2007. augusztus 5. 14:47

THE FED CAN NOT HELP THIS TIME

BSC (The Bear Stearns Companies - az ő két alapjuk indította két hete a pánikot) jól ráijesztett pénteken a piacokra. Sikerrel átmentek így az évek óta tartó 200 naposon.. . Nem alaptalanul. SOHA nem volt a világban még ekkora a tőkeáttétel mint manapság. Az előző recesszióban a FED a felesleges kapacitásokkal küzdő és túlértékelt világból egy újabb lufiba manőverezte a piacokat, késlelteve a tisztító tüzet. A lufi neve: LEVERAGE. Az 1%-os FEDFUND óta mindenki megvett mindent hitelre, ami most nagyon rezeg. Az egész világon minden pénzintézet tele van tömve különféle strukturált termékekkel, melyek olyan ILLIKVIDEK, hogy rossz rá gondolni is. Persze, ha a világ normálisan ketyeg az útján, akkor a modellek "megmondják" ezeknek a termékeknek az értékét. DE ha egy kéz remeg, és elad, akkor amilyen áron eladott az lesz a modellek helyett a termék ára. Ami valszeg alapesetben is 5%-kal lejjebb van mint a modellbeli ár. Erre jó példa az AXA egyik pénzpiaci (!!) alapja, megy 20%-ot esett be minap...ez olyan 4 évi hozamát törölte ki. Ez is tele lehetett mindenféle struktúrával. Az Union Investment befagyasztotta egyik hasonló alapjának visszaváltását, mert ez firesale-t jelentett volna. Ezek mind "fundrun"-ok, a bankrun kifejezésből származtatva.... . Az alap nem tudja eladni az eszközeit a várt áron. Mondjuk ezzel sok esetben a befektetőt is óvják. Ebből is látszik, sokan fektettek be olyan dolgokba, melyek mindenféle hozamot megígértek, de nem voltak tisztában azzal, miként is működnek ezek a papírok.

Ez NEM azt jelenti, hogy ezek a termékek nem érnek annyit. Nagyon is. Csak pánikban ha marked-to-market értékelésre kerül sor, az fájhat... . Például sok "AAA" besorolású újracsomagolt vállalati kockázatokkal teletömött ilyen "ajándék" akkor veszít értékéből, ha a portfolióban szereplő 100 vállalat közül 25 csődbe megy. Ennek az esélye befektetési osztályú portfolióknál nagyon kicsi, még nagy recesszióban is. Vannak azonban más termékek, hógolyóstruktúrák etc, ahol gyorsan elérheti a "AAA" termék birtoklója a mágikus határt, ahonnan a nominális értéke a papírjának zakkan.

Nézzük higgadtan. A nagybankok értékeltsége 7 és 11-es P/E közötti, a Deutsche Banknak 7-es ami az egyik legolcsóbb a világon (mely egyébként szuper 2Q adatokkal jött ki). HA a profitok fele elmegy mert: az étvágy ezekre a a struktúrált termékekre leesik (ezzel sok bank profitjának nagy része elúszik), akkor is 10-11-es lehet a P/E-je ami még mindig nem sok. Magyarán sok kezd beleárazódni piacba, DE mindig túllő a piac a másik irányba, így lehet még esnek a bankok 20%-ot. Főleg, hogy most 200 napos is elesett.

Mi lesz mindennek a hatása az USA gazdaságra? Ez a kényes pont:
- a részvények esnek, így az emberek vagyona is esik, mely nagyon sokat esik latba a fogyasztási döntések meghozatalában
- olaj még mindig magas, bár ez lehűlő gazdasággal visszajöhet, így ennek hatása majd csökken,
- ingatlanok értéke tovább fog esni, és jön a GREAT-PARA: mindenki majd szabadulni akar illikvid ingatlanjától (most sokan megtanulják mi a likviditás ára!) ami majd csak 30%-kal kevesebbet ér etc... . Emellett mint láttuk esik a részvénye, azaz VISSZAFOGJA FOGYASZTÁSÁT (nem is értem az UNI-michigen fogy. hangulat index hogy emelkedhetett utóbb...)
- MUNKAERŐPIAC: további elbocsájtások a házépítéssel kapcsolatos iparágakban és ezzel együtt nem születik elég munkahely, mely ezt felszívja. Aki egy pillantást vet arra, hogy mely szférában teremtődtek új munkahelyek az USA-ban 2001 óta láthatja, hogy a szolgáltató (lakásépítés, közvetítés etc) szféra boomolt. Na ez majd nagyon nem lesz így.

