<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

A párizsi fellebbviteli bíróság csütörtöki döntése alapján Bernard Tapie francia üzletembernek vissza kell fizetnie az államnak azt a 404 millió eurós összeget, amelyet 2008-ban egy vitatott kártérítési ügyben kapott.

Tapie-nak a hét évvel ezelőtti kártérítési eljárás költségeit is vissza kell térítenie.

Az Adidas sportszergyártó cég 1992-es eladása körüli szövevényes ügyben 2008-ban kifizetett kártérítés miatt az ügyészség korábban csalás és hűtlen kezelés gyanújával indított eljárást, amelyben Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelenlegi vezérigazgatója is érintett.

"A döntés az igazságszolgáltatás egyszerű és egyértelmű megtagadása" - hangoztatta Emmanuel Gaillard, az üzletember ügyvédje. Jelezte, hogy minden lehetséges jogi lehetőséget vizsgálnak, hogy az ügyben igazság születhessen.

A vitatott kártérítési ügy több mint húsz évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor a marseille-i üzletember eladta az Adidast egy francia állami vállalatnak, amely az akkor még állami tulajdonban lévő Le Crédit Lyonnais bank érdekeltségébe tartozott. A bank később jóval drágábban adta tovább a sportszergyártó céget. Tapie emiatt éveken át perelte az államot, több pert meg is nyert, az államnak 135 millió eurós kártérítést kellett volna kifizetnie, de a fellebbezések késleltetették az ügy lezárását.

Végül 2007-ben Christine Lagarde akkori gazdasági és pénzügyminiszter, az IMF jelenlegi vezérigazgatójának utasítása alapján választott bírósághoz fordultak a felek annak érdekében, hogy megegyezéssel zárják le az akkor 15 éve tartó pereskedést. A bíróság ekkor 404 millió eurós kártérítést ítélt meg Tapie-nak, az akkori baloldali ellenzék feljelentése nyomán azonban a csalás gyanúja miatt indított eljárással semmissé vált az ítélet.

Eddig öt ember ellen emeltek vádat az ügyben bűnszövetkezetben elkövetett csalás gyanúja miatt. Christine Lagarde-ot is meghallgatták az ügyben, de ellene nem indult eljárás.

A fellebbviteli bíróság most úgy ítélte meg, hogy Tapie eredeti kártérítési kérelmét nem fogadhatta volna be a bíróság, miután az Adidas eladási ára - 2,085 milliárd francia frank - 1992-ben megfelelt a cég valós értékének, így a Le Crédit Lyonnais bank leányvállalata nem követett el hibát a felvásárláskor.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.