4p

Mindössze 5,2 milliárd forintos adózott eredményt ért el a második negyedévben a Richter - derül ki a cég kedd hajnalban közölt gyorsjelentéséből. Az elemzők már számítottak arra, hogy az erősödő forint miatt csak minimális lehet a nettó profit, azonban az árbevétel tekintetében jól teljesített a cég.

Mindössze 6,2 milliárd forintos adózott eredményt ért el a második negyedévben a Richter - derül ki a cég kedd hajnalban közölt gyorsjelentéséből. Az elemzők már számítottak arra, hogy az erősödő forint miatt csak minimális lehet a nettó profit, azonban az árbevétel tekintetében jól teljesített a cég.

A Richter-csoport árbevétele a második negyedévben 73,2 milliárd forint lett az év első három hónapjában tapasztalt 61,3 milliárd forint után. Így az év első hat hónapjában tapasztalt 134,5 milliárdos árbevétel 17,2 százalékkal volt magasabb, mint 2008 hasonló időszakában. "A piacaink többségén jellemző, jelentős devizaárfolyam-leértékelődésekkel járó gazdasági visszaesés kedvezőtlen hatást gyakorolt az euróban, illetve dollárban kifejezett árbevételünkre. Ezt a kedvezőtlen hatást azonban ellensúlyozni tudta a két legnagyobb export piacunkon, Oroszországban és az USA-ban elért számottevő árbevétel-növekedés" - olvasható a gyorsjelentésben.


Az adózott eredmény 27,7 milliárd forint volt az első félévben, ami forintban mérve 105,1 százalékos növekedést jelent 2008 első feléhez viszonyítva. Mindez azonban azt is jelenti, hogy az első negyedéves 21,5 milliárd után az április-júniusi időszakra csak 6,2 milliárdos profit maradt.

Magyarországon 2009 első félévében 15,9 milliárd forint árbevételt realizált a cég, ebből 7,4 milliárd jutott a második negyedévre. A megtorpanást főként a kormány által a támogatási rendszerben végrehajtott, a keresletet visszafogó változások magyarázzák.

A Magyarországon kívüli piacokról származó árbevétel 2009 első hat hónapjában 407,9 millió euró volt, ami 13,3 millió eurós, azaz 3,4 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A FÁK-tagállamokban 2,5 százalékos növekedés (dollárban kifejezve 10,9 százalékos csökkenés) mellett 152,0 millió euró (202,2 millió dollár) árbevételt ért el a gyógyszercég.

Az Európai Unió országaiba irányuló eladások euróban kifejezve 7,2 százalékkal csökkentek az év első felében. Az Egyesült Államok értékesítése dollárban számítva 63,6 százalékkal emelkedett, a profitmegosztási megállapodásokból származó jövedelem számottevő növekedése miatt.

A teljes részvényszámra vetített egy részvényre jutó eredmény a rendkívüli és az egyszeri tételek nélkül számítva 2009 első hat hónapjában 1492 forint/részvény (5,13 euró/részvény) volt, ami forintban számítva 111,7 százalékos (euróban 84,6 százalékos) növekedést jelent a 2008 hasonló időszakához képest.

A forint 2009 második negyedévében megfigyelhető erősödése kedvezőtlen hatást gyakorolt a nem realizált pénzügyi tételekre. Az árfolyamok alakulását az alábbi táblázat szemlélteti:

forrás: Richter


Az első féléves eredményekben 4,8 milliárdos nem realizált pénzügyi veszteség mellett 7 milliárdos realizált nyereség is megjelent, így összességében pozitív lett a pénzügyi tevékenység eredménye is. A 2,2 milliárdos pénzügyi eredményen viszont látszik a forint második negyedéves erősödése: az év első három hónapjában még 9,7 milliárd forint volt a pénzügyi tevékenységek nyeresége. Mindez azt jelenti, hogy április és június között mintegy 7,5 milliárdos veszteség volt megfigyelhető ezen a soron.

Az már korábban is sejthető volt, hogy az erősödő forint érzékenyen érintette a Richtert, a közelmúltban Fazakas Péter, a Buda-Cash elemzője az mfor.hu kérdésére "plusz nulla" körüli nettó eredményt valószínűsített. Ehhez képest az 6,2 milliárdos profit még jónak is számít.

Az árbevétel is kellemes meglepetést okozott: Fazakas arra számított, hogy tovább csökken majd a gyógyszercég bevétele, ehhez képest mintegy 12 milliárdos volt az emelkedés az első negyedévhez képest.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!