2011. szeptember 23. 08:13

A globálisan erősödő kockázatkerülés, és a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatatlan lépései is gyengítették az elmúlt időszakban a forintot. A magyar fizetőeszköz, illetve az állampapírok kockázati felárát jelző CDS 29 hónapos csúcsra szökött csütörtökön, áll a Commerzbank napi piaci kommentárjában.

EUR/HUF (289,00 – 293,00): Tegnap a reggeli órákban 29 hónap eltelte után az EUR/HUF árfolyama újra tesztelte a 295-ös magasságokat. Ugyancsak közel harminc hónapja nem volt ilyen drága a magyar kötvények csődbiztosítása, hazánk 5 éves dolláralapú CDS-felára 519 bázisponton állt a tegnapi záráskor. A reggel folyamán 292-ről 289-ig erősödött a forint, és hasonló mértékben, mondhatni kéz a kézben erősödött a zloty is az euróval szemben. Ma talán az elmúlt napokhoz képest csendesebb kereskedésre számíthatunk, mivel nem publikálnak az adatszolgáltatók semmilyen releváns statisztikát. Várhatóan 289-293 közötti árfolyamokra számíthatunk.

EUR/USD (1,3450 – 1,3550): A G20-ak washingtoni ülésén egyre több ország képviselője sürgeti Európát, hogy álljon végre a sarkára és tegyen egyértelmű és hatékony lépéseket az adósságválság visszaszorítása érdekében. Japán pénzügyminisztere Jun Azumi például a júliusban az EU által megígért EFSF alap bővítése mellett érvelt. A euro / dollár árfolyama egyirányú utcának tűnik: alig van érv, ami amellett szólna, hogy az euro erősödjön a zöldhasúval szemben, ellene viszont annál több. A görögök által generált kétségek mellett az is a dollárt támogatja, hogy egyre nő a valószínűsége a kamatcsökkentésnek az eurozónában. A belga ECB döntéshozó egy new yorki nyilatkozatában nem zárta ki a lazítás lehetőségét abban az esetben, ha romlanak az eurozónás makroadatok. Míg zajlik a G20-as találkozó, addig a görög sajtóban már a különféle csődvariációk jelennek meg. A hellén pénzügyminiszer három verziót tart elképzelhetőnek: nem-irányított csődöt, irányított csődöt, amikor a kintlevőség 50 százalékát leírnák, vagy kötvénycsere programot, ahol a jelenlegi kötvénytulajdonosok később lejáró papírokat kapnának a jelenlegiekért cserébe. Az EUR/USD árfolyama 1,35 körül, az USD/HUF kurzus pedig 215-nél jár.

CHF/HUF (236,00 – 239,00): Amióta elterjedt a pletyka arról, hogy az SNB magasabbra, 1,20-ról 1,25-re emelné az EUR/CHF árfolyamküszöböt, azóta gyakorlatilag nem esik az árfolyam 1,22 alá, annak ellenére sem, hogy a dollár a szerda esti FED lépésekre jelentősen erősödött az euróhoz képest. Ma a csütörtökinél valamivel jobb, 236-238 közötti CHF/HUF árfolyamok tűnnek valószínűnek.
 
mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.