2011. október 21. 08:25

Az uniós csúcs körüli bizonytalanság és Lengyelország esetleges leminősítése sem segített a forinton. A kockázatkerülés erősödésével a svájci frank ismét erőre kapott, és a forint ellenében 24 órán belül közel 3 százalékkal magasabbra került az árfolyam jegyzése, áll a Commerzbank napi piaci kommentárjában.

EUR/HUF (298,50 – 301,50): Az eredetileg október 18-ra tervezett EU csúcstalálkozót a közelmúltban most vasárnapra halasztották, de tegnap délutánra kiderült, hogy a 23-i konferenciát meg fogják ugyan tartani, de érdemi döntés várhatóan nem lesz. A következő céldátum október 26-a, az EU vezetői erre a dátumra ígérik a megegyezést. Minden illetékes EU politikus a saját pecsenyéjét igyekszik sütögetni, nem akarnak az utolsó előtti pillanatig szupranacionális síkon gondolkodni. November 3-ig még van idő, így nem kizárt az a lehetőség sem, hogy lesz még újabb spontán találkozó. A halasztás híre természetesen forintgyengülést hozott, 301,90-ig, 30 havi rekordra szaladt el az EUR/HUF árfolyama. Tegnap a Moody’s hitelminősítő intézet figyelmeztette a lengyeleket, hogy a jelenlegi A2-es stabil besorolás kilátását negatívra ronthatja 2011 végén, ha nem indulnak meg időben a deficitcsökkentő intézkedések. A mi esetünkben is várható a közeljövőben hitelminősítői reakció, már a leminősítési fenyegetés is komoly forintgyengüléssel járhat.
 
 
EUR/USD (1,3680 – 1,3800): Pénteken kora délután kezdődik Brüsszelben az EU pénzügyminiszterek találkozója, ami a 26-i csúcs előkészítéseként is felfogható. A kereskedők türelme egyre inkább fogyóban van, de a halasztás ellenére az EUR/USD kereskedése 1,37 felett indul ma reggel. Ma a tengerentúlról nem érkezik adat, Németországból viszont az októberi IFO hangulatindexet teszik közzé. A mutató augusztus óta szinte szabadesésben van, így nagy annak az esélye, hogy a várakozásokat is alulmúlóan fog szerepelni az IFO-index.
Amíg az EU nagyhatalmai egymással vitatkoznak, addig a görög törvényhozás elfogadta az újabb megszorító intézkedéseket, amelyek ismét az utcára vitték a protestáló tömegeket. Az USA egyre inkább aggódik a megoldás kimenetele ügyében, a FED elnöke mind gyakrabban nyilatkozik arról, hogy az európai válság hatással lehet az amerikai gazdaságra.

CHF/HUF (243,00 – 247,00): Komolyabb kockázatkerülés következett be az EU konferencia elhalasztásával, az EUR/CHF árfolyama 1,2215-ig zuhant, úgy hogy tegnap reggel még 1,2430-nál nyitott az árfolyam. A frank erősödött, a forint pedig gyengült az euróval szemben, így 24 órán belül majdnem 3 százalékkal jegyzik magasabban az CHF/HUF árfolyamát. A 246-os szint egyelőre még nem esett el, de a forint további gyengülésével, és a frank erősödésével újra 250-es frank/forint kurzusok jöhetnek, egészen addig, amíg nem lesz EU megállapodás.
 
mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.