2011. szeptember 23. 08:13

A globálisan erősödő kockázatkerülés, és a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatatlan lépései is gyengítették az elmúlt időszakban a forintot. A magyar fizetőeszköz, illetve az állampapírok kockázati felárát jelző CDS 29 hónapos csúcsra szökött csütörtökön, áll a Commerzbank napi piaci kommentárjában.

EUR/HUF (289,00 – 293,00): Tegnap a reggeli órákban 29 hónap eltelte után az EUR/HUF árfolyama újra tesztelte a 295-ös magasságokat. Ugyancsak közel harminc hónapja nem volt ilyen drága a magyar kötvények csődbiztosítása, hazánk 5 éves dolláralapú CDS-felára 519 bázisponton állt a tegnapi záráskor. A reggel folyamán 292-ről 289-ig erősödött a forint, és hasonló mértékben, mondhatni kéz a kézben erősödött a zloty is az euróval szemben. Ma talán az elmúlt napokhoz képest csendesebb kereskedésre számíthatunk, mivel nem publikálnak az adatszolgáltatók semmilyen releváns statisztikát. Várhatóan 289-293 közötti árfolyamokra számíthatunk.

EUR/USD (1,3450 – 1,3550): A G20-ak washingtoni ülésén egyre több ország képviselője sürgeti Európát, hogy álljon végre a sarkára és tegyen egyértelmű és hatékony lépéseket az adósságválság visszaszorítása érdekében. Japán pénzügyminisztere Jun Azumi például a júliusban az EU által megígért EFSF alap bővítése mellett érvelt. A euro / dollár árfolyama egyirányú utcának tűnik: alig van érv, ami amellett szólna, hogy az euro erősödjön a zöldhasúval szemben, ellene viszont annál több. A görögök által generált kétségek mellett az is a dollárt támogatja, hogy egyre nő a valószínűsége a kamatcsökkentésnek az eurozónában. A belga ECB döntéshozó egy new yorki nyilatkozatában nem zárta ki a lazítás lehetőségét abban az esetben, ha romlanak az eurozónás makroadatok. Míg zajlik a G20-as találkozó, addig a görög sajtóban már a különféle csődvariációk jelennek meg. A hellén pénzügyminiszer három verziót tart elképzelhetőnek: nem-irányított csődöt, irányított csődöt, amikor a kintlevőség 50 százalékát leírnák, vagy kötvénycsere programot, ahol a jelenlegi kötvénytulajdonosok később lejáró papírokat kapnának a jelenlegiekért cserébe. Az EUR/USD árfolyama 1,35 körül, az USD/HUF kurzus pedig 215-nél jár.

CHF/HUF (236,00 – 239,00): Amióta elterjedt a pletyka arról, hogy az SNB magasabbra, 1,20-ról 1,25-re emelné az EUR/CHF árfolyamküszöböt, azóta gyakorlatilag nem esik az árfolyam 1,22 alá, annak ellenére sem, hogy a dollár a szerda esti FED lépésekre jelentősen erősödött az euróhoz képest. Ma a csütörtökinél valamivel jobb, 236-238 közötti CHF/HUF árfolyamok tűnnek valószínűnek.
 
mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.