2011. április 21. 05:54

Magyarországon eddig összesen mintegy 300 ezer lakásban végezték el a távfűtési rendszer korszerűsítését - közölte a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LAOSZ) és a fűtéskorszerűsítéssel foglalkozó Techem Kft. szerdán.

A közlemény szerint a korszerűsítésnek köszönhetően átlagosan 20 százalékos energia-, és ez által költségmegtakarítás érhető el. A folyamatosan növekvő energiaárak miatt különösen fontos a korábban, iparosított technológiával épített, korszerűtlen távfűtéses rendszerrel ellátott épületek komplex energiahatékonysági felújítása.

A fűtéskorszerűsítéssel és költségosztással foglalkozó németországi központú, Techem Kft. tavaly Magyarországon 130 ezer lakást modernizált, 600 ezer költségosztót szerelt fel, és mintegy 400 épület korszerűsítésében vett részt, a beruházások összértéke pedig megközelíti a 2 milliárd forintot.

A közlemény szerint a fűtési rendszer modernizálása Magyarországon összesen megközelítőleg 790 ezer lakást érinthet, ebből 640 ezer a távfűtéses, 150 ezer pedig központi kazánnal ellátott. A vállalat 2011-ben az eddigi igények alapján előreláthatólag további 250 épület modernizálásában fog részt venni.

Farkas Tamás, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke kiemelte: az épület teljes hőfogyasztásának mintegy 50 százalékát teszi ki a lépcsőházban, lakásokban tekergő vezetékrendszer. A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége kidolgozott egy rendelettervezetet, mely többek között kötelezően szabályozni fogja a légköbméter arányos, illetve költségosztó alapú elszámolás arányát, és maximálja az elszámolás fogyasztásarányos hányadot is.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.