2011. április 21. 05:54

Magyarországon eddig összesen mintegy 300 ezer lakásban végezték el a távfűtési rendszer korszerűsítését - közölte a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LAOSZ) és a fűtéskorszerűsítéssel foglalkozó Techem Kft. szerdán.

A közlemény szerint a korszerűsítésnek köszönhetően átlagosan 20 százalékos energia-, és ez által költségmegtakarítás érhető el. A folyamatosan növekvő energiaárak miatt különösen fontos a korábban, iparosított technológiával épített, korszerűtlen távfűtéses rendszerrel ellátott épületek komplex energiahatékonysági felújítása.

A fűtéskorszerűsítéssel és költségosztással foglalkozó németországi központú, Techem Kft. tavaly Magyarországon 130 ezer lakást modernizált, 600 ezer költségosztót szerelt fel, és mintegy 400 épület korszerűsítésében vett részt, a beruházások összértéke pedig megközelíti a 2 milliárd forintot.

A közlemény szerint a fűtési rendszer modernizálása Magyarországon összesen megközelítőleg 790 ezer lakást érinthet, ebből 640 ezer a távfűtéses, 150 ezer pedig központi kazánnal ellátott. A vállalat 2011-ben az eddigi igények alapján előreláthatólag további 250 épület modernizálásában fog részt venni.

Farkas Tamás, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke kiemelte: az épület teljes hőfogyasztásának mintegy 50 százalékát teszi ki a lépcsőházban, lakásokban tekergő vezetékrendszer. A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége kidolgozott egy rendelettervezetet, mely többek között kötelezően szabályozni fogja a légköbméter arányos, illetve költségosztó alapú elszámolás arányát, és maximálja az elszámolás fogyasztásarányos hányadot is.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.