2011. szeptember 5. 08:52

Pénteken csalódást keltő amerikai adatok láttak napvilágot, ami felgyorsította az euró gyengülését, illetve a kockázatkerülést. Ez a forintnak sem tett jó, a magyar fizetőeszköz – az amerikai szünnap miatt várt stagnálás helyett – tovább gyengült hétfőn, áll a Commerzbank napi kommentárjában.

EUR/HUF (274,00 – 277,00): Az amerikai piac mai szünete miatt nem valószínűsíthető, hogy napon belül nagyobb szintkülönbségek alakulnának ki az euró / forint árfolyamgörbéjén. A meteorológiai nyár és a szabadságszezon a 272 körüli oldalazással ért véget a múlt héten, a szeptember pedig forintgyengüléssel kezdődött, ami egy általános globális hangulatromlással indokolható. A két hétig tartó 271-274 közötti stagnálásból kizökkent az EUR/HUF kurzusa, egyelőre úgy néz ki, hogy a 274-277,50 lehet az ideiglenes új intervallum. A gyengülésben a legfőbb szerepet a pénteki gyenge amerikai munkaerő piaci számok, és mi más, mint az általános eurozóna adósságválságából fakadó fokozódó félelmek, aggodalmak. Egyelőre úgy néz ki, hogy az augusztus első felének a végén tesztelt 277,50 körüli szint kitarthat egy ideig, aztán elvileg a hét folyamán a miniszterelnök bejelenti a GDP gyenge számok miatti fiskális kiigazítást, illetve az államadósság csökkentésének fokozásáról szóló új ütemtervet. Ha mindezek nyugodtabb nemzetközi hangulatban kerülnek kihirdetésre, akkor némileg erősödhet az EUR/HUF árfolyama.

EUR/USD (1,4100 – 1,4200): Nem elég, hogy a júliusi nonfarm payrolls számait, a 117 ezer fős bővülést 85 ezresre csökkentették, még az augusztusi 68 ezer fős várakozás is csak stagnálásra sikeredett. Nem változott tehát az agrárszektoron kívüli munkaerőpiac az USA-ban, így egyre erősödnek a félelmek az újbóli recessziót tekintve. Hiába érkezett tehát gyenge statisztika, ennek ellenére a dollár erősödött, mert az USD nem mellékesen mentsvárdevizának minősül.
A másik kockázatkerülést fokozó hír, hogy az a görög megszorítások nem mutatnak eredményeket, az EU/ECB/IMF trió legalábbis nincs meggyőződve afelől, hogy a görög kormány minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy lehető legtöbbet kihozzanak a nehéz görög helyzetből. Míg az elmúlt hét elején még 1,46-os, illetve 187-es szinteken járt az EUR/USD, illetve a dollár /forint árfolyama, addig öt nap után a dollár az euróval szemben már három, a forinttal szemben pedig már 5 százalékos erősödést tudott felmutatni.

CHF/HUF (244,00 – 250,50): A csalódást keltő amerikai NFP számok bekapcsolták a képzeletbeli "risk off" gombot, ezért próbálkozott több ízben a CHF/HUF árfolyama a 250-es mérföldkővel, szerencsére tegnap végül nem törte még át az EUR/CHF árfolyama az 1,10-es szintet, ma reggel 1,11 fölé kúszott az euró/frank árfolyama.
 
mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.