<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

A jelenlegi tőzsdei esésnek kicsit 1937 hangulata van - már amennyire lehet tudni, hogy milyen hangulat volt akkor.

A mindenkit meglepő és sokkoló 1929-33-as összeomlás után váratlanul nagy és sokáig tartó fellendülés következett (hasonlóan 2009-15-höz), ám pár év után a gazdaságpolitikai döntéshozók aggódni kezdtek, hogy inflációs nyomás alakul ki (most is). 1937-ben emiatt egyszerre történt fiskális és monetáris megszorítás, amely egy gyors, mély recesszióhoz vezetett. 1938-ra felismerték, és korrigálták a hibát. Akit bővebben érdekel, ezekről például itt olvasgathat:

//www.economist.com/node/13856176
https://www.ecb.europa.eu/events/pdf/conferences/intforum4/Eggertson_Pugsley.pdf

Talán a gazdaságpolitikai háttérnél is érdekesebb, hogy a tőzsdei szereplők az 1937-es lejtmenet elindulásakor azonnal egy újabb 1929-es krízist vizionáltak, és mindenki menekült, amerre látott, senki sem akart még egyszer végigülni egy több, mint 90%-os összeomlást. Ennek következtében (lásd grafikon), szinte megállás nélküli esés volt, mert vevő nem nagyon akadt. Ma nagyon hasonló a helyzet: többéves fellendülés után monetáris szigorítás kezdődött (szerencsére fiskális nem, viszont a dollárerősödés és feltörekvő piacok mélyrepülése hasonlóan erősen negatív hatásokat válthat ki), és a 2008-9-es mészárlást átélt befektetők közül senki sem akarja még egyszer átélni az akkoriakat, így vízbe dobott kőként süllyednek a piacok.

Könnyen lehet, hogy az akkorihoz hasonlóan egy rövid, de mély tőkepiaci összeomlásba lavírozták bele magukat a gazdaságpolitikusok, aminek az vethet véget, ha tiszta, stimulatív jelzéseket adnak. A magukat 2008-9-ben megégető szereplők pedig olyanok, mint akit már megharapott a kutya, s ha egy palotapincsit látnak, akkor is hanyatt homlok menekülnek ("once bitten, twice shy").

Továbbra is úgy vélem, hogy a tőzsdei mélyrepülésnek, és a feltörekvő-nyersanyag-Kína-dollár önerősítő körnek akkor lesz vége, ha nagy nyersanyagpiaci szereplők tönkremennek ÉS a Fed és/vagy a kínaiak komoly stimulust kezdenek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.