MNB: súlyos jogszabálysértések a Strategon Értékpapír


Húszmillió forintos bírságot szabott ki az MNB a Strategon Értékpapír Zrt-re és 14 millió forintos büntetést P. Józsefre, a társaság korábbi minősített befolyással rendelkező tulajdonosára, egykori igazgatósági elnökére, illetve vezérigazgatójára a befektetési vállalkozásokra vonatkozó jogszabályok megsértése miatt. Dr. P. Zoltán László, a társaság egykori felügyelő bizottsági elnökével szemben figyelmeztető szankciót hozott a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból célvizsgálatot folytatott le a Strategon Értékpapír Zrt.-nél a portfóliókezelési és bizományosi tevékenység, az ügyfélkövetelések védelmét biztosító értékpapír- és pénzfedezettség, az informatikai rendszer biztonságos működésének ellenőrzése céljából. A vizsgálat számos – az ügyfeleknek is jelentős érdeksérelem okozására is alkalmas – jogszabálysértést tárt fel. Bár a hiányosságok jelentős része ismert volt a társaság korábbi vezetősége előtt, azok megszüntetésére nem történtek hatékony intézkedések, közölte a szervezet.

Fektesse pénzét ingatlanba!

Albertfalván felújított téglalakás 22,5 millióért

Kelenföldön külön bejáratú 2+fél szobás panel lakás 19,5 millióért

Igényesen felújított 1+1-es panel a Fehérvári úton 17,5 millióért

Mandarin kert lakóparkban 1 szobás garzonlakás 22,5 millió forintért

Diósligeten kiváló, panorámás családi ház 45,9 millióért

Nándorfejérvári úton KÉT GENERÁCIÓS családi ház 42 millióért

Tóváros lakóparkban TERASZOS 2+1 lakás 22,5 millióért

(X)

Mint a jegybank megállapította, a Strategon – bár befektetési politikájában vállalta, hogy szigorú kockázatkezelési technikát alkalmaz – nem alakított ki olyan kockázatvállalási és kockázatkezelési döntéshozatali rendet, illetve kontrollpontokat, amelyek alkalmasak lettek volna a nagyon magas kockázatot hordozó és időnként súlyos veszteséggel járó befektetési ügyletkötések kiszűrésére. Ennek eredményeként a kezelt portfóliók szélsőséges kockázati szinteket értek el.

A portfóliókezelési tevékenység kapcsán részletesen vizsgált befektetési politikák közül valamennyi dokumentum a felkínált terméket, mint modellportfóliót tüntette fel, azok nem tartalmaztak utalást az egyedi kezelésre, illetve az ezzel járó speciális kockázatokra. Ezzel szemben – alapvetően az egyedi befektetési döntések nyomán – jelentős különbségek jelentkeztek az azonos befektetési politikához tartozó ügyfelek hozamai között. Ez – a Strategon nem szerződésszerű eljárása mellett – súlyosan sértette az egyenlő elbánás követelményét.

Őrizze meg egészségét!
Őrizze meg egészségét!

Az egészségünk nagy érték! Megőrzésében segítenek egészségtudatos termékeink. Nálunk egészségpénztári kártyával is fizethet!
Ismerje meg kínálatunkat!

Az értékpapír- és ügyfélszámla-vezetés kapcsán a Strategon a tranzakciókat sokszor az ügyfél kérelme vagy engedélye nélkül, fedezet hiányában hajtotta végre. Ilyenkor számos esetben szükségképpen más ügyfelek pénzeszközei jelentették a pótlólagos fedezetet. Számos tranzakciót utólagosan rögzítettek a nyilvántartási rendszerben, vagyis a Strategon nyilvántartásai megsértették az időrendiségre és folyamatosságra vonatkozó jogszabályi követelményeket.

Mindezek miatt az MNB 20 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a társaságot, s figyelmeztette a jogszabályi előírások betartására. A jegybank enyhítő körülményként figyelembe vette, hogy a társaság új vezetése több feltárt hiányosságot már a jegybanki vizsgálatot megelőzően vagy annak során kijavított. Az MNB a Strategon egykori elnök-vezérigazgatóját, P. Józsefet a befektetési vállalkozás vezető állású személyének felelősségére vonatkozó jogszabályi előírás súlyos megsértése miatt 14 millió forint összegű felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte. Dr. P. Zoltán László, a társaság egykori felügyelő bizottsági elnöke esetében a jegybank a figyelmeztetés szankciót alkalmazta, közölte a jegybank.

MTI


Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.