2011. október 21. 08:25

Az uniós csúcs körüli bizonytalanság és Lengyelország esetleges leminősítése sem segített a forinton. A kockázatkerülés erősödésével a svájci frank ismét erőre kapott, és a forint ellenében 24 órán belül közel 3 százalékkal magasabbra került az árfolyam jegyzése, áll a Commerzbank napi piaci kommentárjában.

EUR/HUF (298,50 – 301,50): Az eredetileg október 18-ra tervezett EU csúcstalálkozót a közelmúltban most vasárnapra halasztották, de tegnap délutánra kiderült, hogy a 23-i konferenciát meg fogják ugyan tartani, de érdemi döntés várhatóan nem lesz. A következő céldátum október 26-a, az EU vezetői erre a dátumra ígérik a megegyezést. Minden illetékes EU politikus a saját pecsenyéjét igyekszik sütögetni, nem akarnak az utolsó előtti pillanatig szupranacionális síkon gondolkodni. November 3-ig még van idő, így nem kizárt az a lehetőség sem, hogy lesz még újabb spontán találkozó. A halasztás híre természetesen forintgyengülést hozott, 301,90-ig, 30 havi rekordra szaladt el az EUR/HUF árfolyama. Tegnap a Moody’s hitelminősítő intézet figyelmeztette a lengyeleket, hogy a jelenlegi A2-es stabil besorolás kilátását negatívra ronthatja 2011 végén, ha nem indulnak meg időben a deficitcsökkentő intézkedések. A mi esetünkben is várható a közeljövőben hitelminősítői reakció, már a leminősítési fenyegetés is komoly forintgyengüléssel járhat.
 
 
EUR/USD (1,3680 – 1,3800): Pénteken kora délután kezdődik Brüsszelben az EU pénzügyminiszterek találkozója, ami a 26-i csúcs előkészítéseként is felfogható. A kereskedők türelme egyre inkább fogyóban van, de a halasztás ellenére az EUR/USD kereskedése 1,37 felett indul ma reggel. Ma a tengerentúlról nem érkezik adat, Németországból viszont az októberi IFO hangulatindexet teszik közzé. A mutató augusztus óta szinte szabadesésben van, így nagy annak az esélye, hogy a várakozásokat is alulmúlóan fog szerepelni az IFO-index.
Amíg az EU nagyhatalmai egymással vitatkoznak, addig a görög törvényhozás elfogadta az újabb megszorító intézkedéseket, amelyek ismét az utcára vitték a protestáló tömegeket. Az USA egyre inkább aggódik a megoldás kimenetele ügyében, a FED elnöke mind gyakrabban nyilatkozik arról, hogy az európai válság hatással lehet az amerikai gazdaságra.

CHF/HUF (243,00 – 247,00): Komolyabb kockázatkerülés következett be az EU konferencia elhalasztásával, az EUR/CHF árfolyama 1,2215-ig zuhant, úgy hogy tegnap reggel még 1,2430-nál nyitott az árfolyam. A frank erősödött, a forint pedig gyengült az euróval szemben, így 24 órán belül majdnem 3 százalékkal jegyzik magasabban az CHF/HUF árfolyamát. A 246-os szint egyelőre még nem esett el, de a forint további gyengülésével, és a frank erősödésével újra 250-es frank/forint kurzusok jöhetnek, egészen addig, amíg nem lesz EU megállapodás.
 
mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.