2p

A korábbi évek eredményeit megfejelve, szép nyereséget hozott össze az Országos Dohányboltellátó Kft.

Keményen pöfékeli a pénzt a dohányboltokat áruval ellátó monopólium. Ez mit sem mutat jobban, hogy 861 milliárd forint nettó árbevétel mellett 6,6 milliárd forint adózott eredményt értek el 2021-ben - derül ki az Országos Dohányboltellátó Kft. éves beszámolójából.

Ez 2020-hoz képest közel 120 milliárd forint árbevétel-növekedést, valamint 1,1 milliárd forinttal több profitot jelent, miután a 2020-as év 741 milliárd forint árbevételt és 5,3 milliárd forint adózott eredményt mutatott ki.

A társaság a személyi jellegű ráfordításoknál a 2021-es üzleti évben a 2020-as évhez viszonyítva 131 millió forinttal több költséget számolt el. A kiegészítő melléklet szerint, 2020-hoz képest 66 fővel csökkent a foglalkoztatottak száma: tavalyelőtthöz képest már csak 581-en dolgoztak a cégnél. Ha a bérköltséget nézzük, egy főre vetítve ez az összeg havonta meghaladja a 600 ezer forintot.

Milliárdos nyereséget hoztak össze. Fotó: Pixabay
Milliárdos nyereséget hoztak össze. Fotó: Pixabay


A benyújtott dokumentumokból kiderül az is, hogy a szép eredmény után osztalékot is jóváhagytak a tagoknak, összesen 6,3 milliárd forintot. Ezt már áprilisban ki is fizették.

A céltartalékból 400 millió forint szerződésben kötelezettségként vállalt támogatási összeget is feltűntettek a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért részére a következő három évre vonatkozóan. Továbbá látvány-csapatsport támogatására és kiegészítő sportfejlesztési támogatásra is több jutott, mint az előző évben: közel 54 millió forinttal, összesen 253 millió TAO-támogatást fizettek ki.

A 2015 óta létező Országos Dohányboltellátó Kft-t egyébként 51 százalékban a Tabán Trafik Zrt, 49 százalékban a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. tulajdonolja, ügyvezetőik Jászter Csaba és Peho Árpád. A Tabán Trafik Sánta János érdekeltségébe tartozik, akit pedig Lázár János hódmezővásárhelyi vállalkozói holdudvarához sorolnak. Az Országos Dohányboltellátó Kft. háttere tavaly tavasszal átrendeződött, miután a Sánta-család átalakította a tulajdonosi céghálót. Erről bővebben az alábbi cikkben olvashat:

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!