2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Hadházy Ákos szerint miközben a propaganda fröcsögve brüsszelező kirakat-tüntetést szervezett Záhonyba, kiderült, hogy a kormány mégis megengedte a csókosoknak az importot.

"Megint lebukott a propaganda kormány" - írja Hadházy Ákos országgyűlési képviselő az Átlátszó cikkére utalva, amely kiderítette, hogy nem véletlenül titkolta előtte a NAV, hogy mennyi Ukrajnából importált gabonát vámoltak el tavaly.

"Miközben a propaganda fröcsögve brüsszelező kirakat tüntetést szervezett Záhonyba, kiderült, hogy a kormány mégis megengedte a csókosoknak az importot. A méz behozatalát pedig hivatalosan is megengedte pár nappal a "tüntetés" után. - bár ki csodálkozik ezen, ha tudjuk, hogy a politikusi pályája előtt Nagy István miniszter egy mézforgalmazó cégnek dolgozott mézfelvásárló vigécként" - teszi hozzá Hadházy posztjában. 

Akkor mégis jött ukrán gabona? Fotó: Depositphotos
Akkor mégis jött ukrán gabona? Fotó: Depositphotos

A lap azt írja, hogy 729 ezer tonna gabonát importált Magyarország 2023-ban Ukrajnából az uniós statisztika szerint, ez jóval kevesebb, mint az 1,295 millió tonnás 2022-es adat. Ugyan a kormány szerint 2023 áprilisa óta tilos az import, mégis jött gabona. A NÉBIH az Átlátszó adatkérésére azt is közölte, vetőmagok közül a magyarországi előállításúban is találtak GMO-t. Ezt nem verték nagy dobra, csak az ukrán találatot. Az importtilalommal kapcsolatos NÉBIH magyarázatot pedig az Eurostat cáfolta az Átlátszónak, a KSH hallgat.

A cikkben azt is írják, hogy a kormány hiába állítja, hogy tavaly áprilisban megtiltotta számos termék ukrajnai importját, nem mondanak igazat. 

Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat statisztikája hónapokra lebontva teszi közzé, hogy a tagállamok mivel és hova kereskednek. A magyar adatok szerint 2021-ben Ukrajna felől mindössze 21 ezer tonna gabona érkezett hazánkba mintegy 2,3 milliárd forint értékben. Ez a mennyiség azonban 2022-ben sokszorosára, összesen 1,295 millió tonnára nőtt, majd 2023 április végéig újabb 720 ezer tonna ukrán gabona érkezett Magyarországra.

Holott a magyar statisztikai hivatalnál (KSH) tavaly novemberig rendelkezésre álló adatok azt mutatták, hogy 3800 tonnára zuhant az ukrán gabonaimport. Hogy ez az ellentmondás miként lehetséges, arról hiába kérdezték a KSH-t, hetek óta nem válaszolnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!