2011. október 5. 08:52

Olyan piaci pletykák láttak napvilágot, hogy az SNB még gyengébb frankot szeretne, így az euró ellenében 1,23-ra ugrott a frank árfolyama, áll a Commerzbank napi piaci kommentárjában. Ez pedig javított a meglehetősen rossz formában lévő forint helyzetén is.

EUR/HUF (297,50 – 300,75): A 300-as szint ezúttal még megfogta az EUR/HUF árfolyamát, sőt a mai reggel 298 alatti szintről indul, úgy, hogy tegnap a Moody’s hitelminősítő intézet drasztikusan leminősítette az olasz államadósság-besorolást. A három fokozatos rontás nem rengette meg az árfolyamokat, számítani lehetett az S&P leminősítés után, hogy a Moody’s is lépni fog, csupán a mérték lehetett kissé meglepő. Ami viszont mégis a stabilizálódást hozta a piacokon az a FED első emberének nyilatkozata volt. Ben Bernanke szerint a FED képes megfelelő lépésekkel fenntartani a gazdasági fejlődést, ami egyébként nagyon bizonytalan. Ezzel nyitva hagyta a QE3-as program lehetőségét. A bejelentés után 1,33 fölé emelkedett az EUR/USD árfolyama, és 298 alá esett az euró / forint kurzusa. Mától péntekig sok fontos adat és esemény lehet nagyobb befolyással az árfolyamokra: ma az amerikai ADP foglalkoztatottsági mutató, holnap ECB kamatdöntés, holnapután pedig NFP péntek lesz. Ha sikerül a magyar delegációnak meggyőzni a szaúdi befektetőket, hogy invesztáljanak nagyobb összeget magyar kötvényekbe, az középtávon stabilizálhatja, kissé erősíthetné a forintot, bár ez egyelőre igen kétséges.

EUR/USD (1,3120 – 1,3320): Semmi konkrétum nem született, a luxembourgi ECOFIN ülésen, nincs érdemi előrelépés a válságmegoldásban. Tegnap kiderült, hogy egy hónapot késni fog az eredetileg októberben esedékes Görögországnak szánt 8 milliárdos segélyrészlet, mert nem készül addigra el az IMF-ECB-EU felügyelők szakértői jelentése a megszorító csomagok hatékonyságáról. Csődhelyzet ennek ellenére nem lesz, mert a görög pénzügyminiszter elismerte, hogy annyi tartaléka még van az országnak, hogy november közepéig fizetőképesek maradjanak. A görög kormány egyik megszorító csomag után hozza meg a másikat, és ezzel párhuzamosan haladnak a tárgyalások arról, hogy a hitelezői oldalon milyen engedményeket tudnak felvállalni a kötvénytulajdonosok, 40-50 százalékos veszteségleírásról keringenek a hírek, de a döntés még mindig várat magára. Az EUR/USD árfolyama 1,33 felett, a dollár/forint árfolyam pedig 225 alatt tartózkodott a reggel/kora délelőtt.

CHF/HUF (244,50 – 247,50): Tegnap újra felröppent a hír, hogy a svájci jegybank emelné az EUR/CHF 1,20-as küszöbértéket, de a hírt az SNB szóvivője nem kommentálta. Mindezek hatására majdnem 1,23-ig szökkent fel az euró/frank árfolyama, így 247-ről 244-ig esett a CHF/HUF kurzusa.
 
mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.