2011. szeptember 5. 08:52

Pénteken csalódást keltő amerikai adatok láttak napvilágot, ami felgyorsította az euró gyengülését, illetve a kockázatkerülést. Ez a forintnak sem tett jó, a magyar fizetőeszköz – az amerikai szünnap miatt várt stagnálás helyett – tovább gyengült hétfőn, áll a Commerzbank napi kommentárjában.

EUR/HUF (274,00 – 277,00): Az amerikai piac mai szünete miatt nem valószínűsíthető, hogy napon belül nagyobb szintkülönbségek alakulnának ki az euró / forint árfolyamgörbéjén. A meteorológiai nyár és a szabadságszezon a 272 körüli oldalazással ért véget a múlt héten, a szeptember pedig forintgyengüléssel kezdődött, ami egy általános globális hangulatromlással indokolható. A két hétig tartó 271-274 közötti stagnálásból kizökkent az EUR/HUF kurzusa, egyelőre úgy néz ki, hogy a 274-277,50 lehet az ideiglenes új intervallum. A gyengülésben a legfőbb szerepet a pénteki gyenge amerikai munkaerő piaci számok, és mi más, mint az általános eurozóna adósságválságából fakadó fokozódó félelmek, aggodalmak. Egyelőre úgy néz ki, hogy az augusztus első felének a végén tesztelt 277,50 körüli szint kitarthat egy ideig, aztán elvileg a hét folyamán a miniszterelnök bejelenti a GDP gyenge számok miatti fiskális kiigazítást, illetve az államadósság csökkentésének fokozásáról szóló új ütemtervet. Ha mindezek nyugodtabb nemzetközi hangulatban kerülnek kihirdetésre, akkor némileg erősödhet az EUR/HUF árfolyama.

EUR/USD (1,4100 – 1,4200): Nem elég, hogy a júliusi nonfarm payrolls számait, a 117 ezer fős bővülést 85 ezresre csökkentették, még az augusztusi 68 ezer fős várakozás is csak stagnálásra sikeredett. Nem változott tehát az agrárszektoron kívüli munkaerőpiac az USA-ban, így egyre erősödnek a félelmek az újbóli recessziót tekintve. Hiába érkezett tehát gyenge statisztika, ennek ellenére a dollár erősödött, mert az USD nem mellékesen mentsvárdevizának minősül.
A másik kockázatkerülést fokozó hír, hogy az a görög megszorítások nem mutatnak eredményeket, az EU/ECB/IMF trió legalábbis nincs meggyőződve afelől, hogy a görög kormány minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy lehető legtöbbet kihozzanak a nehéz görög helyzetből. Míg az elmúlt hét elején még 1,46-os, illetve 187-es szinteken járt az EUR/USD, illetve a dollár /forint árfolyama, addig öt nap után a dollár az euróval szemben már három, a forinttal szemben pedig már 5 százalékos erősödést tudott felmutatni.

CHF/HUF (244,00 – 250,50): A csalódást keltő amerikai NFP számok bekapcsolták a képzeletbeli "risk off" gombot, ezért próbálkozott több ízben a CHF/HUF árfolyama a 250-es mérföldkővel, szerencsére tegnap végül nem törte még át az EUR/CHF árfolyama az 1,10-es szintet, ma reggel 1,11 fölé kúszott az euró/frank árfolyama.
 
mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.