2011. október 21. 08:25

Az uniós csúcs körüli bizonytalanság és Lengyelország esetleges leminősítése sem segített a forinton. A kockázatkerülés erősödésével a svájci frank ismét erőre kapott, és a forint ellenében 24 órán belül közel 3 százalékkal magasabbra került az árfolyam jegyzése, áll a Commerzbank napi piaci kommentárjában.

EUR/HUF (298,50 – 301,50): Az eredetileg október 18-ra tervezett EU csúcstalálkozót a közelmúltban most vasárnapra halasztották, de tegnap délutánra kiderült, hogy a 23-i konferenciát meg fogják ugyan tartani, de érdemi döntés várhatóan nem lesz. A következő céldátum október 26-a, az EU vezetői erre a dátumra ígérik a megegyezést. Minden illetékes EU politikus a saját pecsenyéjét igyekszik sütögetni, nem akarnak az utolsó előtti pillanatig szupranacionális síkon gondolkodni. November 3-ig még van idő, így nem kizárt az a lehetőség sem, hogy lesz még újabb spontán találkozó. A halasztás híre természetesen forintgyengülést hozott, 301,90-ig, 30 havi rekordra szaladt el az EUR/HUF árfolyama. Tegnap a Moody’s hitelminősítő intézet figyelmeztette a lengyeleket, hogy a jelenlegi A2-es stabil besorolás kilátását negatívra ronthatja 2011 végén, ha nem indulnak meg időben a deficitcsökkentő intézkedések. A mi esetünkben is várható a közeljövőben hitelminősítői reakció, már a leminősítési fenyegetés is komoly forintgyengüléssel járhat.
 
 
EUR/USD (1,3680 – 1,3800): Pénteken kora délután kezdődik Brüsszelben az EU pénzügyminiszterek találkozója, ami a 26-i csúcs előkészítéseként is felfogható. A kereskedők türelme egyre inkább fogyóban van, de a halasztás ellenére az EUR/USD kereskedése 1,37 felett indul ma reggel. Ma a tengerentúlról nem érkezik adat, Németországból viszont az októberi IFO hangulatindexet teszik közzé. A mutató augusztus óta szinte szabadesésben van, így nagy annak az esélye, hogy a várakozásokat is alulmúlóan fog szerepelni az IFO-index.
Amíg az EU nagyhatalmai egymással vitatkoznak, addig a görög törvényhozás elfogadta az újabb megszorító intézkedéseket, amelyek ismét az utcára vitték a protestáló tömegeket. Az USA egyre inkább aggódik a megoldás kimenetele ügyében, a FED elnöke mind gyakrabban nyilatkozik arról, hogy az európai válság hatással lehet az amerikai gazdaságra.

CHF/HUF (243,00 – 247,00): Komolyabb kockázatkerülés következett be az EU konferencia elhalasztásával, az EUR/CHF árfolyama 1,2215-ig zuhant, úgy hogy tegnap reggel még 1,2430-nál nyitott az árfolyam. A frank erősödött, a forint pedig gyengült az euróval szemben, így 24 órán belül majdnem 3 százalékkal jegyzik magasabban az CHF/HUF árfolyamát. A 246-os szint egyelőre még nem esett el, de a forint további gyengülésével, és a frank erősödésével újra 250-es frank/forint kurzusok jöhetnek, egészen addig, amíg nem lesz EU megállapodás.
 
mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.