2p

35 százalékkal esett vissza az első negyedévben a General Electric (GE) nyeresége, a 2,83 milliárd dolláros profit azonban így is felülmúlta a várakozásokat. A cég főleg pénzügyi szolgáltatásai területén bukott sokat, abban a szegmensben 20 százalékkal csökkent az árbevétel az egy évvel korábbihoz képest.

A 2008 elején tapasztalt 4,35 milliárd dollárról 35 százalékkal esett vissza a General Electric profitja az első negyedévben, de a közölt értékek így is magasabb az elemzői várakozásoknál. A Citigroup kedvező eredménye mellett ez a második pozitív hír az amerikai tőzsdenyitás előtt, azonban a határidős indexek egyelőre nem akarnak jelentősen felfelé mozdulni.

Az egy évvel ezelőtti 4,35 milliárd dollárról 2,83 milliárdra csökkent a GE profitja az első negyedévben, ez részvényenként 26 centes nyereséget jelent. A Bloomberg által megkérdezett elemzők 21 centes értékre számítottak, azaz ennél nagyobb visszaesést vártak a cégtől.

Az árbevétel 9 százalékkal csökkent éves szinten, 38,4 milliárd dollárt tett ki az év első három hónapjában. A cég pénzügyi részlege a vártnál alacsonyabb profitot közölt, mivel a nemzetközi gazdasági válság jelentősen visszavetette a az ingatlan- és hitelkártya üzletágait.


"A nehéz gazdasági körülmények között is jól teljesített a cég és a tartalékolás is magas maradt az első negyedévben" - írta közleményében Jeffrey Immelt, a GE elnök-vezérigazgatója. Az eredmények szerint a cég tartaléka 171 milliárd dollár volt az első negyedév végén. Ez részben annak köszönhető, hogy februárban a vállalat 1938 óta először csökkentette az osztalékot.

A GE előtt nem sokkal közölte negyedéves számait a Citigroup, mely szintén a vártnál jobb eredményekről számolt be. Ennek ellenére az amerikai határidős indexek nem tudtak jelentősen felfelé mozdulni, kicsit több mint másfél órával a nyitás előtt a Dow és a S&P is kismértékű javulást mutatott csak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!