És itt jön be a Police száma "Every moove you make...". Szóval Berni valszeg kénytelen lesz belátni, hogy ismét kamatot kell vágni. DE most melyik piac ment meg minket?????

Hova menekülünk most el?

Eddig sem az volt a baj, hogy nincs likvditás! Sőt, a FED nyugodtan emelhetett még volna, és akkor nem lettünk volna benne olyan gyorsan ebben az LBO-M/A-MBO etc lufiban mint most. De óccsó volt a pénz, annyira hogy a kerritrédeknek már nem győztek a bankok mit összestruktúrálni... . Hát most tessenek ülni szépen ezekben a termékekben és kivárni, hogy kifutnak, mert eladni fájdalmas lesz.... .

Végül egy kis story: márciusban Monacoban voltam egy konferencián, ahol azt hiszem most már csak a világ 2. legnagyobb bankja magyarázta a sok modellt mellyel, a csodatermékek árazhatóak. (Nem emlékeztet ez senkit az LTCM fénykorára, amikor azt hittük a bleksóz képlettel megválthatjuk a világot?) Én csak azt kérdeztem akkor, hogy mi van, ha egy "A" bank által kibocsájtott ilyen terméket vki el akar adni a "B" banknak, főleg ha pánik van (talán tudat alatt sejtettem már a nyarat..). Magyarul ha "A" bank nem veszi vissza, "B" bank visszaveszi-e? Ilyen szituban "B" elküld a búsba, "add el ott ahol vetted" alapon. Válasz nem jött kielégítő (semmi), és ezt is vártam. Mert ugye ezek alacsony likviditású termékek, és nem arra lettek kitalálva, hogy ezt valaha vki eladja. Ezek a tipikus "buy and enjoy" struktúrák. Kicsit olyan, mintha veszünk egy csodaporszívót, és amikor vmi baj van vele, azt látjuk, hogy az üzlet ahol vettük betört ablakokkal és poros, pókhálós belsővel vár.... .Ezek után végiggyalogoltam a F1-es útvonalon, és gyönyörködtem a szép kilátásban a kaszinótól.... .

Ez az egész lufi az USA gazdaságot simán negatív növekedésbe lökheti jövőre. Így nem az lesz a kérdés, hogy infláció van-e vagy nincs, hanem, hogy lesz-e növekedés vagy sem. Minden attól függ, mi befektetők mennyire pánikolunk be. CSAK ETTŐL. Ki hisz ebben....? Mármint, hogy nem fognak sokan bepánikolni. Amikor jön a főnök és kérdezi:

- Mennyi ilyen struktúránk van nekünk John?
- Khm... . Dehisz azért vettük főnök, hogy a profitcélokat elérjük.
- Nem izgat. Te vetted őket?
- Igen, mert ugye.... .

(Szereplőnknek másnap nem kellett munkába jönnie.) Lehet főnökének sem... .
Valami ilyen játszódik majd le a bedőlt német banknál is (IKB). Hihetetlen, hogy mennyi dilettáns ember kezeli még mindig sok ezer ember vagyonát. Az egyetemen még az első bankelméleti órán ezzel kezdte a prof: " A bank veszélyes üzem". Hát az, de ezt sokan hajlamosak elfelejteni.

Ebben a piacban az még a rossz, hogy sok az "álhír" mellyel poziban lévő mágusok próbálják a remegőkezűeket kicsalogatni a bokorból. Általában nagy sikerrel...

Persze ezek a struktúrák nem fognak eltűnni örökre. Kitisztul a piac, sokan sokat buknak majd, de ahogy az LTCM után is lett más hedgefund, ezek is majd virágoznak megint vmikor.... .


Ajánlás: SHORT részvény (ázsia kíváncsi vagyok mennyire hisz majd magában), commodity etc...Long gov. bond és cash (is king). STOP LOSS: ha újabb csúcsra mennénk. A shortot még akkor is tartanám, ha időközben 2-3% minusz is van rajta. Az idei évet kivárnám végig, mennyire erős az USA gazdaság ilyen környezetben is... .

UI: ne legyen igazam....

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.