2018. április 5. 17:58
mfor.hu

Tegnap jelent meg a BÉT honlapján, hogy saját részvényekért cserébe vásárolt meg egy Andrássy úti ingatlant a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF), amivel a társaság még közelebb került ahhoz, hogy szit (szabályozott ingatlanbefektetési társaság - angolul REIT) legyen.

Csereszerződést kötött a Waybridge Estates Kft-vel a BIF, melynek során az Andrássy út 80. szám alatti ingatlan teljes tulajdoni hányada, 400 ezer darab részvényért cserébe a társaság tulajdonába került.

Az Andrássy út 82. szám alatti szomszédos ingatlan már korábban is a BIF tulajdonában állt, a mostani vásárlással az alapterületében és jellegében is hasonló, mellette álló ingatlant vásárolta meg a cég - mondta el a Portfolio Ingatlan megkeresésére Sajgál Gábor, a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. vezérigazgatója.


A REIT (Real Estate Investment Trust), amelyről a magyar szabályrendszer is készült, már a hatvanas évek óta ismert, elsőként az Egyesült Államokban jelent meg. Mára azonban nagyon elterjedt az öreg kontinensen is. Mindenütt az a fő irányelv, hogy nagyon kedvező a szabályrendszere, ám bárki, aki nem képes tartani az ígéreteit, vagy esetleg a maga hasznára szeretné fordítani az egész vállalkozást, súlyosan meglakol.
Nem elég, hogy minden addig megspórolt adóval el kell számolnia, de a büntetőjelleg miatt rögtön kétszeresen kell megfizetnie a korábban megspórolt adókat. Ez azért elég erős elrettentés ahhoz, hogy a főtulajdonosok úgy érezzék: valóban tartósan szeretnének kisrészvényes-barát üzletpolitikát folytatni - írta tavaly az Index.
2011-ben már felmerült a szit-ek létrehozása, amelynek hátteréről egy akkori cikkünkben olvashat.

Az akvizícióval egy 700 négyzetméteres telken álló 1000 négyzetméteres épület került a társaság tulajdonába, amelynek teljes beépíthetősége 3300 négyzetméter, de a terepszint alatt további 700 négyzetméternyi mélygarázs építésére van lehetőség. A BIF célja, hogy a két ingatlant közösen átalakítva egy 8000 négyzetéteres boutique hotelt hozzon létre, bérbe adva azt valamely Budapest iránt érdeklődő szállodaláncnak - tette hozzá a vezérigazgató.

A szóban forgó Andrássy úti épület A szóban forgó Andrássy úti épület


A nagyjából 100 szobásra tervezett hotelnek már idén elkezdődik a tervezési és engedélyeztetési folyamata, a kivitelezést követően pedig 2020 elején nyithatja meg kapuit a vendégek előtt. A teljes beruházás mintegy 3,5-4 milliárd forintból valósulhat meg.