3p

A kormánybiztos-miniszter által igazgatott Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a 2020-as 30 millió forint adózott nyereség után a tavalyi évet 375 millió plusszal zárta.

Az állami mintagazdaság 2019-ben 4,9 milliárd forint árbevételt ért el, 2020-ban pedig 7,7 milliárd forintra ugrott a forgalom, ami akkor az utóbbi évek rekordjának számított. Ha a 2021-es számokat nézzük, elmondható, hogy tovább szárnyalt a Lázár János felügyelete alatt álló mintagazdaság. Járvány és háború ide vagy oda:

 „A koronavírus miatti járványügyi helyzet, valamint az orosz-ukrán háborús konfliktus kockázatot és bizonytalanságot jelent a jövőre nézve, de jelenleg nem érinti olyan mértékben a folyamatos működés biztosításához szükséges anyagbeszerzéseket, szolgáltatások igénybevételét, valamint a szükséges belső emberi erőforrás biztosítását, hogy vállalkozás folytatását a Társaság vezetése ne látná biztosítottnak” – olvasható a tavalyi év beszámolójának kiegészítő mellékletében.

Újabb rekord évet tudhat maga mögött. Fotó: Bánkuti András
Újabb rekord évet tudhat maga mögött. Fotó: Bánkuti András

A konszolidált, csoportszintű beszámoló szerint a nettó árbevétel 8 milliárdra gyarapodott, miközben a korrigált adózott eredmény 30 millióról 375 millióra hízott. 

A társaság fő tevékenységi körei 2021-ben nem változtak, ezek:

  • a szántóföldi növénytermesztés, 
  • az állattenyésztés, 
  • a vetőmag-feldolgozás,
  •  a mezőgazdasági szolgáltatás, 
  • a mezőgazdasági termék-felvásárlás és -kereskedelem, 
  • valamint az erdő- és vadgazdálkodás.

12 milliárd állami tőkeemelés után a cég saját tőkéje 37 milliárdról 50 milliárdra nőtt 2021-ben.

„Az állam négy év alatt 44 milliárd forint tőkét biztosított a Társaság számára, hogy egyrészt pótolja az elmúlt évtizedek gazdálkodása alatt elmaradt, egyébként szükségszerű beruházásokat, biztosítsa a mezőhegyesi szakmai oktatás megfelelő körülményeit a térség megváltozott munkaerő piaci igényeihez igazodva, valamint újból megteremtse a tradicionális mezőhegyesi lótenyésztés infrastrukturális alapjait” – áll a kiegészítő mellékletben.  

Ahogy honlapjukon is írják, a ménesbirtok jogelődje az 1784-ben alapított Mezőhegyesi Ménesbirtok, amely nemcsak Magyarország, hanem Európa legrégebbi állami birtoka. A ménesbirtok 2016-ben került ismét állami kézbe, majd 2018-ban Orbán Viktor miniszterelnök Lázár Jánost jelölte ki a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztossá. 

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. részvényei tavaly tavasszal a Jövő Nemzedék Földje Alapítványhoz kerültek: tangazdaság legelőit, erdeit, szántóit az alapítvány vagyonkezelésébe adta az állam. Az alapítványt végül tavaly októberben jegyezték be.

Lázár még 2019-ben úgy nyilatkozott, öt éven belül az ország legjobb, tíz éven belül pedig Európa legjobb mezőgazdasági cégévé szeretnék tenni a mezőhegyesi komplexumot. A tervek szerint csaknem háromezer négyzetméteres sportcsarnok is ékesíti hamarosan a birtokot. Új saját iskolaépület is létesült, tavaly szeptemberben már ott indult az oktatás. Továbbá átépítik Mezőhegyes egyetlen szállodáját, a Hotel Noniust is, a tervek szerint az év végére készülhet el a felújítás. A fejlesztésekről bővebben itt írtunk. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!