TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A brit első osztályú fociliga azért szüntette meg a PPTV-vel kötött közvetítési megállapodást, mert a kínai fél nem volt hajlandó teljes árat fizetni a pandémia-csonkította előző szezonért. Más nemzetközi partnerek viszont kaptak engedményt.

A Premier League (PL) hirtelen felbontotta a kínai PPTV-vel kötött 700 millió dollár értékű meccsközvetítési szerződését, írja a Financial Times (FT). A megállapodás három éves időtartamra szólt, és 2022-ben járt volna le.

A szerződésbontás hátterében az FT által megszólaltatott források szerint az áll, hogy a PPTV nem fizetett ki egy részletet a ligának márciusban, amikor a pandémiás helyzet miatt el kellett halasztani a meccseket. (A The Athletic egy 160 millió fontos kifizetetlen részletről ír. Az 523 millió fontos deal nagyobb része nem érkezett meg.) A Premier League összesen 330 millió font árengedményt adott több közvetítő partnerének, hogy kompenzálják őket a mérkőzések elmaradása miatt kieső bevételekért, de a kínai céggel nem állapodtak meg ilyesmiben, holott hetekig tárgyaltak velük is.

Mohamed Salah gólt szerez a zárt kapus Liverpool - Crystal Palace meccsen, 2020. június 24-én. (Fotó: VCG) Mohamed Salah gólt szerez a zárt kapus Liverpool - Crystal Palace meccsen, 2020. június 24-én. (Fotó: VCG)

A lap egyik forrása szerint a PPTV még mindig reménykedik abban, hogy meg tud állapodni a PL-lel, de nem hajlandóak a teljes, koronavírus előtti árat kifizetni a pandémia-teremtette új, kedvezőtlen körülmények között.

Az FT a PPTV-t nem érte el, a Premier Legue pedig megelégedett a bejelentéssel, és nem kívánt további kommentárt fűzni a fejleményhez.

Az Athletic már említett cikkében rámutat arra, hogy a kínai tévétársasággal akkor kötötte a PL a szerződést, amikor a távol-keleti ország a kölföldi kormányokkal való kapcsolatainak szorosabbra fűzésén dolgozva, a mérkőzések nézőiért folytatott harcban a leginkább érdeklődött a futballbefektetések iránt. Azóta a helyzet - részben a járvány hatására -megváltozott, és több szakértő is úgy vélte, hogy a PPTV túlárazva vette meg a közvetítési jogokat. A lap forrásai szerint az angol bajnokság a már így is elbukott 500 millió fonton túl nem akar többet veszíteni, így nem volt hajlandó sem csökkenteni a PPTV díját, sem pedig meghosszabbítani a szerződést egy további évvel.

Az Athletic szerint azonban politika is áll a futballüzleti vita mögött. Az angol kormány ugyanis az amerikait követve kitiltotta a Huaweit az angol 5G hálózatból, valamint Boris Johnson 3 millió hongkongi polgárnak akar brit útlevelet adni, amivel Angliába jöhetnek élni és munkát vállalni, és ilyen útlevél birtokában a brit korona jogi védelme is kiterjedne rájuk. A két lépés feldühítette a kínai kormányt, és megtorlásként nem fizet a PPTV a Premier League-nek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

A helyzet azonban még ennél is bonyolultabb lehet. A PPTV anyacége, a Suning, amely Kína egyik legnagyobb elektronikai termékeket árúsító kiskereskedelmi hálózata, komolyan érintett lehetett a koronavírus-járvány miatt, noha erős online jelenléte miatt a kieső bevételek jelentős része visszajöhetett hozzájuk. Mindenestre a cég kínai Szuperligában szereplő csapata nemrég sztrájkba kezdett a kifizetetlen bérek miatt, és a szintén megvásárolt Inter vezetői is sietve közölték, hogy nem engedhetik meg maguknak Barcából távozni szándékozó Lionel Messit.

Mark Dreyer, korábbi sportújságíró, aki korábban Pekingből működtette a Chine Sport Industrial weboldalt, azzal a viccel illusztrálta a szerződések "rugalmas" státusát Kínában, hogy a szerződés aláírása valójában a tárgyalások kezdetét jelenti. Ahogy egy másik Kínából tudósító újságíró, Cameron Wilson fogalmaz: a PPTV nemfizetése a szerződés újratárgyalására tett kísélet. Wilson azt is hozzátette, hogy a Suning egy óriási vállalat, rengeteg készpénzzel, de a kérdés az, hogy ha megint leáll a fuballvilág, mennyi pénzt akarnak erre fordítani.

A szurkolók részérő a felháborodás mindenesetre óriási lenne, mondja a Manchester United hongkongi szurkolói klubjának vezetője, mivel a PL rendkívül népszerű Kínában, és bajnoki közvetítések elvesztését szerinte nem kockáztatja majd a PPTV.

Így többen is vannak, akik szerint mégsem az angol-kínai politikai csatározások részeként kell tekinteni a kialakult helyzetet, hanem egy szokásosnak mondható tárgyalási technikának, noha az is tény, hogy a gazdasági lépések nem társadalmi-politikai vákumban születnek, és a kínai óriáscégek mindig is a pártállam puha hatalmának, a kínai értékek, életmód és kultúra propagátorai voltak.

Mivel a Suning egy 38 milliárd dolláros árbevéteű cég, a vitatott összeg pedig mintegy 200 millió dollár, így biztosan többről van szó, mint pusztán a PL mérkőzéseinek túlértékeléséről.

A Premier League pénzügyi helyzete

A brit első osztály a becslések szerint 850 millió fontos veszteséget fog elszenvedni az elmúlt szezon rövidre vágása miatt. Ennek java részét a meccsnapi bevételek teljes elmaradása adja, hiszen a rajongók nem mehettek be a stadionokba.

A következő szezon is zártkapus mérkőzésekkel indul, ez szeptemberben biztosan így lesz még. De a brit kormány arról tárgyal a PL-lel, hogy októberben már részlegesen újranyitnák a stadionokat, és harmadukig meg lehetne őket tölteni, így a szurkolók meg tudnák egymástól tartani a szükséges távolságot a tribünön. A Premier Legue viszont a kényszerű változások ellenére a következő szezontól is a teljes közvetítői árat várja a partnerektől.

A most felrúgott kínai szerződés ott volt a liga legértékesebb megállapodásai között. Az amerikai NBC-vel hat éves, 1 milliárd dolláros üzletet kötöttek, a katari központú beIN Sports pedig már 1,3 milliárd fontot fizetett 2015-től kezdve a PL-meccsek közel-keleti közvetítési jogaiért.

A PL tavalyi közlése szerint az aktuális, 2022-ben lejáró három éves ciklusban 4,2 milliárd font folyik be hozzájuk csak a nemzetközi közvetítési jogok értékesítéséből, ami óriási ugrás még a megelőző három év 3,2 milliárd fontos összegéhez képest is.

(Financial Times)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.