<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Richter Gedeon Nyrt. keddi éves közgyűlésén a tulajdonosok jóváhagyták az igazgatóság által javasolt részvényenkénti 590 forintos osztalékot.

A Richter Gedeon Nyrt. keddi éves közgyűlésén a tulajdonosok jóváhagyták az igazgatóság által javasolt részvényenkénti 590 forintos osztalékot.

A gyógyszergyár az évek óta változatlan osztalékpolitikájának megfelelően a tavalyi nyereség 25 százalékát osztja szét a részvényesek között, ez az összeg az idén összesen 10,98 milliárd forint osztalékot jelent. A fennmaradó 32,76 milliárd forint az eredménytartalékba kerül. Tavaly részvényenként 450 forintot fizetett a cég. Az osztalék kifizetése az idén június 15-én kezdődik.

A közgyűlés a részvénytársaság magyar számviteli szabályok alapján készült 2008. évi beszámolóját 360,743 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 43,737 milliárd forint adózott eredménnyel fogadta el.

Bogsch Erik vezérigazgató a tavalyi év eredményei közül kiemelte, hogy a Richter egyik eredeti vegyületének fázis II. klinikai vizsgálata sikerrel végződött, továbbá Debrecenben megkezdődött a biotechnológiai üzem építése. A vezérigazgató kifejtette, hogy a világgazdasági válság a gyógyszeripart kevésbé érinti, mert ez a terület kevésbé recessziófüggő. A hektikus árfolyammozgások ugyanakkor éreztették a hatásukat a Richter pénzügyi eredményén. Szavai szerint Magyarországon a gyógyszeriparban a válság már 2007-ben elkezdődött a gyógyszer-gazdaságossági törvény elfogadásával. Megemlítette, hogy a szabályozásból eredő elvonások 2008-ban 8,5 milliárd forinttal terhelték a Richtert.

Hangsúlyozta, hogy a Richter pénzügyi helyzete stabil, a cégnek nincsenek hitelei. Ennek ellenére folytatják a költségcsökkentő intézkedéseket a hatékonyság és a versenyképesség növelése érdekében. Az eddig meghozott takarékossági intézkedések közt említette a magyarországi marketing kiadások és a beruházások visszafogását. A Richter az elmúlt két évben évi 16-17 milliárd forintot költött beruházásokra, ez mintegy 10 milliárddal kevesebb a megelőző években erre a célra fordított összegeknél.

A közgyűlésén a részvényesek 76,4 százalékos többséggel megerősítették, hogy alkalmazni kívánják a 25 százalékos szavazati korlátot. Ennek alapján a közgyűlésen 25 százalék fölötti szavazati jogával egy részvényes vagy részvényesi csoport sem élhet, függetlenül a tulajdoni hányadától. A szavazati korlát alkalmazását a társasági törvény 2007 novemberi módosítása teszi lehetővé.

A részvényesek ugyancsak 76,4 százalékos többséggel jóváhagyták azt az alapszabály-módosítást, amely a nyilvános vételi ajánlat elfogadását, továbbá a nyilvános vételi ajánlat megzavarására hozandó lépésekről a döntést az igazgatóság hatáskörébe utalja át a közgyűlés hatásköréből.


A nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) alapján készült, konszolidált beszámolót 384,133 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 41,577 milliárd forint adózott eredménnyel fogadta el a közgyűlés. A közgyűlés felhatalmazta az igazgatóságot saját részvények vásárlására a következő éves közgyűlés időpontjáig. A Richter az alaptőke 10 százalékának erejéig vásárolhat saját részvényt, ami mintegy 1,86 millió darab részvényt jelent. A sajátrészvény- vásárlás az elfogadott határozat szerint a munkavállalói és vezetői ösztönzési rendszer részvényszükségletét szolgálja, továbbá a Richter stratégiai céljainak megvalósítását segíti, így felvásárlási ügyletekben a részvények fizető eszközként használhatóak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.