5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
mfor.hu

A brit első osztályú fociliga azért szüntette meg a PPTV-vel kötött közvetítési megállapodást, mert a kínai fél nem volt hajlandó teljes árat fizetni a pandémia-csonkította előző szezonért. Más nemzetközi partnerek viszont kaptak engedményt.

A Premier League (PL) hirtelen felbontotta a kínai PPTV-vel kötött 700 millió dollár értékű meccsközvetítési szerződését, írja a Financial Times (FT). A megállapodás három éves időtartamra szólt, és 2022-ben járt volna le.

A szerződésbontás hátterében az FT által megszólaltatott források szerint az áll, hogy a PPTV nem fizetett ki egy részletet a ligának márciusban, amikor a pandémiás helyzet miatt el kellett halasztani a meccseket. (A The Athletic egy 160 millió fontos kifizetetlen részletről ír. Az 523 millió fontos deal nagyobb része nem érkezett meg.) A Premier League összesen 330 millió font árengedményt adott több közvetítő partnerének, hogy kompenzálják őket a mérkőzések elmaradása miatt kieső bevételekért, de a kínai céggel nem állapodtak meg ilyesmiben, holott hetekig tárgyaltak velük is.

Mohamed Salah gólt szerez a zárt kapus Liverpool - Crystal Palace meccsen, 2020. június 24-én. (Fotó: VCG)Mohamed Salah gólt szerez a zárt kapus Liverpool - Crystal Palace meccsen, 2020. június 24-én. (Fotó: VCG)

A lap egyik forrása szerint a PPTV még mindig reménykedik abban, hogy meg tud állapodni a PL-lel, de nem hajlandóak a teljes, koronavírus előtti árat kifizetni a pandémia-teremtette új, kedvezőtlen körülmények között.

Az FT a PPTV-t nem érte el, a Premier Legue pedig megelégedett a bejelentéssel, és nem kívánt további kommentárt fűzni a fejleményhez.

Az Athletic már említett cikkében rámutat arra, hogy a kínai tévétársasággal akkor kötötte a PL a szerződést, amikor a távol-keleti ország a kölföldi kormányokkal való kapcsolatainak szorosabbra fűzésén dolgozva, a mérkőzések nézőiért folytatott harcban a leginkább érdeklődött a futballbefektetések iránt. Azóta a helyzet - részben a járvány hatására -megváltozott, és több szakértő is úgy vélte, hogy a PPTV túlárazva vette meg a közvetítési jogokat. A lap forrásai szerint az angol bajnokság a már így is elbukott 500 millió fonton túl nem akar többet veszíteni, így nem volt hajlandó sem csökkenteni a PPTV díját, sem pedig meghosszabbítani a szerződést egy további évvel.

Az Athletic szerint azonban politika is áll a futballüzleti vita mögött. Az angol kormány ugyanis az amerikait követve kitiltotta a Huaweit az angol 5G hálózatból, valamint Boris Johnson 3 millió hongkongi polgárnak akar brit útlevelet adni, amivel Angliába jöhetnek élni és munkát vállalni, és ilyen útlevél birtokában a brit korona jogi védelme is kiterjedne rájuk. A két lépés feldühítette a kínai kormányt, és megtorlásként nem fizet a PPTV a Premier League-nek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

A helyzet azonban még ennél is bonyolultabb lehet. A PPTV anyacége, a Suning, amely Kína egyik legnagyobb elektronikai termékeket árúsító kiskereskedelmi hálózata, komolyan érintett lehetett a koronavírus-járvány miatt, noha erős online jelenléte miatt a kieső bevételek jelentős része visszajöhetett hozzájuk. Mindenestre a cég kínai Szuperligában szereplő csapata nemrég sztrájkba kezdett a kifizetetlen bérek miatt, és a szintén megvásárolt Inter vezetői is sietve közölték, hogy nem engedhetik meg maguknak Barcából távozni szándékozó Lionel Messit.

Mark Dreyer, korábbi sportújságíró, aki korábban Pekingből működtette a Chine Sport Industrial weboldalt, azzal a viccel illusztrálta a szerződések "rugalmas" státusát Kínában, hogy a szerződés aláírása valójában a tárgyalások kezdetét jelenti. Ahogy egy másik Kínából tudósító újságíró, Cameron Wilson fogalmaz: a PPTV nemfizetése a szerződés újratárgyalására tett kísélet. Wilson azt is hozzátette, hogy a Suning egy óriási vállalat, rengeteg készpénzzel, de a kérdés az, hogy ha megint leáll a fuballvilág, mennyi pénzt akarnak erre fordítani.

A szurkolók részérő a felháborodás mindenesetre óriási lenne, mondja a Manchester United hongkongi szurkolói klubjának vezetője, mivel a PL rendkívül népszerű Kínában, és bajnoki közvetítések elvesztését szerinte nem kockáztatja majd a PPTV.

Így többen is vannak, akik szerint mégsem az angol-kínai politikai csatározások részeként kell tekinteni a kialakult helyzetet, hanem egy szokásosnak mondható tárgyalási technikának, noha az is tény, hogy a gazdasági lépések nem társadalmi-politikai vákumban születnek, és a kínai óriáscégek mindig is a pártállam puha hatalmának, a kínai értékek, életmód és kultúra propagátorai voltak.

Mivel a Suning egy 38 milliárd dolláros árbevéteű cég, a vitatott összeg pedig mintegy 200 millió dollár, így biztosan többről van szó, mint pusztán a PL mérkőzéseinek túlértékeléséről.

A Premier League pénzügyi helyzete

A brit első osztály a becslések szerint 850 millió fontos veszteséget fog elszenvedni az elmúlt szezon rövidre vágása miatt. Ennek java részét a meccsnapi bevételek teljes elmaradása adja, hiszen a rajongók nem mehettek be a stadionokba.

A következő szezon is zártkapus mérkőzésekkel indul, ez szeptemberben biztosan így lesz még. De a brit kormány arról tárgyal a PL-lel, hogy októberben már részlegesen újranyitnák a stadionokat, és harmadukig meg lehetne őket tölteni, így a szurkolók meg tudnák egymástól tartani a szükséges távolságot a tribünön. A Premier Legue viszont a kényszerű változások ellenére a következő szezontól is a teljes közvetítői árat várja a partnerektől.

A most felrúgott kínai szerződés ott volt a liga legértékesebb megállapodásai között. Az amerikai NBC-vel hat éves, 1 milliárd dolláros üzletet kötöttek, a katari központú beIN Sports pedig már 1,3 milliárd fontot fizetett 2015-től kezdve a PL-meccsek közel-keleti közvetítési jogaiért.

A PL tavalyi közlése szerint az aktuális, 2022-ben lejáró három éves ciklusban 4,2 milliárd font folyik be hozzájuk csak a nemzetközi közvetítési jogok értékesítéséből, ami óriási ugrás még a megelőző három év 3,2 milliárd fontos összegéhez képest is.

(Financial Times)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.