<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ukrajna függetlenségének napján az ukránok nagyobb támadások miatt aggódnak, sokak szerint Darja Dugina meggyilkolása adhat löketet egy terrortámadás sorozatban Ukrajnában. Többek között ezek is történtek ezen a napon.

 • Ukrajna elnökének tanácsadója szerint sok civil próbálja elhagyni Kijevet, mert attól tartanak, hogy orosz támadás éri az ország függetlenségének napját. Alex Rodnyanszkij szerint az emberek aggódnak, hogy az ukrán főváros döntéshozatali központjait szerdán támadások érhetik. 

 • Az Egyesült Államok biztonsági riasztást adott ki arra vonatkozóan, hogy Oroszország a következő napokban csapásokat fog mérni Ukrajna polgári infrastruktúrája és kormányzati létesítményei ellen. Ez az elmúlt hónapok első speciális biztonsági riasztása, amelyet az USA kijevi nagykövetsége adott ki azután, hogy az ukrán kormány megtiltotta a fővárosban a szovjet uralomtól való függetlenedés szerdai évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeket a támadástól való félelem miatt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fogadja lengyel hivatali partnerét, Andrzej Dudát Kijevben 2022. augusztus 23-án. MTI/EPA
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fogadja lengyel hivatali partnerét, Andrzej Dudát Kijevben 2022. augusztus 23-án. MTI/EPA

 • Dnyipro polgármestere, Borisz Filatov azt mondta, hogy orosz rakéták zuhannak otthonokra, és arra buzdította a városban tartózkodó ukránokat, hogy maradjanak fedél alatt. Dnyipro Dél-Közép-Ukrajnában található, és a háború alatt többször is orosz nagy hatótávolságú rakétatámadásoknak volt kitéve. 

 • Az ukrán biztonsági és védelmi tanács vezetője, Olekszij Danilov azt mondta, arra számít, hogy az orosz biztonsági szolgálatok terrortámadássorozatot hajtanak végre orosz városokban, amelyeknek nagyszámú civil áldozata lesz. Danilov elmondta, hogy Darja Duginának, Alekszandr Dugin orosz ultranacionalista lányának szombati meggyilkolása felhívás lehet erre.  

 • Több száz ember gyűlt össze Moszkvában Darja Dugina, Oroszország egyik legjelentősebb nacionalista ideológusának megölt lánya temetésére. Duginát, Alekszandr Dugin ultranacionalista lányát szombaton gyilkolták meg egy Moszkva melletti autóba rejtett pokolgéppel. Az orosz FSZB biztonsági szolgálat megvádolta az ukrán hírszerző ügynökségeket, hogy ők rendelték el a lány megölését, amit Kijev tagad.

 • Volodimir Zelenszkij megígérte, hogy „szabadságot hoz Ukrajnának és a Krím-félszigeten élő polgároknak”, és megfogadta, hogy Ukrajna minden megszállt részén ott lobog majd az ukrán zászló. Az ukrán elnök azt mondta, Kijev visszaállítja az ukrán uralmat az Oroszország által elcsatolt térség felett. "A Krím-félszigeten kezdődött és a Krímben fog véget érni" - mondta a Krímről tartott nemzetközi konferencián.

 • Az ukrán elnök emellett „hatékony választ” ígért arra az esetre, ha szerdán a függetlenség napján vagy annak környékén orosz támadás éri Kijevet. Naponta fennáll az orosz támadások veszélye, és az ukrán hírszerzés együttműködik a külföldi hírszerzéssel – mondta Zelenszkij Andrzej Duda lengyel elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján. 

 • Boris Johnson arra kéri a világ vezetőit, ne engedjék, hogy Vlagyimir Putyin megismételje a Krím annektálását Ukrajna más részein. Nagy-Britannia továbbra is támogatja Ukrajnát katonai, humanitárius, gazdasági és diplomáciai segítséggel mindaddig, amíg Oroszország „véget nem vet ennek a förtelmes háborúnak, és ki nem vonja erőit Ukrajna egész területéről” – mondta Johnson a krími platform nemzetközi csúcstalálkozóján. 

 • Az orosz erők valószínűleg uszályokkal akarnak úszó hidat építeni a Dnyipro folyón - közölte a brit hírszerzés. A hersoni hidat többször is célba vették az ukrán erők rakétacsapásokkal, mivel ez az ország déli részén fekvő Oroszország kulcsfontosságú ellátási útvonala. Ha Oroszország befejezi a rögtönzött hidat, az szinte biztosan növeli az átkelőhely kapacitását a komphoz képest.

 • Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szerint megtilthatják az orosz turisták belépését Észtországba, Lettországba, Litvániába, Lengyelországba és Finnországba, ha az EU nem léptet életbe az egész területre kiterjedő tilalmat. Az oroszok nem léphetnek be az EU-ba, amíg országuk népirtást hajt végre - mondta Landsbergis újságíróknak ma Vilniusban. Ez azután történt, hogy az Egyesült Államok visszautasította Ukrajna oroszokkal szembeni általános vízumtilalmára vonatkozó követelését. 

 • Az ENSZ főtitkára, António Guterres a „nukleáris kardcsörgetés” leállítását követelte, mondván, hogy a világ a „maximális veszély perceit éli", és minden atomfegyverrel rendelkező országnak kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy nem folyamodik a használatához. Az ENSZ-főtitkár kritikusnak minősítette a zaporizzsjai, Európa legnagyobb atomerőművének a helyzetét. 

 • Az ENSZ-t „nagy aggodalommal tölti el” az oroszok által támogatott hatóságok tervei, miszerint Mariupolban pert indítanak elfogott ukrán katonák ellen. 

 • Justin Trudeau kanadai miniszterelnök újabb szankciókat jelentett be 62 személy ellen, akiket azzal vádolnak, hogy támogatták Vlagyimir Putyin rezsimjét és ukrajnai invázióját. A szankcionált személyek között magas rangú orosz kormánytisztviselők, családtagjaik, valamint a jelenleg szankcionált védelmi ágazati szervezetek magas rangú vezetői is vannak. 

 • Összesen 33 teherhajó, mintegy 719 549 tonna élelmiszert szállítva hagyta el Ukrajnát az ENSZ és Törökország közvetítésével az ukrán tengeri kikötők feloldásáról szóló megállapodás értelmében - közölte az ukrán mezőgazdasági minisztérium. További 18 hajót rakodtak be és vár arra, hogy elhagyják az ukrán kikötőket. A Moszkva és Kijev által július 22-én aláírt megállapodás értelmében három fekete-tengeri kikötőt oldottak fel a blokk alól.

 • Az ukrán menekülteket befogadó britek havi támogatását meg kell duplázni, hogy a megélhetési költségek válsága közepette több mint hat hónapig lakhatást tudjanak biztosítani – mondta az illetékes miniszter. Arra is figyelmeztetett, hogy a hajléktalanok száma megnőhet, ha a menekültek kezdeti hat hónapos, befogadói elhelyezése alternatív folytatás nélkül véget ér.  (The Guardian)