4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A tervezetthez képest csaknem félmilliárd forinttal több lett 2020-ban a Lázár János kormánybiztos által felügyelt Mezőhegyesi Ménesbirtok árbevétele, de a profit is nagyobb lett a vártnál. Az állam által alaposan feltőkésített birtok a jövőben már alapítványi tulajdonban működhet.

Április 27-én szavazta meg a parlament kormánypárti többsége, hogy 12 állami egyetem alapítványi vagy egyházi fenntartásba kerül, de egyebek mellett még birtokokat is kiszerveztek. Például a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság legelőit, erdeit, szántóit a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány (az alapítvány még nincs bejegyezve) vagyonkezelésébe adta az állam. Valamit az állami tulajdonú területek mellé az alapítvány indulótőkeként megkapta a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. 100 százalékos részvénycsomagját is. Megnéztük a társaság 2020-as eredményét, és összességében egy alaposan feltőkésített cég vesztette el közvagyon jellegét.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. jogelődje az 1784-ben alapított Mezőhegyesi Ménesbirtok, amely nemcsak Magyarország, hanem Európa legrégebbi állami birtoka

- szól a társaság bemutatkozása.

Mezőhegyesi Ménesbirtok (Fotó: Bánkuti András)
Mezőhegyesi Ménesbirtok (Fotó: Bánkuti András)

Az állam által 2016-ban 2,1 milliárdért forintért felvásárolt ménesbirtok 2019-ben 4,9 milliárd forint árbevételt ért el, 2020-ban viszont 7,6 milliárd forintra ugrott a forgalom, ami az utóbbi évek rekordja. Ez mintegy félmilliárd forinttal meghaladta a tervezett bevételt, hiszen csak 7,1 milliárd forinttal kalkuláltak. A profit is több lett a vártnál: 247,3 millió forint helyett 555,4 millió forint. A legnagyobb bevételi forrás a vetőmag-előállítás 4,7 milliárd forinttal, de növénytermesztésből és állattenyésztésből is meghaladja az egymilliárd forintot az éves forgalom.

Az állam négy év alatt 44 milliárd forint tőkét biztosított a Társaság számára, hogy egyrészt pótolja az elmúlt évtizedek gazdálkodása alatt elmaradt, egyébként szükségszerű beruházásokat, biztosítsa a mezőhegyesi szakmai oktatás megfelelő körülményeit a térség megváltozott munkaerő piaci igényeihez igazodva, valamint újból megteremtse a tradicionális mezőhegyesi lótenyésztés infrastrukturális alapjait

- olvasható a céges beszámolóban.

Tehát az elmúlt években valósággal dőlt a közpénz a Mezőhegyesi Ménesbirtokra, amiben nagy szerepe lehetett annak, hogy Lázár János (volt Miniszterelnökséget vezető miniszter) 2018 óta kormánybiztosként tevékenykedik a társaságnál. A cég saját tőkéje jelenleg 38,1 milliárd forint. Legutóbb még tavaly december végén kaptak 9,3 milliárd forintos tőkemelést, amiből új kollégium, valamint a C típusú tornacsarnok építése és a vetőmagüzem felújítása valósul majd meg.

A kollégium felújítása és bővítése a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően ugyancsak 2021 második negyedévében veheti kezdetét. A férőhelyek számát 150 főre emeljük, minden szobához tartozni fog külön vizesblokk (tusoló, WC). A háromszintes, jelentős mértékben megnövelt alapterületű épület modern berendezésével és bútorzatával a szállodák kényelmét idézi. A kollégiumot napelemes rendszerrel szereljük fel és talajszondás hőszivattyúval hűtjük-fűtjük majd.

- írta a beruházásról Tarkó Gábor, a Ménesbirtok iskolájának igazgatója.

Tehát összességében a kormány az elmúlt években tízmilliárdokat adott a cégnek, majd idén áprilisban a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány számára adta át. A magyarnarancs.hu cikke szerint az alapítvány és kuratóriuma körül nagy a csend, a más esetekben igen aktívnak mutatkozó Lázár Jánosnak nem volt ezzel összefüggésben semmilyen bejelentése. Pedig aligha kérdéses, hogy ki lesz a kuratórium elnöke. Lapunknak adott korábbi interjúban azonban a kormánybiztos elmondta: a mezőhegyesi részvények is bekerülnek egy alapítványba.

A mindenkori kormány nem tudja majd eladni a mezőhegyesi részvényeket vagy a mezőhegyesi földeket, hiszen ami bekerül az alapítványba, az elidegenítési és terhelési tilalom alá kerül: védett lesz

 - fogalmazott Lázár János április közepén. Hozzátette: Magyarország egyik legnagyobb vetőmag-termesztője a birtok, képesek lennének az egész országot ellátni kukorica vetőmaggal.

Persze nem ez az egyetlen új alapítvány, amelynek még nincs nyoma. Például nem találni nyomát a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítványnak sem, amely a sárospataki egyetem mellé a Grand Tokaj Zrt. részvényeit kapta meg. A szőlőfeldolgozó és borászati állami cég a Ménesbirtokkal ellentétben az elmúlt években rendületlenül nyelte az állami milliárdokat, és 2020-ban is veszteséggel zárt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!