<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A tervezetthez képest csaknem félmilliárd forinttal több lett 2020-ban a Lázár János kormánybiztos által felügyelt Mezőhegyesi Ménesbirtok árbevétele, de a profit is nagyobb lett a vártnál. Az állam által alaposan feltőkésített birtok a jövőben már alapítványi tulajdonban működhet.

Április 27-én szavazta meg a parlament kormánypárti többsége, hogy 12 állami egyetem alapítványi vagy egyházi fenntartásba kerül, de egyebek mellett még birtokokat is kiszerveztek. Például a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság legelőit, erdeit, szántóit a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány (az alapítvány még nincs bejegyezve) vagyonkezelésébe adta az állam. Valamit az állami tulajdonú területek mellé az alapítvány indulótőkeként megkapta a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. 100 százalékos részvénycsomagját is. Megnéztük a társaság 2020-as eredményét, és összességében egy alaposan feltőkésített cég vesztette el közvagyon jellegét.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. jogelődje az 1784-ben alapított Mezőhegyesi Ménesbirtok, amely nemcsak Magyarország, hanem Európa legrégebbi állami birtoka

- szól a társaság bemutatkozása.

Mezőhegyesi Ménesbirtok (Fotó: Bánkuti András)
Mezőhegyesi Ménesbirtok (Fotó: Bánkuti András)

Az állam által 2016-ban 2,1 milliárdért forintért felvásárolt ménesbirtok 2019-ben 4,9 milliárd forint árbevételt ért el, 2020-ban viszont 7,6 milliárd forintra ugrott a forgalom, ami az utóbbi évek rekordja. Ez mintegy félmilliárd forinttal meghaladta a tervezett bevételt, hiszen csak 7,1 milliárd forinttal kalkuláltak. A profit is több lett a vártnál: 247,3 millió forint helyett 555,4 millió forint. A legnagyobb bevételi forrás a vetőmag-előállítás 4,7 milliárd forinttal, de növénytermesztésből és állattenyésztésből is meghaladja az egymilliárd forintot az éves forgalom.

Az állam négy év alatt 44 milliárd forint tőkét biztosított a Társaság számára, hogy egyrészt pótolja az elmúlt évtizedek gazdálkodása alatt elmaradt, egyébként szükségszerű beruházásokat, biztosítsa a mezőhegyesi szakmai oktatás megfelelő körülményeit a térség megváltozott munkaerő piaci igényeihez igazodva, valamint újból megteremtse a tradicionális mezőhegyesi lótenyésztés infrastrukturális alapjait

- olvasható a céges beszámolóban.

Tehát az elmúlt években valósággal dőlt a közpénz a Mezőhegyesi Ménesbirtokra, amiben nagy szerepe lehetett annak, hogy Lázár János (volt Miniszterelnökséget vezető miniszter) 2018 óta kormánybiztosként tevékenykedik a társaságnál. A cég saját tőkéje jelenleg 38,1 milliárd forint. Legutóbb még tavaly december végén kaptak 9,3 milliárd forintos tőkemelést, amiből új kollégium, valamint a C típusú tornacsarnok építése és a vetőmagüzem felújítása valósul majd meg.

A kollégium felújítása és bővítése a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően ugyancsak 2021 második negyedévében veheti kezdetét. A férőhelyek számát 150 főre emeljük, minden szobához tartozni fog külön vizesblokk (tusoló, WC). A háromszintes, jelentős mértékben megnövelt alapterületű épület modern berendezésével és bútorzatával a szállodák kényelmét idézi. A kollégiumot napelemes rendszerrel szereljük fel és talajszondás hőszivattyúval hűtjük-fűtjük majd.

- írta a beruházásról Tarkó Gábor, a Ménesbirtok iskolájának igazgatója.

Tehát összességében a kormány az elmúlt években tízmilliárdokat adott a cégnek, majd idén áprilisban a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány számára adta át. A magyarnarancs.hu cikke szerint az alapítvány és kuratóriuma körül nagy a csend, a más esetekben igen aktívnak mutatkozó Lázár Jánosnak nem volt ezzel összefüggésben semmilyen bejelentése. Pedig aligha kérdéses, hogy ki lesz a kuratórium elnöke. Lapunknak adott korábbi interjúban azonban a kormánybiztos elmondta: a mezőhegyesi részvények is bekerülnek egy alapítványba.

A mindenkori kormány nem tudja majd eladni a mezőhegyesi részvényeket vagy a mezőhegyesi földeket, hiszen ami bekerül az alapítványba, az elidegenítési és terhelési tilalom alá kerül: védett lesz

 - fogalmazott Lázár János április közepén. Hozzátette: Magyarország egyik legnagyobb vetőmag-termesztője a birtok, képesek lennének az egész országot ellátni kukorica vetőmaggal.

Persze nem ez az egyetlen új alapítvány, amelynek még nincs nyoma. Például nem találni nyomát a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítványnak sem, amely a sárospataki egyetem mellé a Grand Tokaj Zrt. részvényeit kapta meg. A szőlőfeldolgozó és borászati állami cég a Ménesbirtokkal ellentétben az elmúlt években rendületlenül nyelte az állami milliárdokat, és 2020-ban is veszteséggel zárt.