaság gyengélkedése okozza, és bár lehet, hogy a gazdasági nagyhatalom túl van a mélyponton, csak lassan fog bővülésbe fordulni. A külgazdasági nehézségeket a belső kereslet sem tudta ellensúlyozni. „Rosszul öregedett” a nemzetgazdasági tárca múlt havi sikerpropagandája.

Márciusban a nyers adatok szerint 10,4, a szezonálisan és munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal csökkent Magyarország ipari termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva – közölte szerda reggel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A drasztikus visszaesés azért is nevezhető meglepőnek, mert a hazai Beszerzési Menedzser Index értéke februárról márciusra nagyon enyhén, de emelkedett (52,2 pontról 52,3 pontra). És mivel ez a mutató áprilisra csökkenést mutat, így könnyen lehet, még a második tavaszi hónapban sem másztunk ki a gödörből. (Az áprilisi ipari adatokat június elején fogja közölni a KSH.)

Bár részletes adatokat még nem ismerünk, a visszaesés oka nagy valószínűséggel a fő export célországunk, Németország gyengélkedése, ott a bruttó hazai termék (GDP) immár zsinórban harmadik negyedéve negatív tartományban áll, míg a márciusi ipari termelés éves szinten 3,3 százalékos csökkenést mutatott. A német gazdaságtól való erős függésünkre utal, hogy a legjelentősebb visszaesést a villamos berendezések gyártása mellett a járműgyártás, vagyis a két külpiacra termelő alág szenvedte el. Szintén ezt támasztják a hétfőn közzétett, 2024. márciusi külkereskedelmi adatok is. Akkor a KSH közlése alapján arról számoltunk be, bár a termék-külkereskedelmi egyenlegünk 1,5 milliárd eurós pozitív érték volt, az exportunk 15, az importunk pedig 20 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az ipar visszaesését csak részben magyarázzák viszont a keddi napon közzétett pozitív márciusi kiskereskedelmi adatok. Mint arról beszámoltunk, a szektor jelentős, 4,2 százalékos bővülést ért el 2023 márciusához viszonyítva. A keddi adatok magyarázzák a villamos berendezések gyártásának visszaesését, mely paralel a tartós fogyasztási cikkek értékesítésének stagnálásával. A kiskereskedelmen belül az élelmiszer-forgalom márciusban 5,7 százalékkal bővült, míg ezzel párhuzamosan a KSH közlése szerint „az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kevésbé csökkent”. Ez azt jelenti, hogy a belső fogyasztás – az előző két év gigantikus inflációja után – még mindig nem volt képes talpra állni.

Az elemzők is a németeket hibáztatják

Lapunkhoz hasonlóan vélekednek a gazdasági elemzők is. Mind Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza, mind Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza, mind Molnár Dániel, a Makronóm Intézet a német gazdaságban tapasztalható recessziót nevezték meg a fő visszahúzó tényezőnek. A szakemberek közül Molnár rámutat arra is, hiába a keddi valóban remek kiskereskedelmi adat, azaz a belső kereslet fokozatos helyreállása, annak hatása nem képes ellensúlyozni a külgazdaságból eredő negatív hatásokat.

A magyar járműgyártás is megsínyli a német felvevőpiac válságát
A magyar járműgyártás is megsínyli a német felvevőpiac válságát
Fotó: MTI / Újvári Sándor

A szakértők az előbbiek alapján meglehetősen pesszimisták, a külgazdasági hatások (elsősorban a német gazdasági folyamatok) nagyon lassú javulására számítanak, így

gyakorlatilag konszenzus mutatkozik abban, hogy a hazai ipar is csak az év második felében lesz képes bővülésbe fordulni.

Nagy Márton és a medve bőre

A mostani negatív ipari adat egyúttal cáfolja a Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium múlt havi hurráoptimista közleményét, melyben a februári ipari adatokat „jelentős fordulat” és „rendkívül pozitív eredmény” jelzőkkel illették. Virovácz Péter ezzel kapcsolatban – lapunkhoz hasonlóan – kiemeli, beigazolódott februári elemzésükben az a kitétel, mely szerint „egy fecske nem csinál nyarat, vagyis a februári felpattanást egyelőre érdemes még visszafogottabb örömmel fogadni”.

„Nem trendfordulót láttunk, csupán egy egyszeri megugrást a termelési szintben, amit márciusban egy hasonló mértékű korrekció követett”

– írja most az elemző.

Sokatmondó, míg a szakértők óvatosabban fogalmaztak a februári pozitív meglepetésről, a kormányzat már akkor megelőlegezte magának a sikert. Mint látható, hiba volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!