2018. május 6. 18:51
MTI

A világ aranykereslete 7 százalékkal csökkent az első negyedévben. A stagnáló ára miatt most egyszerűen nem éri meg a befektetőknek.

Jelentősen, 7 százalékkal 973,5 tonnára csökkent a világ aranykereslete az idei első negyedévben. Ilyen gyenge évkezdetre 2008 óta nem volt példa. Az aranykereslet csökkenését a szakértők arra vezették vissza, hogy a befektetők a nagyobb hasznot hozó ügyletek felé fordultak, miután a nemesfém ára stagnált, és egyre nagyobb az esélye annak, hogy mind több helyen emelkedni kezdenek a kamatok.

Az Arany Világtanács (WGC) adatai szerint egyebek között az érmék és a rúdarany iránti kereslet 15 százalékkal 254,9 tonnára csökkent az első negyedévben. A jegybanki aranyvásárlások 42 százalékkal, 116,5 tonnára emelkedtek a március végével zárult három hónapban, amikor a legaktívabb az orosz, a török és a kazah központi bank volt a nemzetközi aranypiacon. A jegybankok által beszerzett arany több mint harmadát az orosz központi bank vásárolta fel.

Az ékszerarany iránti kereslet 1 százalékkal, 487,7 tonnára mérséklődött. A világ legnagyobb ékszerarany-fogyasztója Kína, ahol a kereslet 7 százalékkal nőtt éves szinten az első negyedévben. A listán második India kereslete viszont 12 százalékkal csökkent a nemesfém belföldi árának emelkedése miatt.

A negyedévben a globális aranykínálat 3 százalékkal, 1063,5 tonnára nőtt. A világ aranytermelése 1 százalékkal 770 tonnára emelkedett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.