<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság most műemlékfelújításra kapott nem kevés pénzt.

Az ország egyik legértékesebb agráripari komplexuma 2021 tavaszán került a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány kezébe, a kuratórium elnöke azóta is Lázár János, aki közben építési és közlekedési miniszter lett.

Azóta rengeteg fejlesztés kezdődött a területen, ez a közbeszerzés is része a ménesbirtok központ rekonstrukciójának. Most a felújítással érintett parancsnoki épületet, a Nonius II.-t újítják fel, melynek nettó alapterülete 1386 négyzetméter, magassága 7,8 méter. A felújítandó épület műemléki védelem alatt áll és műemléki környezetben helyezkedik el, s nem kevesebb, mint nettó 2 020 213 150 forintba fog kerülni a beruházás a közbeszerzési értesítő szerint, melynek megtalálták a nyertesét.

2020-ról 2021-re megtöbbszörözte nyereségét a ménesbirtok. Fotó: Facebook
2020-ról 2021-re megtöbbszörözte nyereségét a ménesbirtok. Fotó: Facebook

Először nyílt eljárást hirdettek a projektre, ami azért lett eredménytelen, mert az eljárásban benyújtott összes ajánlat meghaladta az ajánlatkérő rendelkezésre álló anyagi fedezetét. Most hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban a Nonius II épületre három pályázat érkezett, a nyertes a szegedi Dél-Konstrukt Építőipari Zrt. lett.

Pályázott még a szintén szegedi HÉB Hungária Építő és Befektetési Kft. és a budapesti BUILD IT Mérnökiroda Kft.

Röpködnek a milliárdok

A Ménesbirtok tulajdonrészét 2,1 milliárd forintért vásárolta vissza az állam 2016-ban, és igazgatására Lázár Jánost jelölték ki. A visszavásárlás óta több tízmilliárd forintot fordított az állam a birtokra. Mezőhegyesen többek között sportcsarnok épül, de 1,3 milliárd forintért felújítják és kibővitik a kollégiumot, 2,8 milliárd forint értékben korszerűsítik a vetőmagüzemet, és a tervek szerint uszoda is lesz.

Azt is az Átlátszó írta meg, hogy a ménesbirtok kocsiszínének és versenyistállójának felújítására 2022-ben kiírt nettó 1,055 milliárd forintos közbeszerzését a Galéria Invest Kft. végzi el. A lap egyébként közérdekű adatigényléssel derítette ki, hogy a kormány tavaly 15 milliárd forinttal lepte meg a Mezőhegyesi Ménesbirtok budapesti címére bejegyzett vagyonkezelőt, a Jövő Nemzedék Földje Alapítványt. Ám azt továbbra sem tudni, hogy a nagyívű beruházásokra ebből költenek, vagy ismét pénz állt a házhoz.

Arról már a hvg.hu tudósított, hogy 22 milliárdért fejlesztik a ménesbirtok öntözőrendszerét, melynek kivitelezését Mészáros Lőrinc családi vállalata, a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. nyerte el.

Arról pedig két éve lapunk írt, hogy az állam négy év alatt 44 milliárd forint tőkét biztosított a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. számára, amely nem közvetlenül az állami vagyont gyarapította, hanem a Jövő Nemzedék Földje Alapítványét. Időközben 2021-ben 12 milliárd állami tőkeemelés után a cég saját tőkéje 37 milliárdról 50 milliárdra nőtt.

A kormánybiztos-miniszter Lázár János által igazgatott Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. 2022-es évéről ugyan még nincsenek adatok, de az utolsó adatok parádés évről tesznek tanúbizonyságot. A  konszolidált, csoportszintű beszámoló szerint a 2020-as 30 millió forint adózott nyereség után ugyanis a 2021-es évet 375 millió plusszal zárta.