2p

Tegnap jelent meg a BÉT honlapján, hogy saját részvényekért cserébe vásárolt meg egy Andrássy úti ingatlant a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF), amivel a társaság még közelebb került ahhoz, hogy szit (szabályozott ingatlanbefektetési társaság - angolul REIT) legyen.

Csereszerződést kötött a Waybridge Estates Kft-vel a BIF, melynek során az Andrássy út 80. szám alatti ingatlan teljes tulajdoni hányada, 400 ezer darab részvényért cserébe a társaság tulajdonába került.

Az Andrássy út 82. szám alatti szomszédos ingatlan már korábban is a BIF tulajdonában állt, a mostani vásárlással az alapterületében és jellegében is hasonló, mellette álló ingatlant vásárolta meg a cég - mondta el a Portfolio Ingatlan megkeresésére Sajgál Gábor, a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. vezérigazgatója.


A REIT (Real Estate Investment Trust), amelyről a magyar szabályrendszer is készült, már a hatvanas évek óta ismert, elsőként az Egyesült Államokban jelent meg. Mára azonban nagyon elterjedt az öreg kontinensen is. Mindenütt az a fő irányelv, hogy nagyon kedvező a szabályrendszere, ám bárki, aki nem képes tartani az ígéreteit, vagy esetleg a maga hasznára szeretné fordítani az egész vállalkozást, súlyosan meglakol.
Nem elég, hogy minden addig megspórolt adóval el kell számolnia, de a büntetőjelleg miatt rögtön kétszeresen kell megfizetnie a korábban megspórolt adókat. Ez azért elég erős elrettentés ahhoz, hogy a főtulajdonosok úgy érezzék: valóban tartósan szeretnének kisrészvényes-barát üzletpolitikát folytatni - írta tavaly az Index.
2011-ben már felmerült a szit-ek létrehozása, amelynek hátteréről egy akkori cikkünkben olvashat.

Az akvizícióval egy 700 négyzetméteres telken álló 1000 négyzetméteres épület került a társaság tulajdonába, amelynek teljes beépíthetősége 3300 négyzetméter, de a terepszint alatt további 700 négyzetméternyi mélygarázs építésére van lehetőség. A BIF célja, hogy a két ingatlant közösen átalakítva egy 8000 négyzetéteres boutique hotelt hozzon létre, bérbe adva azt valamely Budapest iránt érdeklődő szállodaláncnak - tette hozzá a vezérigazgató.

A szóban forgó Andrássy úti épület
A szóban forgó Andrássy úti épület


A nagyjából 100 szobásra tervezett hotelnek már idén elkezdődik a tervezési és engedélyeztetési folyamata, a kivitelezést követően pedig 2020 elején nyithatja meg kapuit a vendégek előtt. A teljes beruházás mintegy 3,5-4 milliárd forintból valósulhat meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!